A
EVO KAKO NAS VARAJU NA OBUĆI! U Srbiji legalizovana BAHATA TRGOVAČKA PREVARA!
Zimske cipele i čizme se prodaju kao obuća za suvo vreme iako ih je proizvođač deklarisao kao vodootporne, Većina reklamacija u zakonskom roku se odbiju kao neosnovane. Sudski postupci se uglavnom završavaju u korist potrošača, ali su troškovi suđenja preveliki
Zaštitnik potrošača 30. 11. 2016. 10:05
12
Shutterstock

23,3%
potrošačkih žalbi se odnosi na obuću
36.000
dinara košta veštačenje koje sud uvažava

Skoro četvrtina potrošačkih žalbi u Srbiji, tačnije 23,3 odsto, odnosi se na kvalitet i probleme sa obućom! Tako su cipele, čizme i patike dospele na prvo mesto liste potrošačkih problema prema podacima Ministarstva trgovine. I redakciji Zaštitnika potrošača svakodnevno pristižu pritužbe čitalaca na ovu temu, a problemi su uglavnom isti - obuća se raspada nakon mesec-dva nošenja, a prodavac odbija reklamaciju. Ako se udostoji da je obrazloži, to je uglavnom da obuća nije adekvatno nošena i održavana.

A sve to im, između ostalog, omogućava lažiranje deklaracije kojoj pribegavaju prodavci i skupe i jeftine obuće. Naime, iako je proizvođač na cipelama ili čizmama utisnuo oznaku da su vodootporne (waterproof), na deklaracijama ispisanim na kutiji piše da su namenjene za suvo vreme i da se održavaju vlažnom krpom. Međutim, to kupcima u Srbiji ne znači ama baš ništa, jer kod nas važi isključivo ono što piše na srpskom jeziku.

Dobro se informišite

U Centru potrošača Srbije kažu da prilikom kupovine obuće obavezno pogledate šta piše na našoj deklaraciji.
- Zvaničan stav je da je merodavna samo srpska deklaracija. Ukoliko na njoj piše da je obuća za suvo vreme, smatra se da ste na taj način obavešteni. Ako proizvođač garantuje nepropustivost obuće (oznaka waterproof), raspitajte se dodatno prilikom kupovine kod trgovca da li će u slučaju reklamacije zbog propuštanja obuće istu prihvatiti, bez obzira na oznaku "za suvo vreme".

Tako je praktično, ako ne računamo gumene čizme, nemoguće kupiti obuću namenjenu za kišu ili sneg.

U to se uverio i Ljubiša Božović iz Kragujevca koji je platio 100 evra par dubokih cipela "timberlend" koje su se raspale za samo 15 dana. Božović je reklamirao cipele, ali su ga u "Fešn kompaniju", koji je zvanični distributer "timberlenda" za Srbiju, odbili "zbog uticaja vlage", tvrdeći da na deklaraciji piše da je reč o obući za suvo vreme. Zanimljivo je da su te cipele prodavane u kolekciji jesen/zima, a na sajtu ovog prodavca navedeno je da je obuća namenjena za "putovanje gradskim ulicama po nepredvidljivim vremenskim prilikama".

Problem sa obućom na kojoj piše da je "za suvo vreme" nije vezan samo za pomenutu robnu marku. Ako detaljnije zagledate cipele, pa čak i čizme koje su u ponudi na našem tržištu, uglavnom na njima upravo piše da nisu za kišu i sneg. Tako se ista deklaracija nalazi na sandalama, baletankama, dubokim cipelama, patikama, čizmama...

Kako tvrde trgovci u prodavnicama obuće, jedino što mogu da preporučuju da se može nositi po kiši i snegu jesu gumene čizme, i tek poneki par kožnih.

Pored Ljubiše iz Kragujevca, neslavno je prošla i Slađana Miljuš iz Novog Sada, kojoj nije pomogao ni izveštaj akreditovane laboratorije. Njen suprug je kupio patike koje je platio 6.990 dinara. Posle dva meseca platno je počelo da se kida, unutrašnji deo da puca. Ona napominje da je obuća nošena u letnjem periodu. Obuću su reklamirali prodavcu, koji je patike poslao na analizu firmi "Jugoinspekt". Na Slađanino iznenađenje u odgovoru "Jugoinspekta" je pisalo da je "kontrolom obuće ustanovljeno dejstvo pojačane vlage, pa je s obzirom na to reklamacija kupca neopravdana jer proizvod nije održavan i korišćen u skladu sa deklaracijom".

Posle dva meseca platno je počelo da se kida, unutrašnji deo da puca
Slađana Miljuš

U deklaraciji piše da se pod pravilnim održavanjem ovih patika smatra "vlažno brisanje i sušenje na sobnoj temperaturi", pa krivica lako može da se prebaci na kupca, jer patike nije održavao u skladu sa deklaracijom.

Slađana se obratila Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine, gde su joj, kako kaže, predložili da plati drugu analizu kvaliteta patika.

- Oni su nam rekli da će ponovo poslati na veštačenje "Tekstilinspektu" i da to košta 1.300 dinara. Analiza je pokazala upravo da je oštećenje na patikama nastalo zbog greške proizvođača.

Shutterstock

Međutim, prodavac nije uvažio reklamaciju ni pored ovog izveštaja, jer u njemu sitnim slovima piše da "rešenja i nalazi iz ovog dokumenta nisu obavezujući pri konačnom rešavanju spora između nalogodavca i kupca proizvoda".

Jedino što preostaje je tužba. Međutim, tužba je privilegija samo onih sa dosta novca i strpljenja. Jer konačni troškovi suđenja izađu na skoro 100.000 dinara. Između ostalog, sud zahteva veštačenje određenih laboratorija, a samo taj postupak košta 36.000 dinara.

Nedopustivo je da se deklaracija menja. Za kvalitet proizvoda odgovara proizvođač
Petar Bogosavljević

Vladimir Radovanović iz Požege je bio u istoj situaciji kao i Miljuševi, ali je na kraju prodavca dobio na sudu. Suđenje je, kako Vladimir kaže, trajalo godinu i po dana i na kraju sa svim troškovima uključujući i parnične troškove plus troškovi izvršnog postupka to je izašlo na 92.500 dinara.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača istakao je da je obaveza trgovca da ostavi deklaraciju proizvođača.

- Nedopustivo je da se deklaracija menja. Za kvalitet proizvoda odgovara proizvođač - kaže Bogosavljević.

Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača Kragujevca kaže da prodavac ne sme da menja ono što je proizvođač napisao. Ako na obući piše da je za kišu, onda to treba pisati i na deklaraciji - naglašava Nikolić i dodaje da je NOPS od Ministarstva trgovine tražio da se hitno uvede obuća za kišu i sneg.

I predsednik NOPS-a Goran Papović tvrdi da uvoznici i trgovci prepravljaju proizvođačku deklaraciju i niko ih ne kažnjava zbog toga, tvrdeći da je reč o klasičnoj obmani.

ONI SU SE OBRATILI ZAŠTITNIKU POTROŠAČA

DANIJELA MARINKOVIĆ IZ UŽICA:
- U ovoj zemlji prava potrošača su veoma ugrožena. Kupila sam detetu patike "ribok" u radnji "Sport vižn". Patike, i to obe, iscepale su se i reklamirala sam ih posle dve nedelje. Odgovor na reklamaciju sam dobila tri dana kasnije, u kome piše da je obuća nepravilno održavana i da uzrok reklamacije nije vezan za kvalitet obuće. Slažete se da posle dve nedelje ništa ne može da utiče na kvalitet. Kontaktirala sam zaštitnika potrošača u Užicu koji mi je rekao da u principu ne mogu ništa da uradim. Problem je što kvalitet robe kontroliše "Jugoinspekt", pa onda taj isti "Jugoinspekt" obavlja kontrolisanje reklamacija.

DANIELA ĐOKIĆ IZ KRUŠEVCA
- Kupila sam u prodavnici "Sport vižn" u Kruševcu par patika. Posle 109 dana nošenja na levoj patici se odlepio gornji sloj kože, a desna je ostala nepromenjena. Na patike nije delovano ni mehanički ni na bilo koji drugi način. Podnela sam reklamaciju, a odgovor Komisije za reklamacije je da se ne odobrava. U radnji je rečeno da je to učinila vlaga i da patike nisu dobro održavane. Pitam se da li je to moguće na samo jednoj patici? Jedna patika je dobro održavana, a druga nije? Da li je moguće posle 109 dana nošenja da patike postanu neupotrebljive? Pa one jos nisu ni otplaćene!

ALEKSANDRA B. IZ NIŠA
 

- Radi se o prodavnici obuće "Planeta". Pre godinu dana kupila sam kod njih patike. Prošla je zima u tom trenutku, a ja sam kupila duboke patike i one su se posle tri meseca odlepile, vrlo malo, ali jesu. Odnela sam ih na reklamaciju i reklamacija je prihvaćena. Uzela sam druge patike u zamenu za stare. Tada je zima bila na pragu, a ja sam kupila plitke patike. Nakon šest meseci od trenutka kupovine su se odlepile. Odnela sam ih na reklamaciju, a oni su je odbili. Napisali su da oštećenje nije do njih već da su mi patike stajale u vlažnoj sredini i da je lepak kojim je đon lepljen promenio svoju strukturu. To je naprosto nemoguće, zato što mi sva obuća stoji u plakaru.


 


 

SLIČNE VESTI
KOMENTARI12
OSTAVI KOMENTAR
djordje195330.11.2016. 10:55
ne mogu da verujem da je ovo sve istina pa mi imamo drzavu zakone inspekciju koji stite gradjane od nesavesnih prodavaca koji bi da prevare svoje kupce
Odgovori
Minja01.03.2017. 13:07
@djordje1953Ja sam tako prosla sa koznom obucom koju sam kupila i Mani u Novom Sadu i platila ih 13000 din i posle jedne smene na poslu u njima pocele su nenormalno da pustaju boju gde sam ih reklamirala i odbijeno mi je jer mi se noga znoji...sramota....a pored svega toga prodavci a i gazda te radnje dosta drski i bezobrazni.
Odgovori
Alfa30.11.2016. 11:02
A i vi ste, našli kome da se žalite.Pa te" inspekcije", rade u interesu trgovaca.
Odgovori
Abe30.11.2016. 11:25
Država samo traži porez, a ne smatra da svoje građane treba da zaštiti od belosvetskih prevaranata. Pa ko je video zimsku obuću prodavati za upotrebu po suvom vremenu. Zar je to neko sišao sa uma. Slika i prilika države u kojoj je ona sama najveći prevarant, a onda i svima drugima dozvoljava da vara ovaj napaćeni narod ko koliko i kako hoće. Zar je moguće da se tako nešto dešava u 21 veku?
Odgovori
Milica30.11.2016. 11:42
Žalosno šta nam rade a cene nimalo nisu male.n
Odgovori
nikola30.11.2016. 11:45
Salomon obuca ima ispravnu deklaraciju ali zato kosta jezivo.
Odgovori
XXL30.11.2016. 12:05
Sam naslov vesti je rekao da je sve po Zakonu.To što srbadija ima bangave noge navikla na opanke nisu krivi trgovci i proizvođači niti hidrometerološki zavod što upropaste cipele ili patike. Kupiš obuću i staviš u predsoblje u plakar i gledaš ih - pariš oči. Eto.
Odgovori
MM30.11.2016. 13:48
Pre nekoliko godina sam kupila duboke čizme za sneg u Planeti, još je pisalo tamo zimska obuća. Posle prvog nošenja razlile su se boje po celoj čizmi i propustile su. Reklamacija nije bila uvažena jer je obuća za suvo vreme. Drugi put kupim patike Najk u Dajhmanu, posle tri meseca se pocepaju iznutra i onda je počelo spolja, odem u radnju, kažu nemam pravo na reklamaciju. Pošaljem mejl direktno u Dajhman i kažu da odem ponovo u radnju i da će mi zameniti. Otišla sam, žena koja mi je rekla da nemam prava na reklamaciju je bila izuzezno ljubazna, vratila mi novac i pitala me šta sam to rekla njenim nadležnima... U Office shoes vidim na sajtu duboke starke, kožne, u opisu piše kao za jesenje i zimske dane, ali u deklaraciji piše obuća za suvo vreme. Pošaljem im mejl da pitam jesu li za suvo vreme ili su za jesen/zimu. Zahvalili su mi na obaveštenju, obisali sve samo ostavili obuća za suvo vreme...
Odgovori
Alfa30.11.2016. 14:11
Preporuka:Ukoliko vas zatekne, kiša ili sneg,obuću u ruke pa bosi,beži kući.Nemojte, inspekciji i trgovcima da otežavate.
Odgovori
Nesa30.11.2016. 16:11
Sad ce to ocas posla da rese zastitnici gradjana. Ustvari mozda ne bas ocas posla, jer trenutno citaju molbe i vapaje ushicenih "intelektualaca" da se kandiduju za predsednika drzave, i cim to zavrse, ETO AKCIJE. Ne brinite se dragi gradjani. Nas ima ko da stiti. I ovo kao i sve do sada bice reseno u nasu korist. Zastitnici su tu zbog nas.
Odgovori
Sale30.11.2016. 17:25
Господо, прозивате погрешне, организације за ЗАШТИТУ ПОТРОШАЧА добијају дебеле паре од државе како би штитиле ваша права. Значи, не трабуњајте-грешите.
Odgovori
PanicMechanic01.02.2017. 08:53
Када сам ја купио патике од 12.800 динара произвођача Tommy Hilfiger, модел Oliver, рекли су ми да сам луд. Али носим их пар година и нема проблема. Додуше ђон је излизан, али не потпуно. Мада ја доста и шетам у њима. Једино су ме у радњи Office Shoes малко зезнули, јер ми нису рекли да ће за неколико дана бити велики попусти и да би ове патике тада коштале око 3.000 динара мање.
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 19o
19 C
Beograd
 • Novi Sad
  20o
 • Niš
  21o
 • Subotica
  18o
 • Zrenjanin
  20o
 • Klek
  20o
 • Kula
  19o
 • Sombor
  19o
 • Vrbas
  19o
 • Vranje
  23o
 • Prokuplje
  21o
 • Leskovac
  21o
 • Arilje
  18o
 • Kraljevo
  20o
 • Apatin
  18o
 • Vlasotince
  21o
 • Pirot
  21o
 • Ingija
  20o
 • Loznica
  20o
 • Grocka
  19o
 • Kovin
  19o
 • Ruma
  20o
 • Kladovo
  21o
 • Novi Pazar
  18o
 • Jagodina
  20o
 • Ivanjica
  18o
 • Titel
  20o
 • Ub
  18o
 • Bor
  21o
 • Nikinci
  20o
 • Batajnica
  20o
 • Surdulica
  19o
 • Ralja
  19o
 • Zlatibor
  16o
 • Popinci
  20o
 • Kosjeric
  18o
(JEZIVE FOTOGRAFIJE) SVE SPALJENO DO TEMELJA! Pogledajte kako su požari UNIŠTILI KALIFORNIJU!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka