• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

18.09.2019

18:03 >> 18:14

NA TIBETANSKOJ VISORAVNI ZAROBLJENO 15 ODSTO SVETSKOG LEDA! Glečer u njenom podnožju se ubrzano topi

Vesti

NA TIBETANSKOJ VISORAVNI ZAROBLJENO 15 ODSTO SVETSKOG LEDA! Glečer u njenom podnožju se ubrzano topi

Podeli vest

Na Tibetanskoj visoravni, u podnožju planinskog lanca Meili i planinskog vrha Kavakarpo, na 6.740 metara nadmorske visine, zarobljeno je 15 odsto svetskog leda

Naučnici zbog toga to područje nazivaju „trećim polom“, jer čuva najveću zalihu snega i leda posle Arktika i Antarktika.
 

Tibetanci smatraju da je svetogrđe pokušati popeti se na Kavakarpo, ali su, bez obzira na to, mnogi pokušali i poginuli.

Članovi međunarodne ekspedicije koja je imala 17 pripadnika tragično su nastradali trećeg januara 1991. godine, kada ih je zatrpala lavina. Deset godina kasnije, vlasti u Pekingu konačno su zabranile pristup planinarima.

Uprkos zabrani, Kavakarpo i dalje ugrožava brojne ljudske živote, ali sada time što se glečer u njenom podnožju ubrzano topi.

Glečer Mingjong ubrzano nestaje, pa se smatra da je to jedan od najbrže nestajućih glečera na svetu.

Od 1970. godine, tibetanski glečer je izgubio čak četvrtinu svoga leda.

Kako prenosi Jutarnji list, ovih dana se očekuje objavljivanje izveštaja Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), čiji naučnici procenjuju da će do kraja veka nestati preostale dve trećine tibetanskog glečera.

 

Foto: AP/Photo

 

Čak i ako se međunarodna zajednica dogovori o hitnim promenama kojima bi se ograničilo globalno zagrevanje, tibetanska ledena gromada će nastaviti da se topi.

Glečer Mingjong nazivaju zamrznutim azijskim vodotornjem. On je izvor deset najvećih svetskih reka, Ganga, Bramaputre, Žute reke, Mekonga i Inda, kojima se vodom snabdeva 1,6 milijardi ljudi.

Stanje je depresivno i zastrašujuće, rekao je za Gardijan Džozef Šea, stručnjak za glečere sa Univerziteta Severne Britanske Kolumbije.

-To menja prirodu planina duboko i vrlo vidljivo- tvrdi Džozef Šea.

Pažnju naučnika i svetske javnosti mnogo više zaokuplja sudbina Severnog i Južnog pola, čemu doprinosi i to što lokalne vlasti na Tibetu ograničavaju pristup naučnicima.

Ovog leta, međutim, naučnici sa američkog Univerziteta Kolumbija su analizirali stare snimke špijunskih satelita iz vremena Hladnog rata i ustanovili da se led sve brže topi.

 

Foto: AP/Photo

 

Led se sada topi gotovo dvostruko brže nego u periodu od 1975. do 2000. godine, kad je prosečna temperatura bila za jedan stepen Celzijusa niža.

Glečeri na području Himalaja gube oko pola metra leda godišnje zbog klimatskih promena koje je izazvao čovek, ustanovili su naučnici.

Jedan od razloga za ubrzano topljenje leda je i to što se prosečna temperatura na Tibetanskoj visoravni, kao i na Arktiku i Antarktiku, raste tri puta brže od svetskog proseka.
 

 

Ako se ne obuzda emisija gasova staklene bašte, tri svetska pola očekuje dodatno zagrevanje od pet stepeni, upozoravaju stručnjaci za klimu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija