• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.06.2019

15:27

PREMINUO ALBERT ROAN! Srbi će ga pamtiti kao jednog od ključnih međunarodnih predstavnika za Kosmet, a prošle godine GOVORIO JE NA PROMOCIJI BIOGRAFSKE KNJIGE HAŠIMA TAČIJA U BEČU!

Vesti

PREMINUO ALBERT ROAN! Srbi će ga pamtiti kao jednog od ključnih međunarodnih predstavnika za Kosmet, a prošle godine GOVORIO JE NA PROMOCIJI BIOGRAFSKE KNJIGE HAŠIMA TAČIJA U BEČU!

Podeli vest

Dugogodišnji austrijski diplomata, koji je, uz izaslanika UN Martija Ahtisarija, učestvovao u pregovorima o budućem statusu Kosova, Albert Roan (Albert Rohan), umro je, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije

"Austrija je izgubila jednog od najprofilisanijih diplomata. Za Ministarstvo, i mene lično, Roanova smrt predstavlja gubitak jednog velikog uzora“, istakao je šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg.

Roan je, kao vrhunski diplomata, u funkciji generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova i brojnim međunarodnim funkcijama, učestvovao u oblikovanju spoljne politike Austrije.

U saopštenju Ministarstva se ističe da je već 1990-tih godina učestvovao u oblikovanju politike prema Balkanu "sa ciljem uspostavljanja mira i razvoju evropske perspektive za taj, po Austriju, važan region".

ZAHAROVA POSLALA OŠTRU PORUKU ŠIPTARSKIM MENTORIMA NA ZAPADU: Urazumite pulene na Kosmetu, INAČE, POSLEDICE ĆE BITI NEPREDVIDIVE!

Roan je u diplomatsku službu Austrije ušao 1963. godine, a službovao je, najpre, u ambasadama Austrije u Londonu i Beogradu. On je 1977. postavljen za šefa kabineta generalnog sekretara UN Kurta Valdhajma u Njujorku.

Zatim je bio ambasador u Buenos Ajresu i drugim zemljama, a 1996. postavljen je za generalnog sekretara Ministarstva inostranih poslova.

Roan je 2006, uz Ahtisarija, vodio pregovore o budućem statusu Kosova. U više navrata iskazivao je simaptije prema kvazi državi Kosovo, Srbiji je 2012. godine indirektno poručio da će kad-tad morati da prizna Kosovo ako želi u EU, a prošle godine govorio je u Beču na svečanoj promociji biografske knjige Hašima Tačija "Nova država, moderni državnik".

Potiče iz plemićke porodice koja je imala veze i sa albanskom kraljevskom porodicom.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Ako vam ga je žao,potrčite tamo pa ga oplačite i sahranite.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija