• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.05.2019

23:15

ASANŽ ĆE UMRETI U ZATVORU U SAD! Zbog objavljenih tajnih dokumenata biće doživotno na robiji!

Vesti

ASANŽ ĆE UMRETI U ZATVORU U SAD! Zbog objavljenih tajnih dokumenata biće doživotno na robiji!

Podeli vest

Amerikanci proširili optužnicu protiv osnivača Vikiliksa sa 17 tačaka koje se odnose na špijunažu. Sa ranijom optužbom za hakovanje vladinih računara, mogao bi da bude osuđen na ukupno 175 godina robije

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (47) umreće u zatvoru u SAD ukoliko ga Britanija tamo bude izručila. Amerikanci su optužnicu protiv njega proširili sa 17 tačaka koje se odnose na špijunažu, za šta je zaprećeno čak 170 godina zatvora. Uz prvobitnu optužbu da je hakovao kompjutere vlade SAD, koja nosi kaznu od pet godina, osnivač Vikiliksa bi mogao da bude osuđen na čak 175 godina robije.

Ugrozio bezbednost SAD

Asanž je dodatno optužen prema zakonu o špijunaži iz Prvog svetskog rata, koji je imao za cilj procesuiranje ratnih špijuna. On je tako postao prvi novinar i publicista u istoriji kome će se suditi prema tom zakonu.

Kako američki mediji navode, nove tačke optužnice, koje je u četvrtak potvrdila velika porota Virdžinije, odnose se na Vikiliksove objave dokumenata iz 2010. U pitanju je više od 250.000 poverljivih depeša Stejt departmenta, kao i dokazi o ratnim zločinima koje je američka vojska počinila u Iraku i Avganistanu. Pravosuđe SAD ga tereti da je u tim papirima otkrio imena osoba koje su radile za vladu u Vašingtonu i tako navodno ugrozio njihove živote i bezbednost zemlje.

- Asanžova dela ozbiljno su pretila da naškode nacionalnoj bezbednosti SAD i da to iskoriste američki neprijatelji. Vikiliksove akcije predstavljaju jedno od najvećih kompromitovanja poverljivih dokumenata u istoriji SAD. Ozbiljno shvatamo ulogu novinara u našoj demokratiji, ne progonimo ih zbog pisanja, ali Džulijan Asanž nije novinar - naveo je Džon Demers iz ministarstva pravde SAD.

Udar na demokratiju u Evropi


Glavni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson nazvao je optužnicu protiv Asanža "zlom u svojoj najčistijoj formi".

- Svojom optužnicom zemlja "lider slobodnog sveta" poništila je Prvi amandman ustava SAD, koji garantuje slobodu štampe. Započela je otvoreni napad van svoje teritorije, udarajući na osnovne principe demokratije u Evropi i ostatku sveta - naveo je Hrafnson, inače islandski novinar.

 

Prema navodima optužnice, Asanž je saučesnik Bredlija Meninga, bivšeg analitičara obaveštajne službe američke vojske, koji je ukrao poverljiva dokumenta i predao ih Vikiliksu. Mening je odmah 2010. uhapšen, a 2013. osuđen na 35 godina zatvora zbog špijunaže, i to prema istom zakonu prema kojem sada Asanžu žele da sude. Bivši vojnik, koji je u zatvoru primenio pol i sada se zove Čelsi, oslobođen je 2017. prema zakonu o amnestiji. Međutim, Mening je prošle nedelje ponovo uhapšen zato što je odbio da svedoči protiv Asanža pred velikom porotom Virdžinije.

Plaši se da će ga ubiti

Osnivač Vikiliksa, koji je uhapšen 11. aprila posle sedam godina boravka u ambasadi Ekvadora u Londonu, trenutno se nalazi u zatvoru u Britaniji. Tamo služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja pravila uslovne slobode. Istovremeno čeka odluku o ekstradiciji SAD, koja bi trebalo da bude doneta u prvoj polovini juna. Veruje se, međutim, da ne postoje šanse da Britanija odbije da ga izruči Americi.

To je upravo ono čega se Asanž najviše plašio, te je 2012. pobegao u ambasadu Ekvadora i tamo dobio azil, a kasnije i državljanstvo te zemlje. Njega su prethodno dve Šveđanke optužile za silovanje 2010, ali je on to sve vreme negirao. Tvrdio je da mu je sve namešteno kako bi iz Britanije bio izručen Švedskoj, gde mu se spremalo izručenje u SAD. Iako se sve do aprila nije znalo da je protiv njega podignuta ikakva optužnica, Asanž je tvrdio da će ga Amerikanci optužiti za špijunažu i osuditi, a bojao se i da će ga u zatvoru ubiti. Sada se ispostavilo da je s razlogom strahovao.

Pretnja svim novinarima

Asanžov advokat Bari Polak ocenio je da optužnica protiv njegovog klijenta predstavlja pretnju za sve novinare koji javnost informišu o delima američke vlade.

- Asanž je optužen zbog toga što je ohrabrio izvore da mu pruže istinite informacije. Čitav slučaj preti svim novinarima koji obavljaju svoj posao - naveo je Polak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59