A
RAZBILI SMO MIT O OMILJENOJ POSLASTICI! KREMOVI = 90% ULJA I ŠEĆERA, lešnika samo 3%, a kakaoa 7%!
Analiza na Institutu za opštu i fizičku hemiju pokazala da u kremovima na našem tržištu sadržaj šećera ide čak do 57%, a biljnih ulja 31%. Kakao, lešnik i mleko u prahu čine minimalni udeo u ovoj poslastici
Zaštitnik potrošača 28. 12. 2016. 07:05
3
Informer

Svakodnevna upotreba ovih slatkih kremova može dovesti do začepljenja krvnih sudova, rane gojaznosti, kvarnih zuba
Dr Snežana Stajić

Roditelji, da li znate šta u stvari dajete deci kada im dopustite da se zaslade kremovima? Nećemo pogrešti ako kažemo da je to skoro isto kao da ste im dali ulje (palmino, sojino, suncokretovo) zaslađeno gomilom šećera. Ova dva sastojka čine skoro 90% sadržaja omiljene poslastice mnoge dece, ali i odraslih. Lešnik, kako, mleko u prahu čine najmanji udeo ovog slatkiša.

Institut za opštu i fizičku hemiju u Beogradu analizirao je za Zaštitnik potrošača ovu poslasticu. Ispitivano je pet uzoraka najpopularnijih robnih marki - "nutela", "eurokrem", "cipiripi", "fineti" i "linolada". Pre svega, zanimao nas je udeo šećera, lešnika i kakaoa. Napominjemo, svi analizirani proizvodi su deklarisani kao jestivi krem na bazi kakaoa i lešnika.

Roditelji, bez preterivanja

Pedijatar Saša Milićević za Zaštitnik potrošača kaže da nije suština u tome da se neka namirnica izbaci iz upotrebe, već samo da se uzima bez preterivanja.
- Kada se nešto unosi u maloj količini svakako nema štetne efekte. Problem je, međutim, što roditelji deci često daju slatkiše u nevreme, pred ručak ili večeru, ili im ne ograničavaju količinu - navodi Milićević.
Dr Milićević savetuje roditelje da deci prvo daju voće, a onda, kao nagradu što su to pojela, malo slatkiša.
- Bitno je da to bude u neko vreme koje je dovoljno udaljeno od glavnih obroka. Moja preporuka je između ručka i večere. Jer ako dete jede slatkiše posle večere, pitanje je koliko će dobro oprati zube.

Analize su nam pokazale da je najveće odstupanje u uporednoj analizi to što "nutela" ima 13 odsto lešnika, dok se u ostalim kremovima nalazi tek tri odsto ovog sastojka. Tako da ne čudi podatak što svaki od njih ima dodate emulgatore i arome koji su zaduženi za ukus koji osetimo dok ih jedemo.

S obzirom na to da je udeo šećera u ovim slatkišima čak 57 % (na 100 grama proizvoda unosimo čak 57 grama šećera), ne treba mnogo mudrosti da zaključimo kako konzumacijom kremova vrlo lako možemo da prekoračimo preporučeni dnevni unos od 25 grama, a koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Količina mleka u prahu varira od 6,5 (eurokrem) do 9,5 procenata, koliko ga ima u "linoladi". Proizvođači nisu izdašni ni kada je reč o kakaou, čiji udeo se kreće od 3% (linolada), pa do 7,4% (nutela).

Kada je reč o sadržaju ukupnih ulja, on je približno isti (oko 31%), ali se razlikuje sadržaj zasićenih masti, kao i poreklo masti. Upravo su te zasićene masti jedan od najvećih neprijatelja ljudskog organizma ako se unose spolja. Jer naša tela su sposobna da proizvedu sve potrebne količine zasićenih masti, tako da nije potrebno da ih unosimo kroz ishranu.

- Zato su zasićene masti svrstane u lošu kategoriju. Uz to imaju negativne efekte na kardiovaskularni sistem. Zasićene masti dolaze uglavnom iz mesa, morskih plodova, piletine sa kožom, punomasnog mleka i mlečnih proizvoda od punomasnog mleka. One se mogu naći i u hrani biljnog porekla kao što su kokos, ulja od kokosa ili palmino ulje. One povećavaju ukupni holesterol tako što podižu štetni LDL - objašnjava kardiolog Svetislav Nastić.

Specijalista opšte prakse dr Snežana Stajić upozorava da su ovi slatki namazi izuzetno štetni i opasni po ljudski organizam, pogotovo kod dece, koja ih najviše jedu.

- Svakodnevna upotreba ovih slatkih kremova, koji su puni šećera, zasićenih masti, emulgatora, boja, kalorija i ulja, može dovesti do začepljenja krvnih sudova, rane gojaznosti, kvarnih zuba... Deca posebno treba da se čuvaju jer su takve namirnice za njih nezdrave i štetne i ne bi trebalo uopšte da ih jedu - ističe dr Stajić.

(Foto: Informer)

Prema njenim rečima, najveći problem je što roditelji uopšte ne razmišljaju u ovom smeru, pa svojoj deci daju takve stvari za doručak.

Izbegavajte palmino ulje

Industrija konditorskih proizvoda, ali i druge fabrike hrane imaju nezajažljive potrebe za novim količinama palminog ulja koje je neizbežan sastojak kremova, upozorava Asocijacija potrošača Srbije.
- Pretpostavljamo da je najznačajniji razlog za promenu receptura i korišćenje ovog proizvoda - cena. Srbija uvozi palmino ulje u vrednosti od oko 20 miliona dolara godišnje, a potražnja za ovim uljem sve je veća. Proizvođači u Srbiji samo prate svetske trendove, ali to nije ili ne bi trebalo da bude opravdanje, a mi kao potrošači ne treba da prihvatimo ovakvo nametnuto stanje - navode u ovoj organizaciji.
Oni savetuju kupce da čitaju sastav proizvoda, izbegavaju proizvode koji imaju nepotrebne dodatke, kao na primer palmino ulje, ali i fruktozni sirup, invertovani sirup ili druge vrste šećera.

- Zato je neophodno da se odmalena i deca, ali i njihovi roditelji edukuju od strane pedijatara i nutricionista koliko su pojedine namirnice, bez obzira na to što ih većina voli i jede, zapravo opasne i štetne po naše zdravlje - naglašava naša sagovornica.

Nutricionista Jovana Ferluga slaže se da treba izbegavati unošenje preterane količine šećera, a za Zaštitnik potrošača objašnjava i zašto:

- Uglavnom je poznato da slatkiši napunjeni šećerom značajno podižu glikemiju, odnosno šećer u krvi. To uzrokuje lučenje velike količine insulina, pa nastupa nagli pad šećera u krvi i odmah zatim javlja se želja za novom količinom slatkiša. Dakle, pokreće se začarani krug. To sve može uzrokovati gojaznost ali i dijabetes.

Kako kaže naša sagovornica, šećer smanjuje aktivnost imunog sistema (bela krvna zrnca su čak 40 odsto manje efikasna u ubijanju bakterija), što počinje 30 minuta nakon konzumiranja slatkiša i traje i do četiri sata.

- Ako se radi o deci, može doći do promene ponašanja deteta, koje postaje hiperaktivno, kada nivo adrenalina postaje deset puta viši od normalnog i ostaje visok čak i do pet sati nakon konzumiranja slatkiša. U ekstremnim slučajevima dolazi i do pojave agresivnosti. Takođe, detetu je smanjena pažnja, otežano je učenje. Treba, naravno, imati u vidu da nisu svi jednako osetljivi na šećer, ali najveći procenat dece je izuzetno osetljiv. Najosetljivija grupa su predškolci, kojima se mozak intenzivno razvija i raste, što ih čini posebno osetljivim - zaključuje Jovana Ferluga  i dodaje da preterani unos šećera svakako pospešuje i razvoj kardiovaskularnih bolesti.


 


 


 

KOMENTARI3
OSTAVI KOMENTAR
Di28.12.2016. 09:14
Svaka cast na ovom clanku. Kao roditelj kome je jako stalo sta mu deca jedu za dorucak i veceru, ovo me je bas zainteresovalo. Takodje, voleo bih da se redovno rade ovakve analize za proizvode koje najcesce kupujemo i konzumiramo. I zato, molim Vas sto vise istrazivackog novinarstva o temama koje trebaju da nas interesuju, a manje vesti o tome ko se gde skinuo i kome se video koji deo tela u nekoj emisiji.
Odgovori
petar28.12.2016. 09:19
svaka cast na tekstu. samo ne bi trebalo ljude pozivati da umereno konzumiraju ovo smece nego da ga uopste ne konzumiraju. postoji zamena u vidu domacih dzemova i resen problem.
Odgovori
tiana28.12.2016. 10:44
Sve se moze spremiti u kuci. Postoje recepti za domacu nutelu i kremove od lesnika koji nemaju aditive, ukusni su i zdravi. Ovo djubre ne treba uopste kupovati.n
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 11o
11 C
Beograd
  • Novi Sad
    12o
  • Niš
    12o
  • Subotica
    12o
  • Zrenjanin
    12o
  • Klek
    12o
  • Kula
    12o
  • Sombor
    12o
  • Vrbas
    12o
  • Vranje
    5o
  • Prokuplje
    12o
  • Leskovac
    12o
  • Arilje
    9o
  • Kraljevo
    10o
  • Apatin
    12o
  • Vlasotince
    12o
  • Pirot
    12o
  • Ingija
    12o
  • Loznica
    10o
  • Grocka
    11o
  • Kovin
    11o
  • Ruma
    12o
  • Kladovo
    11o
  • Novi Pazar
    6o
  • Jagodina
    10o
  • Ivanjica
    8o
  • Titel
    12o
  • Ub
    10o
  • Bor
    9o
  • Nikinci
    12o
  • Batajnica
    12o
  • Surdulica
    7o
  • Ralja
    11o
  • Zlatibor
    7o
  • Popinci
    12o
  • Kosjeric
    9o
(FOTO) ZVEZDA SPREMNA ZA EVROLIGU! Alimpijević: Poštujemo sve, ali sa našim navijačima - ne plašimo se nikoga!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka