A
OPASNO NAS KRADU NA ZDRAVOJ HRANI! Pomama za organskim namirnicama je RAJ ZA PREVARANTE!
U Srbiji na spisku sertifikovanih proizvođača organske hrane ima mnogo više poljoprivrednika nego što zaista za njeno uzgajanje ima prostora. Pojedinci koji poseduju sertifikate otkupljuju voće i povrće od seljaka, pa ih prodaju pod oznakom organsko po nekoliko puta većim cenama
M. M. D. - J. M. 18. 05. 2017. 09:22
2
Shutterstock

Organska jabuka nikad nije savršena, ona je manja, kvrgava i ne izgleda kao na slici
Milka Raičević, nutricionista

Organska hrana je jedan od tri najfalsifikovanija proizvoda na tržištu, pored ribe i maslinovog ulja, pokazuju zvanični evropski podaci! Pomama ljudi za zdravom ishranom otvorila je put mnogim zloupotrebama koje donose dobru zaradu.

Treba imati na umu da su organski proizvodi nekoliko puta skuplji od neorganskih (kilogram organskog krompira košta čak 400 dinara), te nije ni čudo što ima mnogo prevaranata. Jedna čitateljka iz sela nadomak Uba ispričala nam je da jedan meštanin otkupljuje voće i povrće od seljaka, pa ih prodaje pod oznakom "organsko".

Kako prepoznati organsku hranu

* Mora da ima sertifikat
* Po deklaraciji na proizvodu
* Žig u obliku četiri slova S
* Prodajna mesta moraju da imaju dokument svog dobavljača koji važi samo godinu dana
* Nikada nije savršenog oblika i izgleda

Šta je organska hrana?

* Namirnice koje su uzgajane u jako kontrolisanoj sredini
* Rastu na čistom zemljištu
* Uzgajaju se bez pesticida i hemikalija
* Voda kojom se zalivaju biljke mora da bude zdrava
* Takve namirnice obavezno imaju sertifikat

- On ima i svoju proizvodnju za koju ima sertifikate, ali u to ubacuje i robu koju otkupljuje od ljudi po selu, pa je prodaje nekoliko puta skuplje. Svi to znamo, ali niko se ne buni. Lakše im je da prodaju njemu nego da stoje za tezgom na pijaci. A on zaradi bar duplo - ispričala nam je Radmila M.

Stručnjaci upozoravaju potrošače da vode računa kada kupuju organsku hranu, jer su sve češće prevare i "uvaljivanje" neorganskih proizvoda sumnjivog kvaliteta. Prema njihovim rečima, organske proizvode treba kupovati isključivo kod proverenih poljoprivrednika koji za svaku svoju voćku i povrćku imaju sertifikat, deklaraciju i žig u obliku četiri slova S koji izdaje Ministarstvo poljoprivrede.

Kada kažemo organska hrana, mislimo na namirnice koje su uzgajane u jako kontrolisanoj sredini, na čistom zemljištu, bez pesticida i hemikalija. Mora da bude zdrava i voda kojom se zaliva, i samo seme, pa samim tim i finalni proizvod. Takve namirnice moraju uvek da imaju sertifikat na kom možete da saznate sve, od toga na kakvom je zemljištu biljka rasla, preko padavina, pa do hrane kojom je hranjena živina, ako se radi o životinjskim proizvodima.

Shutterstock

Organski proizvod mora da ima žig u obliku četiri slova S

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) Goran Papović poručuje da već godinama traje borba protiv lažne organske hrane, koja je u Srbiji produkt pomodarstva.

- Čim nešto postane popularno ili nam stigne kao trend, za tren oka postane apsolutni hit među potrošačima. Kada je nešto navodno zdravo, najboljeg kvaliteta uz to još i popularno i skupo, sa sobom nosi sve i svašta, a na prvom mestu prevare - otkriva Papović i dodaje:

- U Srbiji na spisku sertifikovanih proizvođača organske hrane ima mnogo više poljoprivrednika nego što zaista za njeno uzgajanje ima prostora. U pojedinim delovima gde se ta hrana uzgaja zemljište je puno otrova i pesticida i automatski nepovoljno za uzgajanje organskih namirnica. Isto je i sa načinom prodaje. Ne možete vi na pijaci ili u marketu prodavati zajedno i organske i neorganske proizvode, pa organski krompir pomešati sa krastavcem iz bašte. Kao što se gaji u posebnim uslovima, isto tako mora i da se prodaje, odvojeno od drugih namirnica - kaže Papović.

Da ovakva hrana nije samo zdravija, jer nije prskana, već da ima i mnogo bolji sastav, ukoliko je njeno poreklo zaista organsko, tvrdi i nutricionista Milka Raičević.

- Organske namirnice su u proseku 50 do 70 posto hranljivije od ovih koje jedemo svakodnevno, tako da se sigurno isplati dati malo više novca. Međutim, problem je u tome što organska hrana ima drugačiji ukus, koji su mnogi zaboravili, a neki ga nikad nisu ni znali. Na primer, ako uzmete šargarepu, ona neće imati onaj izrazito sladak ukus kao ova veštačka, već potpuno prirodan, i to je nešto na šta se treba navići - ističe ona.

Inspekcija mora da obavlja redovnije kontrole i kažnjava one koji ne poštuju pravilnik o organskoj hrani
Milan Prostran, agroekonomski analitičar

Prema njenim rečima, veliki problem na koji nailaze potrošači jeste pitanje da li je ono što kupujemo zaista organsko ili nam samo mažu oči.

- Prvo i pre svega, svaki prodavac organske hrane mora da ima sertifikat. Bez obzira na to da li kupujete na pijaci, marketu ili bio-špajzu, tražite da vidite sertifikat za određenu namirnicu. Druga stvar koju možete da uradite jeste da jednostavno pogledate namirnicu. Organska jabuka nikad nije savršena, ona je manja, kvrgava i ne izgleda kao na slici. Šargarepa nije drečavo crvena, velika i debela, nego je mnogo tanja i bleđa. Treće, kada zagrizete jabuku, morate zaista da je žvaćete ako je organska, ne topi se u ustima. Jer, prirodno nikad nije savršeno - naglašava naša sagovornica.

Shutterstock

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da ljudi koji imaju dozvolu da prodaju organsku hranu ne bi smeli da to zloupotrebljavaju i poturaju kupcima "lažne" proizvode.

Organska hrana duplo skuplja

Nutricionista Milka Raičević kaže da u Srbiji ljudima i dalje veliki problem predstavlja znatno veća cena ovakvih namirnica. Iako ne poriče da to jeste slučaj, te da organska hrana ponekad ima i nekoliko puta veću cenu, prema njenim rečima, možete vrlo lako da smanjite troškove.
- Srbi imaju veliki problem, a to je da vole da preteruju. Ne morate da pojedete kilogram jabuka. Pojedite jednu, ali dobru. Ako uzmete organski hleb, videćete da će vas jedna kriška brzo zasititi, za razliku od običnog, kog ćete pojesti tri kriške - tvrdi nutricionista.

- Organska hrana mora da se odgaja u kontrolisanoj sredini, po propisanim pravilima i u adekvatnim uslovima. Kada kažete da prodajete organske proizvode, onda se podrazumeva da su oni proizvedeni po određenim uslovima, da za njih imate sertifikat, deklaraciju i žig u obliku četiri S koji izdaje Ministarstvo poljoprivrede - naglašava Prostran i apeluje:

- Poljoprivredna inspekcija mora da obavlja redovnije kontrole i kažnjava one poljoprivrednike koji ne poštuju pravilnik o organskoj hrani. Zato ukoliko dođe do neke prevare i podmetanja potrošačima, to inspekcija mora da zna i da reaguje - smatra Prostran.

Agroekonomista profesor dr Miladin Ševarlić objašnjava za Zaštitnik potrošača da se organska hrana uzgaja u kontrolisanoj sredini, na čistom zemljištu, bez pesticida i hemikalija i da retko možemo da je prepoznamo na prvi pogled.

- Potrošači koji žele da se hrane isključivo organskom hranom mogu da posete gazdinstvo gde se uzgaja povrće i voće. Od proizvođača možete da tražite sertifikat, jer je dostupan svima i uvek možete da pogledate taj dokument koji potvrđuje kvalitet hrane koju prodaje - kaže on.

On dodaje da je sertifikat jedina garancija potrošaču da je organski proizvod proizveden u skladu sa standardima organske poljoprivrede.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI2
OSTAVI KOMENTAR
lale18.05.2017. 10:27
O prevarama mozete licno da se uverite na pijaci u bloku44.
Odgovori
Dragan18.05.2017. 11:11
"Da ovakva hrana nije samo zdravija, jer nije prskana, već da ima i mnogo bolji sastav, ukoliko je njeno poreklo zaista organsko, tvrdi i nutricionista Milka Raičević... Ako uzmete organski hleb, videćete da će vas jedna kriška brzo zasititi, za razliku od običnog, kog ćete pojesti tri kriške ..." Ovo je tolika glupost da se ne može opisati ni izmeriti. A ako budale hoće da plaćaju glupost treba ih odrati. Ovo se lako može dokazati analizom tih namirnica. Nije problem upotreba pesticida, problem je nepoštovanje procedure upotrebe.
Odgovori
ZGODNA I NEUSTRAŠIVA: Ruska seks-bomba Viki Odintcova je pravi RAJ za muške oči!
Vreme
Beograd 26o
26 C
Beograd
  • Novi Sad
    26o
  • Niš
    21o
  • Subotica
    26o
  • Zrenjanin
    26o
  • Klek
    26o
  • Kula
    26o
  • Sombor
    26o
  • Vrbas
    26o
  • Vranje
    26o
  • Prokuplje
    21o
  • Leskovac
    20o
  • Arilje
    22o
  • Kraljevo
    25o
  • Apatin
    26o
  • Vlasotince
    20o
  • Pirot
    18o
  • Ingija
    26o
  • Loznica
    26o
  • Grocka
    26o
  • Kovin
    26o
  • Ruma
    26o
  • Kladovo
    22o
  • Novi Pazar
    25o
  • Jagodina
    23o
  • Ivanjica
    22o
  • Titel
    26o
  • Ub
    24o
  • Bor
    21o
  • Nikinci
    26o
  • Batajnica
    26o
  • Surdulica
    17o
  • Ralja
    26o
  • Zlatibor
    22o
  • Popinci
    26o
  • Kosjeric
    22o
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka