• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logično/kurir.rs

24.05.2019

17:36

(VIDEO) GLUP JE KO NOĆ! TRAMP BESAN NA BIVŠEG SARADNIKA, obelodanio je detalje pregovora predsednika SAD i Rusije: PUTIN JE DOMINIRAO!

Vesti

(VIDEO) GLUP JE KO NOĆ! TRAMP BESAN NA BIVŠEG SARADNIKA, obelodanio je detalje pregovora predsednika SAD i Rusije: PUTIN JE DOMINIRAO!

Podeli vest

Kako je na zatvorenom saslušanju u Odboru za spoljne poslove Predsavničkog doma Sjedinjenih Država izjavio bivši američki državni sekretar Reks Tilerson, za prvi sastanak s Donaldom Trampom na marginama samita G20 je Vladimir Putin bio bolje pripremljen od čelnika Bele kuće

U Vašingtonu niko nije očekivao da će pregovori trajati tako dugo, dodao je bivši diplomata. Na posebnom zatvorenom saslušanju Tilerson je detaljno govorio o prvom sastanku Trampa i Putina u junu 2017. godine na marginama samita G20 u Hamburgu.

“Prema rečima bivše diplomate, ruski vođa je bio bolje pripremljen i time je stavio svog američkog kolegu u nepovoljan položaj”, navodi Vašington Post.

Kao što je rekao Tilerson, Vashington je očekivao kraći sastanak protokolarne prirode, ali se sve pretvorilo u duge pregovore od više od dva sata, tokom kojih su predsednici raspravljali o širokom rasponu geopolitičkih pitanja. O tome su, pod uslovom anonimnosti, za list govorili članovi odbora koji su bili prisutni tokom svedočenja bivšeg državnog sekretara.

“Dugo smo razgovarali o tome kako je Putin iskoristio svaku priliku da potisne njegove stavove. Razlika u stepenu pripravnosti predsednika bila je velika, zbog čega je došlo do nejednake situacije”, navodi se u izjavi jednog od izvora američkog lista.

List naglašava da su se, za razliku od slavnog sastanka u Helsinkiju 2018. godine, na kom nije bio prisutan ni jedan predstavnik administracije dvojice čelnika, razgovori u Hamburgu odvijali pod Tilersonom, koji je bio jedna od retkih osoba koji su videli kako pregovaraju Putin i Tramp.

U odgovoru na izjave koje je dao njegov bivši državni sekretar tokom rasprave, čelnik Bele kuće je izjavio: “Bio sam dobro pripremljen za sastanke s Vladimirom Putinom. Imali smo odličan sastanak.”

Stručnjaci ističu da, obzirom na Putinovo veliko iskustvo i znanje o njegovim veštinama, ne postoji ništa iznenađujuće u različitim nivoima spremnosti dvojice čelnika, ali za Sjedinjene Države je to rizično.

“Putin je vrlo vešt protivnik, koji sve ovo radi 20 godina. Sastanak u Hamburgu izgleda kao ostvarenje Putinovih najlepših snova: neograničeni razgovor iza kulisa s američkim predsednikom”, rekao je Endru Vajs, stručnjak za Rusiju sa Fondacije Karnegi.

(FOTO) DRAMATIČNO! DAČIĆ PREŽIVEO BOMBAŠKI NAPAD U MOGADIŠU! Automobil bomba eksplodirao ispred rezidencije dok je srpski šef diplomatije pričao sa predsednikom!

List primećuje da je u prošlosti predsednik Tramp već znao da umanjuje važnost priprema za pregovore, tvrdeći da su njegov instinkt i sposobnost da upravlja situacijom važniji za uspeh.

Naime, pre prošlogodišnjeg sastanka sa severnokorejskim čelnikom Kim Džong-unom, američki predsednik je insistirao: “Ne mislim da moram biti posebno poseban. Glavna stvar ovde je stav i želja da se nešto učini. Stvar nije u pripremi, nego da li ljudi zaista žele da se to dogodi, a mi ćemo to vrlo brzo shvatiti.”

Prema izvorima američkog lista, Tilerson se suzdržao od otvorene kritike predsednika Trumpa. Bivši državni sekretar priznao je da on i predsednik imaju “zajednički cilj”, a on je “očuvati i podići položaj Amerike u svetu, i promovisati i štititi američke vrednosti”.

Međutim, prema Tilersonovom mišljenju, on ne deli zajednički “sistem vrednosti” s predsednikom. Kad su ga zamolili da pojasni koji je “sistem vrednosti” Donalda Trampa, bivši diplomata je odgovorio da “kako to ne može učiniti”.

List primećuje kako je Donald Tramp hvalio Majka Pompea, koji je zamenio Tilersona na mestu državnog sekretara zato što “dele iste vrednosti”.

IRAN POD PRITISKOM SAD: Ne odustajemo od naših ciljeva čak i ako nas bombarduju!

Nakon njegovog iznenadnog otkaza u martu 2018. godine, Reks Tilerson je vrlo retko govorio o predsedniku Trampu. Međutim, u decembru je u intervjuu za CBS bivši diplomata rekao kako američki čelnik malo čita i krši zakon. Tramp se branio na Tviteru, nazivajući Tilersona “glupim poput panja” i “prokleto lenjim”.

“Reks Tilerson je glup kao kamen, a takođe je potpuno nespreman i nesposoban za položaj državnog sekretara, došao je s pričom, a usput rečeno, dobio je otkaz, zbog tvrdnje da nisam bio spreman za sastanak s Vladimirom Putinom u Hamburgu. Ne mislim da će se Putin s tim složiti”, napisao je Tramp na Tviteru, komentarišući Tilersonovu navodnu izjavu da se ruski predsednik Vladimir Putin bolje pripremio od Trampa za njihov prvi sastanak u Nemačkoj.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija