• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

02.07.2019

12:01

HAOS U EVROPSKOM PARLAMENTU! Treći dan drame, UZVICI I OMETANJE, izbor predsednika komisije pod znakom pitanja!

Vesti

HAOS U EVROPSKOM PARLAMENTU! Treći dan drame, UZVICI I OMETANJE, izbor predsednika komisije pod znakom pitanja!

Podeli vest

Lideri EU okupili su se u Briselu kako bi nastavili pregovore o imenovanjima za vodeće pozicije EU institucija

I danas, treći dan za redom, evropski lideri pokušaće da dođu do kompromisa oko imena budućeg predsednika Evropske komisije.

U paketu se biraju i predsednik Evropskog saveta, šef diplomatije i predsednik Evropske centralne banke.

Početak sednice pomeren je sa 11 na 13 časova, zbog dodatnih konsultacija članova komisije sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

FRKA U BRISELU! PREKINUT SAMIT EU, lideri se POSVAĐALI oko kandidata!

Pred sastanak EU 28 odvojeno se sastaju lideri Višegradske četvorke (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) koji su se juče otvoreno usprotivili izboru holandskog socijaliste Fransa Timermansa na mesto predsednika Evropske komisije.

Dolazeći na današnju rundu razgovora premijer Češke Andrej Babiš ponovio je da za Višegradsku grupu Frans Timermans nije prihvatljivo rešenje.

 

 

Sa druge strane, predsednik Vlade Španije Pedro Sančez podržao je princip da se pri imenovanjima za čelne EU pozicije EU rukovodi principom vodećih kandidata, koji podržava i Evropski parlament.

-Naš predlog po kome bi Frans Timermans bio predsednik Evropske komisije, a Manfred Veber predsednik Evropskog parlamenta može biti baza za potencijalno rešenje i kompromis - poručio je Sančez dolazeći na treći dan vanrednog samita u Briselu. 

MAKRON BESAN NAKON FIJASKA U BRISELU: Ovo je veoma loša slika za Evropski savet!

On je naglsio da ta ideja juče nije odbačena, već da je odbačen ceo paket imenovanja.

Merkel: Kompromisom do rešenja

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da u cilju postizanja dogovora o imenovanju lidera institucija EU svi akteri moraju malo da odstupe od svojih početnih stavova.

-Nastavljamo posao danas sa obnovljenom kreativnošću. Smatram da svako mora da shvati da mora malo da se pomeri sa svojih početnih stavova. Tako ćemo dobiti šansu da postignemo dogovor - poručila je Merkel. 

Ometanje i povici 

Evropski poslanici desničarskih partija, koji podržavaju Bregzit, kao i nezavisnost Katalonije, omeli su današnje formalno otvaranje sednice Evropskog parlamenta.

Pojedini nisu hteli da ustanu na himnu EU, Betovenovu "Odu radosti", dok su drugi, uglavnom iz redova britanske Bregzit partije, okrenuli leđa tokom ceremonije otvaranja, prenela je agencija AP.

Protestovalo se i zbog odluke da se katalonskom separatisti Karlesu Pudždemonu ne dozvoli da zauzme svoje mesto, ali i povodom slučaja nemačkog kapetana broda, Karole Rakete, koja je pritvorena u Italiji zbog spora u vezi sa migrantskim pravima.

(VIDEO) LAZANSKI OTKRIO ŠTA JE "OSVETA ISTORIJE": Evropi se Jugoslavija vraća kao bumerang!

Posle dva dana samita i više od 20 sati pregovora EU lideri ocenjuju da je nemogućnost dogovora oko imenovanja top pozicija EU institucija doveo u pitanje kredibilitet EU.

Bez obzira na ishod današnjeg sastanka, Evropski parlament je najavio da će sutra izabrati svog predsednika, čije je imenovanje u ingerenciji evropskih parlamentaraca, ali obično ide "u paketu", kao deo kompromisa oko izbora pet vodećih pozicija EU institucija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
RINGISPIL

pre 4 godine

Na kraju ce na celo fasisticke evrope dovesti HARADINAJA a mozda i TACIJA.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija