• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

30.06.2019

08:44

(VIDEO) PRVI PREDSEDNIK SAD KOJI JE KROČIO U SEVERNU KOREJU! Tramp posle sastanka sa Kimom: Stvorili smo sjajan odnos, sankcije ostaju!

Vesti

(VIDEO) PRVI PREDSEDNIK SAD KOJI JE KROČIO U SEVERNU KOREJU! Tramp posle sastanka sa Kimom: Stvorili smo sjajan odnos, sankcije ostaju!

Podeli vest

Lideri Sjedinjenih Američkih Država i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un, sastali su se u nedelju i prvi put u istoriji rukovali preko vojno-demarkacione linije koja razdvaja Korejsko poluostrvo na dva dela

 

Kim Džong Un vratio se u Severnu Koreju. Do granice su ga ispratili južnokorejski i američki predsednik koji su ostali u Južnoj Koreji. Prethodno, lideri su se obratili novinarima.

- Spremni smo da stavimo tačku na nesrećnu prošlost naših odnosa. Da nema odličnih odnosa između američkog predsednika i mene, ovakva prilika ne bi bila moguća - rekao je Kim.

Tramp ga je potom još jednom pohvalio.

Foto: Tanjug/AP

- Čujete li snagu u ovom glasu?! A on inače ne drži pres konferencije - rekao je Tramp i obratio se Kimu rečima "postigao si da obojica dobro izgledamo pred medijima. Stvorili smo sjajan odnos".

Tramp je nakon razgovora istakao da je Pjongjang spreman da obnovi nuklearne pregovore za nekoliko nedelja.

-Dogovorili smo se da pripremimo timove... U naredne dve ili tri nedelje timovi će početi da rade kako bi videli da li nešto mogu da učine. To su velike i veoma komplikovane stvari - rekao je Tramp novinarima.

Tramp je takođe prokomentarisao sankcije uvedene Severnoj Koreji.

-Sankcije ostaju. Nadam se da ćemo ih ukinuti. Ne sviđaju mi se sankcije toj zemlji, ali one ostaju - rekao je američki predsednik.

On je istakao da će pitanje sankcija biti na dnevnom redu radnih grupa koje će se sastati narednih meseci.

-U nekom trenutku desiće se pregovori i zato ćemo razgovarati o sankcijama - naglasio je on.

Nako bilateralnog sastanka sa severnokorejskim liderom, prvi čovek SAD rekao je da je dogovoreno da se razgovori o denuklearizaciji ponovo pokrenu, nakon što je samit u Hanoj iznenada prekinut.

- Upravo smo imali veoma, veoma dobar sastanak. Složili smo se da ćemo obojica napraviti timove koji će pokušati razrade neke detalje - rekao je Tramp nakon 40-minutnog bilateralnog susreta.

Foto: Tanjug/AP

Američki tim će voditi trenutni američki specijalni predstavnik za Severnu Koreju, Stiven Biegun, rekao je Tramp, dodajući: "Srećno, Stive".

Dva lidera održala su bilateralni sasatanak koji je trajao oko 40 minuta, a razgovori su održani iz zatvorenih vrata. Pretpostavlja se da je tema bila denuklearizaciji.

Sa osmehom na licu i ispruženom rukom, predsednik SAD Donald Tramp dočekao je lidera Severne Koreje Kim Džong Una na jako utvrđenom položaju u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje, a potom je Tramp postao prvi aktuelni američki predsednik koji je kročio na severnokorejsko tle.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je Kimu poručio da je ponosan što je prešao preko granice.

- Ovo je veliki dan za svet - rekao je američki predsednik.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskaz volje da se eliminišu svi "nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost".

Kazao je da je bio iznenađen kada je dobio poziv za sastanak od predsednika Trampa u subotu.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta, susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata.

Foto: Tanjug/AP

AP navodi da sastanak u pograničnom selu Panmundžomu predstavlja i neverovatno priznanje autoritarne vlasti Kim Džong Una od američkog predsednika.

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću.

Foto: Tanjug/AP

- Odmah bih ga pozvao - rekao je Tramp, na šta se Kim nadovezao rekavši da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang "u pravo vreme".

Tramp i Kim su pre današnjeg sastanka razgovarali u Vijetnamu u februaru, kada nisu postignuti nikakvi napreci po pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Tramp je posle kratkog rukovanja prešao granicu i ušao na tlo Severne Koreje što nijedan američki predsednik nije uradio do sada.

Foto: Tanjug/AP

Iz Pjongjanga je ranije saopšteno da je Kim prihvatio Trampov predlog za sastanak u pograničnom selu Panmundžom.

 


 

​Američki predsednik je naglasio da je kratka poseta Severnoj Koreji bila „velika čast“.

Foto: Tanjug/AP

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje Donald Tramp i Mun Džae In stigli su ranije u demilitarizovanu zonu koja razdvaja Južnu i Severnu Koreju gde su posetili osmatrački punkt, prenosi televizija YTN.

Tramp se popeo na osmatračnicu u pratnji južnokorejskog kolege, gde su mu američki vojnici objasnili šta vidi pokazujući na stranu severnokorejske teritorije.

 

 

Tramp je posetio američke trupe i korejske trupe, kao i stražarske osmatračnice koje nadgledaju demilitarizovanu zonu gde je naglasio da je ova oblast bila "veoma, veoma opasna", ali se to promenilo otkad su započeti pregovori sa kim Džong-unom.

Foto: Tanjug/AP

- Posle našeg prvog sastanka, opasnost je prošla - rekao je Tramp.

Američki vojnici su predsedniku Trampu poklonili opremu za golf, znajući da je on ljubitelj ovog sporta.

Nakon toga, Mun Džae-in i Donald Tramp su se simbolično potpisali na jednom zidu, što je uobičajeno za sve visoke zvaničnike koji su u poseti zoni između dve Koreje.

Trampu je ovo prva poseta demilitarizovanoj zoni, a na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae Inom je izjavio da će se sa Kimom rukovati i pozdraviti ga.

Naveo je da je otvoren za ideju da na kratko pređe preko granice Severne Koreje, ukoliko to Kim dozvoli.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija