A
NA "EKO" PUMPAMA KRADU GORIVO! VLADIMIRU UKRALI 14,9 LITARA DIZELA, Apelacioni sud presudio U KORIST OŠTEĆENOG POTROŠAČA!
Vladimir Mandić iz Beograda dokazao da mu je sipano skoro 15 litara goriva manje nego što mu je naplaćeno. Tužio sam ih iz inata, a ne zbog para, poručuje oštećeni
Zaštitnik potrošača 29. 07. 2017. 08:51
40
Informer
Više ne sipa gorivo kod njih: Vladimir Mandić

Naročito me je pogodilo jer sam njihova stalna mušterija, što sam i dokazao karticom lojalnosti. Otad ne sipam gorivo kod njih
Vladimir Mandić

Vladimir Mandić iz Beograda verovatno je jedini čovek koji je sudskim putem dokazao da nas potkradaju na benzinskim pumpama. Pre tri godine njemu su na "Eko" pumpi u Borči naplatili 14,9 litara dizela više nego što uopšte može da stane u njegov rezervoar. 

Kad su odbili da isprave grešku, a ni inspekcija nije bila na njegovoj strani, Mandić je presavio tabak i tužio "Helenik petroleum". Krajem prošlog meseca, Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu ove kompanije i doneo odluku da se Mandiću nadoknadi šteta i isplate sudski troškovi.

Bumbić: Ako sumnjate u prevaru, sve snimajte

Nenad Bumbić, predsednik udruženja "Zaštita potrošača" koje je od samog početka pratilo slučaj Vladimira Mandića, kaže za Zaštitnik da se vlasnici pumpi često brane tako što tvrde da je kupac došao sa vozilom koje ima veći rezervoar, a da je zatim slagao da je gorivo sipano u vozilo sa manjim rezervoarom.
- Zbog toga kupci moraju da fotografišu svoje vozilo na pumpi i da naprave video-snimak na kom se vidi njihovo vozilo i koliko je litara sipano u rezervoar. Nakon što to urade, tek onda treba da se žale osoblju na pumpi i da insistiraju da se napravi zapisnik. Pre nego što podnesu tužbu, kupci treba sami da provere koliko goriva zaista može da stane u rezervoar. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da u većini modela automobila može da stane do pet litara goriva više nego što je deklarisana zapremina rezervoara. Mi smo Vladimiru pomogli da proveri koliko goriva stane u rezervoar njegove "dačije". U servisu pored pumpe smo potpuno ispraznili rezervoar, a zatim smo vozilo dogurali do iste "Eko" pumpe. U potpuno prazan rezervoar je stalo malo više od 50 litara goriva - kaže Bumbić.
Na pitanje da li se isplati žaliti se inspekciji, on kaže da im problem uvek treba prijaviti, ali ne treba očekivati da će vam ona pomoći.
- Čak i kad inspektor konstatuje da na pumpi potkradaju vozače, inspekcija nema zakonsko pravo da naloži vlasniku pumpe da vrati novac. Jedini način je da podnesete tužbu. Vladimiru je inspekcija čak i otežala situaciju jer je nakon njegove prijave konstatovala da je na pumpi sve kako treba. Po njega je dobro što se ispostavilo da je sud odlučio da se ne obazire na nalaz inspekcije.

- Novac je potpuno nebitan u ovom slučaju. To je sitna para zbog koje nikog nikada ne bih tužio niti bih, ako bi mi je neko dugovao, tražio da mi vrati. Samo sam se zainatio, jer oni nisu hteli sa mnom da razgovaraju kad se to dogodilo, ni da mi bar kažu: "Izvinite, naš radnik je pogrešio." Da su to uradili, na tome bi se i završilo. Naročito me je pogodilo jer sam njihova stalna mušterija, što sam i dokazao karticom lojalnosti. Otad ne sipam gorivo kod njih - priča Mandić nakon donošenja pravosnažne presude.

Nemio događaj desio se još 5. jula 2014. godine.

- Otišao sam na "Eko" pumpu u Borči i rekao da napune do vrha. Na kasi su mi naplatili devet hiljada i nešto dinara. Kada sam se vratio od kase do kola, komšija me je upozorio da su mi naplatili 58,95 litara - priča Mandić.

Još tada on je tvrdio, a kasnije i jednostavno dokazao da u njegov automobil "dačija logan" ne može da stane 59 litara goriva. U uputstvu za upotrebu koje je dobio uz automobil piše da je "korisna zapremina rezervoara 50 litara".

- Svaki rezervoar automobila, pored deklarisane zapremine tanka, može u dovodni cevovod da primi dodatnu količinu goriva, takozvani odušak, što je verovatno bio slučaj i prilikom ovog utakanja - pravdali su se tada u "Eko" pumpi.

Vladimir se obratio Tržišnoj inspekciji, ali ni oni nisu utvrdili nepravilnost. I pored izveštaja inspekcije Vladimir Mandić je ostao nepoverljiv, pa je odlučio da uz pomoć ljudi iz udruženja "Zaštita potrošača" napravi mali test. U auto-servisu pored "Eko" pumpe u Borči potpuno je ispraznio rezervoar. Potom je automobil dogurao do benzinske pumpe i rekao radniku da natoči gorivo do vrha. Ispostavljen mu je račun za 50,07 litara, što je oko 8,9 litara goriva manje nego što su mu prošlog puta navodno natočili.

Na osnovu toga Mandić se obratio sudu časti. Privredno društvo "Eko Srbija" je pred ovim sudom časti proglašeno krivim jer je, kako piše u odluci, "naplatilo od oštećenog minimalno 10,95 litara goriva više od onoga što je moglo biti sipano u rezervoar".

Sud je "Eko Srbiji" izrekao meru usmene opomene. Vladimir kaže da ga je u ovom postupku najviše iznenadilo to što iz "Eko Srbije" više nisu tvrdili da u odušak njegovog automobila može da stane 10 litara goriva, već su, kako tvrdi, "krenuli sa novom odbranom da sam ja došao na pumpu drugim automobilom koji ima rezervoar veći od 50 litara".

Sud časti nije uvažio tvrdnju predstavnika "Eko Srbije" da je Vladimir došao drugim automobilom da natoči gorivo, budući da to nisu tvrdili ranije, prilikom Vladimirove reklamacije. Ipak, Vladimir smatra da je usmena opomena koju je izrekao sud suviše blaga kazna, pa je pokrenuo spor pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu. Nakon tri godine, Apelacioni sud odbacio je žalbu kompanije i presudio u Mandićevu korist.

2.315 dinara je oštećen Mandić
58,95 litara dizela mu je navodno sipano
50 litara je maksimalni kapacitet rezervoara

- Jednostavno sam ih tužio da bih dokazao da oni rade nešto što je nezakonito i da bih ih onemogućio ili na neki način opomenuo da to ne rade ostalim potrošačima - navodi Mandić.

Kako kaže, ni posle pravosnažne presude, ne javljaju mu se iz ove kompanije sa odgovorom da li će da plate to što moraju ili će, kako kaže, opet morati da se sudi sa njima.

Informer


 

SLIČNE VESTI
KOMENTARI40
OSTAVI KOMENTAR
Lala iz Banata29.07.2017. 17:40
@grckizetВисока "продуктивност" српског судства...?! Две године " теглили " ...за 14 литара, срећа па нису му ови "Ековци" украли....цео резервоар, Не би сирома ни дочекао.. - ПРЕСУДУ...!
Odgovori
Mp30.07.2017. 01:03
@Lala iz BanataNeka svaki dan svakom desetom ukradi 10 litara,..ti izracunaj koliko je na godinu. Ja bi za ovo ih draufnuo jedno 5 miliona evra, pa nek drugi put svako gleda hoce li decilitar ukrasti
Odgovori
Valjevac29.07.2017. 09:28
Naravno da kradu, svi kradu! Meni u vozilo na plin, gde je rezervoar 42l sipaju i do 50 litara... Sve je to banda! n
Odgovori
Lala iz Banata29.07.2017. 20:56
@ValjevacА можда су га ..."нагазли" малко, па га ... - "Сабили"....? Знаш онај виц... Јапанци измислили канистар од 20 литара....??? А он, замислите стане у... - Џеп...!
Odgovori
goran29.07.2017. 09:41
I gospodin cepidlaci, hoces da sipas najjeftinije i najbolje gorivo u regionu i opet ne valja.
Odgovori
Car30.07.2017. 02:23
@goranHocu da platim ono sto sam pojeo i popio, a ne ono sto cu mozda popiti i pojesti po njihovoj projekciji.Kapiras li ? Ako treba nacrtacu ti.
Odgovori
zaza29.07.2017. 09:47
Veliko BRAVO za sud u ime naroda....naroda...ali dzaba mnogo se kukolja zapatilo u ovoj zemlji na brdovitom Balkanu...mnogo.
Odgovori
vev30.07.2017. 02:19
@zazaKakve presude u "ime naroda"?! Iako je gospodin u pravu, pa takav naslov presude se koristo i 1946, kada su mojoj porodici u dva navragta oteli svu imovinu, najvecim delom polj. zemljiste, a sve "u ime naroda"!!! A onda su tom istom narodu pokusali da dodele otetu zemlju i necete verovati, niko nije zeleo da uzme kada im je receno cija je. Iz postovanja prema mojoj porodici, koja je prema svim ljudima koji su radili u nasem domacinstvu bili vise nego korektni. Pa ne mogu da verujem, da mogu poslala bih dedine presude iz 1946.g agrarna ref. i 1950.konfiskacija, po oduzimanju svega, trazeno je da isporuci 2 vrece psenice, a pre toga sve pocistili metlom i psenicu i kukuruz i odneli. Onda su mu "u ime naroda"oteli i ono sto je ostalo od agr.reforme! 71.-god. nije promenjena, boze me sacuvaj. Kakav narod, pa to je u komunizmu bilo? A ovamo od 2000.g i smo u -kapitalizmu! E onda moze u ime ilo koga, samo ne u ime naroda.
Odgovori
axax29.07.2017. 09:52
Sličan slučaj je imao i moj prijatelj na  EKO puni sa gasom. U Bocu od 33 litre su mu nasuli 42 litre gasa. Da nije primetio sipali bi i više. I naravno pravili su se naivni. n
Odgovori
Deks29.07.2017. 10:01
I meni kao i mojim prijateljima cesto fali gorivo u Rezervaru kad sipamo na Umci na Eko Pumpi . Vec duzi period izbegavamo da sipamo tamo
Odgovori
XXL29.07.2017. 10:15
Eto greška srbadina - tužio iz inata. Pa i Oni njemu su naplatili više - iz inata. Nema inat to nas je koštalo kroz istoriju debelo već brate po ZAKONU da zažive i oni u ovako nakaradno uređenoj državi da nam sudovi rade i donose zakonite odluke, a ne iz inata. Da je dinar dinar je NE sme da se krade niti kraducka - nulta tolerancija.
Odgovori
buba29.07.2017. 10:20
pa sve pumpe u srbiju zakidaju.....samo ih nikoooo ne proverava....valjda su u talu sa drzavom...kad sipam u srbiji gorivo i krenem za sloveniju ...rezervoar prazan.....kad iz slovenije krenem za srbiju ostaje malo manje od pola......pa ko je tu ludd....kazu..kvalitet.......daaa..daaaa sigurno
Odgovori
ovča29.07.2017. 10:30
E,baš dobro što mi otvori oči jer sam i ja kao korisnik,iste te pumpe,često bio u nedoumici da li moje vozilo,ponekad,troši mnogo više goriva/dizel/ nego uobičajeno.Sad je sve jasno,i zaobilaziću ih u širokom luku,a i upozoravati sve koje poznajem!
Odgovori
Dragan29.07.2017. 10:37
Mene su pokrali na OMV pumpi od Niša prema Beogradu u večernjim satima.Automat je podešen da krade.Žurio sam nisam imao vremena da se ubeđujem i svađam.Ovaj tekst me je podsetio na to da je veoma ružan osećaj kad vas na benzinskoj stanici kradu očigledno.Pozivam inspekcijske organe da u letnjoj sezoni pojačaju kontrolu tačnosti automata bar na javnim putevima kao što je Beograd Niš.Bruka i sramota
Odgovori
Dragan29.07.2017. 10:53
To se meni dogodilo na Knez petrol pumpi na Ibarskoj magistrali kod Orlovace.Sipali su mi 5 litara vise nego sto rezervoar moze da primi.Dosao sam na pumpu a nije jos bila upaljena lampica.Znaci ukrali su vise od 5 litara.Nikad vise nisam sipao na Knez petrolu,niti cu sipati.
Odgovori
branko129.07.2017. 10:59
Dosta je tog zaje*avanja sa kobejagi opomenom.Ove lopurde sa pumpe I lopovska kompanija su se verovatno slatko nasmejali na presudu,ako nisu to masno platili sudfijama pre presude.I to su bitange I lopovi ,kao I ovi iz pumpe
Odgovori
miki delija29.07.2017. 11:11
ne samo na eko pumpama svuda ga kradu moj primer juna sam u kikindi na oev pumpi kupio gorivo i znam koliko mi auto moze potrositi zeleo sam da proverim istinu i za 130 predjenih kilometara zaracunato mi je da je sipano 17 litara sto je nemoguca misija , nakon par dana sam otisao tamo i ponovo za istu kilometrazu sipao ali za 6 litara manje potrazio sam toga coveka koji je onda radio ali rekose mida je slobodan odmah sam zeleo da policiju pozovem , sto ne iskljucujem mogucnost za drugi put zato svima savetujem oprez i jos jedno svojim ocima sam video radnika pumpe kako kofu sa vodom sipa u rezervoar gde je skladistovano gorivo koje se prodaje kada sam ga pitao sta to radi reko mi je da cutim da on zna svoj posao i da i on treba da zivi eto tako je to danas u srbiji
Odgovori
Vlada29.07.2017. 11:18
Gospodo, Objasnite nam kako su to izveli.Kako vrse prevaru?
Odgovori
Pomracenje uma29.07.2017. 11:43
Tako bre treba. Imemom i prezimenom krivca prozvati. Za lopovluk prozvati mu tri generacije. A ne ko ostali novinarski misevi...firma iz beograda ukrala....upozorite i nas ostale. Ni ja ne sipam vise na eko pumpama. Pa ce ostali da se zamisle. Tako se sredjuje drzava i drustvo. Hvala vam sto imate "orase".
Odgovori
Petar Golemi29.07.2017. 11:58
A zasto postupa za koji je nalezan sud u Beogradu reviduje sud od Sapca?
Odgovori
mile29.07.2017. 12:12
Meni nema sanse da ukradu jer mogu da sipam samo za 1000din
Odgovori
nesa29.07.2017. 13:11
Bravo,svaka cast,ako ste ih tuzili!nBarabe.nI mene su pokrali na toj istoj pumpi pre par godina,posle se pravili ludi.nTo sigurno rade vise godina.nSipam godinama na eku,samo se na toj pumpi to desilo.nTako da je sigurno organozovano od strane zaposlenih na pumpi.nn
Odgovori
Ajgor29.07.2017. 13:11
Ljudi, vozim Daciu vec 8 godina. Piše da je kapacitet rezervoara cca 50 litara. Jednom sam bio na pumpi gde radi moj dobar prijatelj. S obzirom da je on imao Logana, a ja Step waya rekao mi je da mogu da sipam i 10 do 12 litara vise od kapaciteta. Sledeci put sam vozio bas skoro do poslednje kapi i sam sam sebi natočio na pumpi 62 litre goriva. Sticajem okolnosti radim u konkurentskoj naftnoj kuci, ali verujem da ga stvarno nisu zakinuli. Spreman sam i to da dokazem, samo doterajte praznog Logana na pumpu po vasem izboru.
Odgovori
Darko29.07.2017. 13:39
Na pumpama kradu tako što pumper ne poništi predhodno sipano gorivo u ovom slučaju 14l ostavljajući pištolj da ne dodiruje polugicu koja resetuje brojeve pa kad neko dodje da sipa gorivo on samo nastavi .sve u dogovoru sa kasirkom.
Odgovori
mostarac29.07.2017. 14:06
i ja sipao po bosni, super cijena, ali mi u rezervoar od 55 lit stalo 60, a plus sam imao goriva u njemu. Treba uvesti bidone i kanistere sa mjerom pa da ljudi sipaju kako treba. napuni se, pa se preko crijeva pusti u rezervoarn
Odgovori
bubasvaba29.07.2017. 14:48
Taj zapisnik je neko potpisao !!!!!dali taj i dalje radi u inspekciji posle presude i zasto ga drzava placa da stiti lopove po obicaju jer je dobio xx EURICA U DZEP.Ovog pod hitno isterati iz drzavne sluzbe i kazniti kao sucesnika u kradji,
Odgovori
Dusan29.07.2017. 15:59
Isto meni se tako desilo na pumpu U Tosinom bunaru Eko pumpa reklamirao sam trazili su mi da skeniram racun od tada licno sipam gorivo i nemam problem ukoliko se javi necu da im platim Samardzic
Odgovori
Osteceni gradjanin29.07.2017. 17:00
Na toj istoj EKO pumpi u Borci 1.januara 2016.godine zaledio mi je pun rezervoar AVIO dizela na -6 stepeni. Naime sipao sam 31.12.2015.god pun rezervoar AVIO dizela jer je kao bolji za predstojece hladnije dane. 1 Januara uvece upalio auto koji se posle 5 sekundi ugasio i izbacio mi je poruku Motor van funkcije. 4 Januara uzeo Slep sluzbu pa pravac u ovlasceni servis. Morali su da zamene filter goriva, skinu kompletnu instalaciju za dovod goriva i rezervoar, to sto su izvadili iz njega je nevidjeno. Jedno 10 kg parafina koji lici na svinjsku mast. Iako sam u zadnje 3 god unazad sipao kod njih stalno gorivo, imao racun, njihovu smile karticu, doneo racun i opis popravke i kvara iz ovlascenog servisa, trazio snimak sa kamera, pisao zalbu i naravno odbili su me. Zvao isto sve nadlezne institucije i svi se ogradjuju i ostalo je samo da ih tuzim. Imao sam stete 250e, racunam i pun rezervoar bacenog goriva. Nisam hteo da se razvlacimo po sudovima ali zato cu pisati i pricati svima kakva je to kompanija. U mailu koji su mi poslali navode da sam ja upao u statisticku gresku i da sam tek drugi koji se zalio, sto je za njih izvanredan rezultat. Da se je ovo desilo u nekoj normalnoj zemlji pa bio bi skandal, ali ovde nazalost ni drzava ne stoji iza postenih ljudi koji uredno placaju poreze,racune itd..ostavljeni smo da se borimo sami sa vetrenjacama. Od tada na Eko pumpe svracam iskljucivo radi koriscenje toaleta.
Odgovori
Joca29.07.2017. 17:16
Tako je i meni bilo na Knez Peteol kod Soko Starka sipao mi je u rezervoar od 65l zapremine 64,4 a ja sipao dan pre toga za 2000 din nisam imao teoretske sanse da potrosim....Pazite se ljudi moramo sve bukvalno prijavljivati,lopurde su to.... I ovo sto se vlasnici vade ispada da mi ne znamo koliko u nas rezervoar staje litara,mnogo glupa prica a inspekcija jos veruje to znaci da ih dobro podmicuje....Drzava bi trebalo da reaguje jel i oni imaju mnogo veliku zaradu po 1l goriva....
Odgovori
Pera29.07.2017. 19:50
Na istom potezu, na Zrenjaninskom putu, pumpa MBG, sipali mi 42 litre gasa u rezervoar od 32 litre, koji cak nije ni bio prazan. Jednostavno sam otisao i nisam platio. Nikada se niko nije javio
Odgovori
NIKOLALONDON30.07.2017. 00:45
Ne mogu da vjerujem koliko komentara pokusava da ismije covjeka kome su naplatili nesto sto mu nisu dali a i to je sudski dokazano. Sad mi je jasno zasto smo tu gdje jesmo.
Odgovori
Radi30.07.2017. 07:59
Pa ljudi u Srbiji kradu gorivo već 50 godine tamo na svakoj pumpi gledaju da te pokradu i to je legalno svi otimaju. Jel' države ne postoji bruka mi smo kao narod svi prevaranti bez morala i malo ljuckosti pa pogledajte u naše familije i šta reći dalje.
Odgovori
Jugo 55A30.07.2017. 08:16
Mene da zeznu ne moze.Sipam oko 20 litara nedeljno,za vise i nemam.
Odgovori
Srecko Suzic30.07.2017. 08:21
Ja imam daciu logan 15 dci 2005 god i u moj rezervoar moze da stane preko 60 litra goriva.Proverio sam vise puta.Sa tim punim rezervoarom prelazio sam preko 1200 km.
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 8o
8 C
Beograd
 • Novi Sad
  9o
 • Niš
  10o
 • Subotica
  9o
 • Zrenjanin
  9o
 • Klek
  9o
 • Kula
  9o
 • Sombor
  9o
 • Vrbas
  9o
 • Vranje
  7o
 • Prokuplje
  10o
 • Leskovac
  10o
 • Arilje
  10o
 • Kraljevo
  7o
 • Apatin
  9o
 • Vlasotince
  10o
 • Pirot
  10o
 • Ingija
  9o
 • Loznica
  7o
 • Grocka
  13o
 • Kovin
  13o
 • Ruma
  9o
 • Kladovo
  10o
 • Novi Pazar
  4o
 • Jagodina
  7o
 • Ivanjica
  10o
 • Titel
  9o
 • Ub
  10o
 • Bor
  6o
 • Nikinci
  9o
 • Batajnica
  9o
 • Surdulica
  5o
 • Ralja
  8o
 • Zlatibor
  13o
 • Popinci
  9o
 • Kosjeric
  10o
(JEZIVE FOTOGRAFIJE) SVE SPALJENO DO TEMELJA! Pogledajte kako su požari UNIŠTILI KALIFORNIJU!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka