• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: politros.com

25.05.2019

16:58

RUSKA KRIPTOVALUTA SAHRANJUJE DOLAR! Novi potezi Banke Rusije baciće Vašington na kolena, a sve je počelo SANKCIJAMA ZAPADA!

Vesti

RUSKA KRIPTOVALUTA SAHRANJUJE DOLAR! Novi potezi Banke Rusije baciće Vašington na kolena, a sve je počelo SANKCIJAMA ZAPADA!

Podeli vest

Ruska centralna banka, Banka Rusije, razmotriće izdavanje kriptovalute podržane zlatom

Kako prenosi ruska novinska agencija TASS, Elvira Nabiulina, šefica Banke Rusije, otkrila je da je banka zainteresovana za stvaranje kriptovalute vezane za zlato za vođenje međusobnih poravnanja sa globalnim jurisdikcijama.

Međutim, Nabiulina je tvrdila da veruje da je važnije razviti međunarodna poravnanja koristeći nacionalne valute. Govoreći na sastanku Državne dume, guvernerka banke navela je uspešan primer korišćenja nacionalnih valuta u okviru Evroazijske ekonomske unije (EAEU), ističući da je razvoj pokazao dobru dinamiku.

Nabiulina je takođe napomenula da ruska centralna banka nije promenila svoj stav prema usvajanju kriptovaluta u ruskom monetarnom sistemu, tvrdeći da je banka protiv scenarija u kojem kripto postaje zamena za fiat novac, novac koji je država proglasila zakonskim sredstvom plaćanja iako nema pokrića u zlatu ili drugim vrednostima.

ČAK 70 AMERIČKIH GENERALA PISALI TRAMPU, NE U RAT SA IRANOM, NE MOŽEMO POBEDITI: Frka u Vojsci SAD, ovo se nikad nije desilo!

Norveški portal CCN koji se bavi tematikom vezanom za kriptovalute kaže da bi eventualni potez Rusije u ovom pravcu bio jak odgovor na sankcije Zapada, dok eksperti već ovaj scenario nazivaju ruskim "kripto-gambitom", aludirajući na šahovski potez Kremlja koji će zadati velike probleme Zapadu, pre svega SAD.

U aprilu 2019. godine, Banka Rusije objavila je kratak pregled potencijalnih koristi i nedostataka digitalnih valuta centralne banke (CBDC). Prema banci, CBDC-ovi mogu biti manje rizični i likvidniji tip sredstava koji potencijalno mogu smanjiti transakcijske troškove u ekonomiji. S druge strane, banka je ukazala na nedostatak anonimnosti CBDC-a kao jedini potencijalni nedostatak u odnosu na keš.

Prateći Banku Rusije, savetnik predsednika Rusije je ranije sugerisao da bi lansiranje CBDC-a na Krimu moglo da pomogne regionu da privuče više investitora i izbegne sankcije. U isto vreme, pojedini američki portali koji prate situaciju na kriptovalutnom tržištu upozoravaju da bi ovakav ruski potez "oduvao" dolar kao i dalje prvu svetsku rezervnu valutu.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija