• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

08.08.2019

15:45

(FOTO/VIDEO) TOTALNI HAOS U KIRGISTANU, IMA MRTVIH I RANJENIH! Bivši predsednik STRAHUJE ZA ŽIVOT, na ulicama PAKAO!

Vesti

(FOTO/VIDEO) TOTALNI HAOS U KIRGISTANU, IMA MRTVIH I RANJENIH! Bivši predsednik STRAHUJE ZA ŽIVOT, na ulicama PAKAO!

Podeli vest

Situacija u Kirgistanu posle početka specijalne operacije i pokušaja hapšenja bivšeg predsednika te zemlje Almazbeka Atambajeva može izmaći kontroli vlasti. Zemlja, koja je dvaput preživela revoluciju, mogla bi ponovo da se suoči sa destabilizacijom, upozoravaju ruski eksperti, za to vreme vlasti pokušavaju ponovo da uhapse bivšeg predsednika

U sredu su kirgistanski specijalci započeli operaciju hapšenja Atambajeva u njegovoj rezidenciji u selu Koj Taš, 20 kilometara od prestonice Biškeka. Pristalice bivšeg šefa republike su upotrebile oružje, a Atambajev je priznao novinarima da je i sam pucao tokom pokušaja hapšenja, ali da se trudio da „ne pogodi momke“. Prvi napad nije uspeo, pa su sukobi nastavljeni kod rezidencije.

Foto: Tanjug

Prema poslednjim informacijama, 52 osobe su povređene, dok je jedan specijalac poginuo. Nekoliko specijalaca je zarobljeno, sa teškim telesnim povredama. Hapšenje bivšeg predsednika nije uspelo.

Foto: Tanjug

On je pozvao svoje pristalice da dođu u Biškek na veliki miting, a državno tužilaštvo Kirgistana pokrenulo je krivični postupak po predmetu "masovni nemiri" i "huliganstvo". Dok vlasti pokušavaju ponovo da izvrše njegovo hapšenje.

Foto: Tanjug

- Oko 200 pripadnika milicije opet je krenulo u napad, koristeći specijalna sredstva. Oko 400 pristalica Atambajeva im pruža otpor. Nemaju oružje, samo kamenje i palice - kaže izvor Sputnjika.

Foto: Tanjug

Atambajev je prvi izabrani predsednik Kirgistana koji je mirnim putem predao vlast svom nasledniku. Bio je na čelu zemlje od 2011. do 2017. godine, kada je na vlast došao njegov blizak saradnik Soronbaj Žejenbekov, koji je jedno vreme bio zamenik šefa predsedničke administracije, a potom i premijer.

Foto: Tanjug

Kirgistanski parlament je 20. juna predao glavnom tužilaštvu optužnicu protiv Atambajeva, stavljajući mu na teret da je potencijalno umešan u korupciju u slučaju modernizacije termoelektrane "Biškek", kao i u brojne druge nezakonite radnje. Ako sud proglasi Atambajeva krivim, preti mu doživotni zatvor.

Foto: Tanjug

On je optužbe nazvao apsurdnim i rekao da je čist pred narodom i spreman da odgovora za sve svoje postupke na dužnosti predsednika.

Međutim, eksperti ocenjuju da se Kirgistan sada nalazi između „treće revolucije“ i rata dva predsednika — bivšeg i sadašnjeg.

- Mislim da se ovde radi o raskolu političke klase u Kirgistanu. Često razgovaram sa kolegama iz Kirgizije i treba imati u vidu da je Atambajev bio na lošem glasu. Ali to ne bi trebalo da iznenađuje, jer oni baš nemaju strpljenja. Oni su i tako brzo smenjivali predsednike, prvo Akajev, zatim Bakijev, pa zatim Roza Otunbajeva. Generalno, Atambajev se takođe pokazao kao loš. Tamo je teška ekonomska situacija, ali oni se baš i ne trude, već se oslanjaju na spoljnu pomoć. Stoga je u početku Atambajev bio veoma popularan, a kad se ispostavilo da novac ne pada s neba, kako kažu u Biškeku, sve je krenulo u drugom pravcu - kaže ruski ekspert Andrej Suzdaljcev.

On je još dodao da je Atambajev legitimno došao na vlast i da se to mora poštovati.

- Atambajev je došao na vlast zakonskim putem, legitimno, što je bilo važno ne samo za Kirgiziju već za ceo region Centralne Azije. Prvi put je pokazano da u regionu može da postoji režim demokratskog karaktera, a podsetiću da u celoj centralnoj Aziji dominiraju autoritarni režimi. U tom smislu, Atambajev je važio za ’belu vranu‘. On je bio jedan od lidera opozicije i pobedio je na izborima. Odslužio je svoj predsednički mandat, a na sledećim izborima mirno je predao svoju vlast. To je bilo nešto neviđeno za ovaj region, pravi presedan. S tim u vezi, možemo reći da je zaslužio poštovanje i podršku - završio je Suzdaljcev.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija