• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. V.

18.06.2019

18:45

HOLANDIJA: SRBIJA NIKADA NEĆE UĆI U EU! Mračne prognoze o evropskoj budućnosti naše zemlje!

Vesti

HOLANDIJA: SRBIJA NIKADA NEĆE UĆI U EU! Mračne prognoze o evropskoj budućnosti naše zemlje!

Podeli vest

Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, tvrdi da će Holandija svojim vetom zauvek blokirati Srbiju i druge države Zapadnog Balkana na putu ka Uniji

Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana nikada neće ući u Evropsku uniju jer će Holandija svojim vetom neprestano da blokira njihovo pristupanje.

Ovo tvrdi Tanja Domi, profesorka na Univerzitetu Kolumbija, koja smatra da Holandija neće odustati od svog tvrdog stava o proširenju EU kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana.

Veto na proširenje

Ona smatra da zahtev za ubrzanje evrointegracija Zapadnog Balkana koji su uputile Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka predstavlja pokušaj da se ublaži udarac koji su Francuska i Holandija zadale celoj ideji proširenja svojim odnosom prema otpočinjanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Foto: Printscreen You Tube

Tanja Domi
Zoran Milivojević, diplomata:

Pitanje proširenja jeste u drugom planu kada je EU u pitanju, a prioritet su sređivanje stanja i definisanje buduće politike
 

 

- Ukoliko su mogućnosti proširenja pogoršane, posebno za Severnu Makedoniju, to ne bi bilo dobro za EU. Bez sumnje, cinizam prema EU od strane potencijalnih zemalja kandidata svakako bi se produbio ako Severna Makedonija ne bude uključena u proces pristupanja što je pre moguće - ističe Domi, dodajući da Brisel treba da se uhvati u koštac sa realnošću na Balkanu.

- Kina, Turska, Rusija i zemlje Zaliva angažovane su i mekim i čvrstim snagama i EU više nije jedini igrač u regionu. Mislim da je vakuum nastao slabljenjem Velike Britanije zbog Bregzita i kontinuiranim povlačenjem SAD, i da sada negativno utiče na region u smislu izgradnje demokratije. Nijedan od drugih geopolitičkih konkurenata nije poznat po tome što je snažan pristalica demokratije. Štaviše, njima dominiraju neoliberalne vlade - primetila je Domi, uz opasku da će Holandija nastaviti da stavlja svoj veto na pitanje proširenja EU.

(VIDEO) ANGELA MERKEL SE TRESLA KAO PRUT: Nemačkoj kancelarki pozlilo tokom dočeka ukrajinskog predsednika Zelenskog!

'Veliki' nepromenjivi

Karijerni diplomata Zoran Milivojević takođe ocenjuje da je pitanje proširenja u drugom planu kada je politika EU u pitanju.

- Tvrdo jezgro EU, čiju osnovu čine, pre svih, Francuska i Nemačka, ali i Holandija, među prioritetima imaju sređivanje stanja u EU i definisanje buduće politike kako na političkom, tako i na ekonomskom i institucionalnom planu - objašnjava Milivojević i navodi da inicijativa koju je pokrenulo 13 članica EU neće dovesti u pitanje stav velikih.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sinisa

pre 4 godine

Pa ko to kaze da Srbija zeli u EU narod Srbije nece u EU daleka Vam kuca bila....Vi niste primer neceg dobrog nego nego ZLA!!!!!

Milko

pre 4 godine

Bravo Siniša. Hrvati mi govore da mi nismo normani kad hrlimo u EU. Zar ne vidimo kako su oni prošli u EU,Rumunija,Bugarska..

gaša

pre 4 godine

Gospodjo "Tanja Domi" , mnogo vam hvala na vašem stavu...Veoma sam srećan zbog toga jer ,šta bi smo tražili tamo u EU ,sa vama bezdušnima !!!

Smrad

pre 4 godine

Šta se penite ko sapunica. Pa kolko je Srba otišlo na rad u EU kad je toliko mrzimo. E al kad dođe EU ne može više da se krade i zna se šta je red. To Srbiji smeta

Sumadinac

pre 4 godine

Na dokle ce EU da drzi nekom lekcije a i ta Holandija neka sredi svoju politiku u kuci jer o njih trese Desnicarska partija. Kao drugo Srbija je oduvek bila protiv Fasizma. A kao trece Nase zemnje Balkana nikada nece uci u EU jer im Balkan treba za eksplataciju nasieg bogastva to vazi i za BiH a isto im je i Kosovo naj veci cilj dok zapad bude mogao da koristi nasu jefrinu radnu snagu i bogastva vucice nas za nod a onda dovicenja Balkan. I jos nesto ne dajte Kosovo to je nasa svetinja.

Saradžogla

pre 4 godine

Kada se nisam šušio od sreće!Zna Holandija što u prevodu na srpski znači Nederland šta je dobro za srbe.ČLANSTVO U EVRO ZEZANCIJI SE PLAĆA U MILIONIMA EVRA!Hrvatska je što dala pa dobila u novcu u minusu je 50 miliona evra.Onda moraš POD MORANJEM da primiš na stan i hranu azilante koji uglavnom dolaze iz država koje imaju na DESETINE miliona stanovnika.Majko moja pa kad krene gradnja džamija!

branko1

pre 4 godine

Draga profesorko,zabodi tvoju lalu "pozadi" I šetaj po tvojoj EU,baš nas brige.

DEDA RAKA

pre 4 godine

Ako je Vućić s' Puinom drug - nek' okrene Srbiju na levo-krug ! Barem da znamo gde smo .

rolex

pre 4 godine

Evo ne znam hocu li moci spavati posle ovako bombasticne izjave,hahahha,pa samo vas zovne veliki brat i vi svi bednici podvijete rep i nema vise price.kao mali Perica u skoli kad ga uciteljica nesto ruži.

RINGISPIL

pre 4 godine

Sve istocnoevropske i zemlje bivseg SSSR a ulaskom u EU su se ofirale do jaja. Rusi su ih branili od HITLERA a 70 godina kasnije sve su usle u evropski treci rajh. SADA KADA SE KULA raspada kada zapad pokazuje pravo lice sad svi beze od evropske ideje ko macke sa JEBILA. Zato pamet u glavu SRBINE. oVOJ Holandjanki KOJA SE SITA NAPUSILA AMERICKOG TOMPUSA jer holandija i nije nista nego americki treci krajnik mnogo JOJ hvala ali i bez americkog tj njenog misljenja mi znamo da tamo nikada otici necemo. Dobro bi bilo da se EU raspadne u sto vecoj lokvi krvi. tek onako da osete sta je balkanska kletva.

joca

pre 4 godine

Dobro je što Srbija neće ući u EU,kada se ista raspada, Srbija će ući u Evroazisku Uniju, a Tanja Domi gde ćeš Holandiju .

zoran

pre 4 godine

Ako nam prekinu da uplaćuju bespovratna sredstva od kojih se ovde lepo troškari i između 9 i 17 sedi u kući i piju sokovi, dok oni rintaju, e onda će da bude veselo i nezaboravno. Što smo imali to smo prodali budzašto, sad možemo samo da otvaramo kupleraje.

Varto Marx

pre 4 godine

Ako nije dobro dosla Srbija, Ne mora ni da molí nikoga.

Ljubo

pre 4 godine

Pa kao da je to novost ,svi pamwtni vec odavno znaju i znali za to .Medjutim ,interesantno je sta ce biti sa Makedonijom u dogledno vreme ,Albanijom ,a to ce sve da se reflektuje na Srbiju .Evropa je vec dobro obolela od " raka " ....

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Zašto da budemo tamo gde nas ne žele, zašto da budemo sa onima koji nas maksimaln potcenjuju?

papundek

pre 4 godine

krajnje vreme da se vec jednom otreznimo i batalimo EU

Mica Stosic

pre 4 godine

Da mi lepo uredimo državu,onda trgovina sa istokom.Sa zapada ko hoće dobro došo.Može se bez holandskih lala .

Nebojsa

pre 4 godine

Srbija nikada nece uci u EU , to se znalo jos pre desetak i vise godina. Samo zatucane stranke i gradjani ove zemlje se nadaju da cemo uci u EU Ta politika da EU nema alternativu je umrla kada su vise 80% najuticajnije drzave EU priznale Kosovo kao nezavisnu drzavu.

Čedo

pre 4 godine

Pa Holandijo pokazali ste kakvi ste mirotvorci bili u misiji KFOR a Vi ste klasični Srbomrzci i fala dragom bogu da nikad nikad ne budemo zajedno sa Vama nemačkom austriom bugarskom ukrajinom engleskom i popišanom amerikom koja je na pravdi boga izdala svoje saučesnike u svim ratovima!!Vi ste šaka jada koja se samo vucara uz neku silu

Sale

pre 4 godine

Ni ja neću nikada na letovanje u Crnu Goru! Pa šta? Toliko ima lepih zemalja, i bez nje i bez Unije!

Milemalivuk

pre 4 godine

Nastaviti sa izgradnjom I modernizacijom autoputeva, jacati bilateralne veze sa zemljama BRIKS-a isključivo sa Rusijom I Kinom I interesovanje za ulaganjem bice s vremenom sve vece jer uslovi za razvijanje biznisa van EU-tanazije bice znatno fleksibilniji. A u toj raspaloj druzini sa luzerima hrvatima nema sta tražiti.

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane
Politika

Vučević: Ponoš iznosi neistine na račun Ministarstva odbrane

Slučajnosti u politici postoje, ali su retke. Svakako ređe nego li u drugim oblastima života. Zdravko Ponoš je možda slučajno i postao narodni poslanik, ali njegova poslednja aktivacija i napadi na vojsku sasvim sigurno nisu slučajni, istakao je ministar odbrane Miloš Vučević.

19.03.2024

10:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59