• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.07.2019

22:13

VELIKI UDARAC ZA NOVOG ŠEFA VLADE U LONDONU! Škoti najavili Džonsonu da se otcepljuju do 2021.

Vesti

VELIKI UDARAC ZA NOVOG ŠEFA VLADE U LONDONU! Škoti najavili Džonsonu da se otcepljuju do 2021.

Podeli vest

Novi britanski premijer prvog dana na funkciji dobio pismo od šefice vlade Škotske Nikole Stardžen, koja mu je najavila da u roku od godinu i po dana namerava da organizuje referendum o nezavisnosti

Novi britanski premijer Boris Džonson već prvog radnog dana doživeo je veliki udarac. On je nameravao da sve snage usmeri na to da 31. oktobra konačno izvede Britaniju iz EU, međutim ispostavilo se da će paralelno morati da se pozabavi i Škotskom. Iz Edinburga mu je juče najavljeno da Škotska namerava da se otcepi od ostatka zemlje do 2021.

Srdačne čestitke

Prva ministarka Škotske Nikola Stardžen poslala je Džonsonu pismo u kojem mu je srdačno čestitala na izboru na funkciju premijera, ali ga je i obavestila da će u roku od godinu i po dana organizovati drugi referendum o otcepljenju od Britanije. Ona je u pismu naglasila da bi izlazak Britanije iz EU bez ikakvog dogovora, što Džonson ne isključuje kao mogućnost, Škotsku mogao da košta čak 100.000 radnih mesta.

- S obzirom na vaše izjave o izlasku iz EU 31. oktobra sa dogovorom sa Briselom ili bez njega, "bez obzira na posledice" i "po svaku cenu", sada je važnije nego ikad da mi u Škotskoj imamo alternativnu opciju - navela je Stardženova.

Džonson: Britanija će biti najbolje mesto za život


Boris Džonson je juče, u prvom obraćanju parlamentu kao premijer, obećao da će Britanija biti najbolje mesto za život na svetu kad napusti EU.
- Naša misija je da sprovedemo Bregzit 31. oktobra sa ciljem da ujedinimo i obnovimo našu sjajnu Veliku Britaniju i učinimo zemlju najboljim mestom na svetu - istakao je Džonson.
On je ponovio da će izvesti Britaniju iz EU sa dogovorom ili bez njega, navodeći da uslovi sporazuma nisu prihvatljivi za britanski parlament i zemlju. Rekao je, međutim, da bi više voleo da Britanija napusti EU sa sporazumom nego bez njega, te dodao da je spreman da se sastane sa zvaničnicima Brisela gde i kada oni hoće.

Ona je dodala da će njena vlada u Edinburgu nastaviti da radi na pravnom okviru koji će omogućiti drugi referendum o nezavisnosti Škotske.
- Pravo naroda Škotske da odluče o svojoj budućnosti jeste osnovni demokratski princip, koji moramo poštovati - istakla je Stardženova, inače šefica Škotske nacionalne partije (SNP).

Prema njenim rečima, datum održavanja referenduma, referendumsko pitanje i vremenski okvir za otcepljenje još nisu određeni, ali je rešeno da se glasanje održi pre 2021.
- Svi detalji biće obuhvaćeni zakonom o referendumu. O njemu će parlament raspravljati odmah nakon letnje pauze. Svaka odluka škotskog parlamenta, bilo da dozvoli narodu da glasa o nezavisnosti ili ne, mora biti poštovana. Jedva čekam da sa vama razgovaram o ovome, nakon što škotski poslanici saopšte svoj stav - napisala je Stardženova u pismu Džonsonu.

Kako je istakla, njih dvoje imaju o mnogo čemu da pričaju, a jedno od najvažnijih pitanja jeste transfer ovlašćenja sa Londona na Edinburg nakon otcepljenja.

Blokada iz Londona

Međutim, Džonson, iako veliki zagovornik Bregzita i toga da narod ima pravo na izbor, ne gleda blagonaklono na nameru Škota da napuste Ujedinjeno Kraljevstvo. On je nedavno, tokom kampanje pred izbore za šefa Konzervativne stranke, posetio Škotsku, gde je rekao da ne isključuje mogućnost da kao premijer blokira drugi referendum o nezavisnosti. Naveo je da je na prethodnom glasanju 2014. doneta odluka za ovu generaciju.

Inače, Škotska je pre pet godina održala referendum o otcepljenju. Na njemu je 55,3 odsto glasalo za ostanak u sklopu Britanije, a 44,7 procenata za nezavisnost. Međutim, prema novim anketama, kad bi referendum sada bio održan, mnogo veći broj Škota bi glasao za otcepljenje. Kako se navodi u analizama istraživanja javnog mnjenja, veliki broj onih koji su prošli put glasali za ostanak u Britaniji misle da ih je vlada u Londonu prevarila, tako da bi sada glasali za nezavisnost Škotske. Svi oni bi želeli i da ostanu deo EU.

DŽONSON PORUČIO MERKELOVOJ: Dogovor o Bregzitu moguć jedino uz ukidanje bekstopa

Devojka mu već postala modna ikona


Keri Simonds (31), devojka Borisa Džonsona (55), postala je modna ikona. Samo dan nakon što se pojavila u javnosti kao partnerka novog britanskog premijera, model haljine koju je nosila rasprodao se po prodavnicama u Londonu.
U pitanju je crvena haljina sa cvetićima marke "Goust Luela", koja košta 120 funti, odnosno oko 135 evra. U toj haljini ona je u sredu pratila Džonsonovo prvo obraćanje javnosti u funkciji premijera, ispred rezidencije u Dauning stritu broj 10 u Londonu.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Filip

pre 4 godine

Skotska,Vels ,Katalonija,Kvebek,Texsas ne mogu izaci iz maticnih drzava a eksperimenti tipa Kosova i izglasavanja volje naroda je moguce, i nekima u svetu mozete vojnim intervencijama i proglasavanjem predsednika bez glasanja kao u Venecueli uvesti demokratiju i crpiti naftu i prirodne resurse.Negde se ustav krsi a nekima bez ustava proglasi drzava???Englezi napustaju EU a nasi politicari hrle na brod koji tone?Dokle cemo rasparcavati Srbiju posle rasparcavanja Yugoslavije ???

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija