• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno.com

18.09.2019

22:06 >> 22:09

(VIDEO) KINEZI NAJURILI AMERIČKI RAZARAČ IZ JUŽNOG KINESKOG MORA! Vašington ignorisao Peking, ali kad su stigli kineski brodovi i avioni, ratni brod SAD brzo pobegao!

Vesti

(VIDEO) KINEZI NAJURILI AMERIČKI RAZARAČ IZ JUŽNOG KINESKOG MORA! Vašington ignorisao Peking, ali kad su stigli kineski brodovi i avioni, ratni brod SAD brzo pobegao!

Podeli vest

Nakon nedavne zabrane centralnih vlasti u Pekingu američkom ratnom brodu da uplovi u luku Hong Kongu, sada je kineska mornarica oterala američki ratni brod iz Južnog kineskog mora.

U uvek nemirnim vodama Južnog kineskog mora jedan je ratni brod mornarice Sjedinjenih Država službeno proteran od strane kineskog ministarstva odbrane. Prema izveštajima koje je objavio South China Morning Post, razarač "USS Wayne E. Meyer" je optužen da je izvršio neovlašćeni upad u vode pod kontrolom Pekinga. 

Kineska mornarica i vazduhoplovstvo su se odmah pojavili na mestu događaja i nakon identifikacije posade su prijavili proterivanje američkog broda.

Od prošlog petka američki razarač plovi u području čiji suverenitet osporavaju "tri zemlje": Kina, Vijetnam i Tajvan, ako ćemo ostrvo priznati kao suverenu teritoriju.

Uprkos stalnim sporovima, Peking zna da ima poslednju reč i to je učinio tako da je istakao svoju superiornost u vodama Južnog kineskog mora.

- Ignorisanjem međunarodnih zakona Sjedinjene Države već dugo praktikuju hegemoniju plovidbe Južnim kineskim morem - rekao je Li Huamin, portparol kineskih oružanih snaga.

To su, prema rečima zvaničnika, akcije koje vređaju "kineske suverene interese" i pokazuju "potpuni nedostatak iskrenosti Sjedinjenih Država u opredeljenju za održavanje globalnog mira, te bezbednosti i stabilnosti u regionu".

Pre samog čina proterivanja, Kina je protestvovala i Sjedinjenim Državama uputila poruku neprihvatljivosti prisustva američkog broda. Međutim, Vašington se branio, pozivajući se na birokratsku zbrku koja vlada u Južnom kineskom moru. Kineski zahtev je ustvari jednostran, a suverenitet nad tim vodama predmet je spora koji takođe uključuje Vijetnam i Tajvan, stoga naredba koja dolazi samo iz Pekinga gubi sav autoritet, tvrdi Vašington.

- Kina, Tajvan i Vijetnam, svi zahtevaju suverenitet nad Paracelskim ostrva - rekao je glasnogovornik Sedme flote, komandant Reann Mommsen.

- Sve tri zemlje žele odobrenje ili da ih se unapred obavesti pre nego što se strani vojni brod upusti u bezopasan prolazak kroz njihove teritorijalne vode - rekao je glasnogovornik američke Sedme flote.

Kineski potez, odnosno jednostrano nametanje obaveze, prema Amerikancima, nije u skladu s međunarodnim pravom. Ojačane tim "argumentom", Sjedinjene Države su ignorisale zabranu Kine i nastavile plovidbu, krenuvši s Paracelskih ostrva, ali samo do neizbežnog proterivanja od strane kineske flote i vazduhoplovstva.

Stanje u Južnom kineskom moru je vrlo osetljivo. Kina se spori sa svojim susedima oko suvereniteta nad brojnim ostrvima, ali i nad velikim pomorskim područjem. Proteklih nedelja je Peking predložio sporazum Filipinima.

 
Ksii Džinping je ponudio Manili priliku da sudeluje u atraktivnom energetskom sporazumu u zamenu za političku podršku u pomorskom sporu u kojeg je uključena Kina. No, još je uvek teško shvatiti kako će se razvijati vrlo delikatno pitanje koje uključuje i "tajvansko pitanje". 

Kineska vlada Tajvan smatra "pobunjeničkom provincijom", dok Tajvan tvrdi da je nezavisan. Iako Ksi Džinping u bilo kojem trenutku može vratiti Tajvan upotrebom sile, odlučeno je da Peking to neće činiti, ali se inostrani akteri u pregovorima moraju držati po strani, baš kao američki razarač "USS Wayne E. Meyer" koji je proteran iz Južnog kineskog mora, iako je imao dopuštenje Tajvana za slobodnu plovidbu kroz sporni akvatorij.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Psihijatar

pre 4 godine

Glasnogovornik? Iz koje je zemlje novinar?

paki

pre 4 godine

A šta traže američki brodovi tu? Naravno, tek će da dobiju po pi..i. Shvatiće valjda svetski policajac da je njegovo vreme prošlo, ali se bojim da će to shvatiti na teži način

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija