A
SKANDALOZNO! Za "Koka-Kolu" i "Milku" nisu svi ljudi isti, I SLOVENCI TO OSETILI NA SVOJOJ KOŽI!
Slovenačke institucije uradile su uporednu analizu proizvoda na svom i austrijskom tržištu, koje su pokazale da je hrana u komšiluku znatno kvalitetnija
Zaštitnik potrošača 31. 07. 2017. 12:31
3
Pixabay

29 proizvoda je analizirano

Četvrtina analiziranih proizvoda koji se prodaju na slovenačkom i austrijskom tržištu razlikuje se u kvalitetu. U lošijem kvalitetu za slovenačko tržište prednjače "milka" čokolada, "koka-kola", tunjevina "rio mare"...

Kako kažu u slovenačkom Udruženju potrošača (ZSP), koje je uradilo uporednu analizu 29 proizvoda, razlike su najveće u komercijalnim brendovima, a kako kažu, trgovci često prikrivaju nedostatke sa etiketama kao što su "kvalitet Slovenije".

Milka:

Beta

* manje intenzivan ukus
* manje slatka
* viša tačka topljenja
* manje kremasta
* tamnija boja
* manji površinski sjaj

Koka-kola

Pixabay

* više šećera
* slatkoća se nadomešćuje glukozno-fruktoznim sirupom

Jetrena pašteta

* manje svinjskog mesa
* veći udeo džigerice
* više aditiva

Parovi 29 proizvoda sa polica slovenačkih i austrijskih marketa analizirani su prema nekoliko parametara, od upoređivanja deklaracija do senzornih i hemijskih analiza.

Razlike koje utiču na kvalitet proizvoda otkrivene su u piću "koka-kola", u mlečnoj čokoladi "milka", u konzervama jetrene paštete i mesnim narescima, u bezalkoholnom piću sa ukusom narandže, u voćnom jogurtu s ukusom jagode i "Hoferovoj" tost-šunki. Osim toga, razlike su nađene i prilikom pregleda "rio mare" tuna pašteta, mlečnih čokolada i "hofer" voćnih jogurta s ukusom jagode.

Navedeni proizvodi na slovenačkom tržištu sadrže više aditiva, konzervanasa i veštačkih zaslađivača. Na primer, "hofer" tost šunka ima izrazito lošiji sastav, jer, nasuprot onima na austrijskom tržištu, sadrži skrob krompira, obrađene morske alge i dekstrozu, nekoliko dodataka, više masti i zasićenih masnih kiselina.

U analizi "milka" čokolade, prema rečima predsednice ZPS Brede Kutin, poseban fokus bio je na senzornim svojstvima proizvoda, jer se potrošači često žale da je čokolada u Sloveniji drugačija. Između ostalog, oni su otkrili da je ista čokolada u Sloveniji manje kremasta, ima manje slasti i manje intenzivan ukus. Ona je istakla da ove razlike mogu detektovati samo specijalizovani testeri.

Slovenačka "koka-kola" ima više šećera i dodatno je "obogaćena" veštačkim zaslađivačima.

Kutinova je naglasila da najveći problem predstavljaju aditivi, zamene za meso sa sojom koje su dozvoljene po propisima. Tako je, na primer, u pašteti pronađeno manje mesa, ali više veštačkih dodataka. Ona je istakla da kupac mora pogledati deklaraciju da bi znao šta stvarno kupuje.

Slovenci su analizirali tri ista proizvoda, ali u različitim pakovanjima, gde je primećeno da je, na primer, tuna namaz "rio mare pate" u kutijici lošijeg kvaliteta nego onaj zapakovan u crevu.

KOMENTARI3
OSTAVI KOMENTAR
enijetako31.07.2017. 19:07
Za coca-colu ste svi isti .. ciroza jetre .. osteoporoza .. i nekoliko bolesti zuba i desni ....
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 15o
15 C
Beograd
  • Novi Sad
    14o
  • Niš
    16o
  • Subotica
    13o
  • Zrenjanin
    14o
  • Klek
    14o
  • Kula
    12o
  • Sombor
    12o
  • Vrbas
    12o
  • Vranje
    17o
  • Prokuplje
    16o
  • Leskovac
    16o
  • Arilje
    10o
  • Kraljevo
    13o
  • Apatin
    12o
  • Vlasotince
    16o
  • Pirot
    16o
  • Ingija
    14o
  • Loznica
    13o
  • Grocka
    14o
  • Kovin
    14o
  • Ruma
    14o
  • Kladovo
    19o
  • Novi Pazar
    10o
  • Jagodina
    13o
  • Ivanjica
    10o
  • Titel
    14o
  • Ub
    12o
  • Bor
    15o
  • Nikinci
    15o
  • Batajnica
    14o
  • Surdulica
    12o
  • Ralja
    15o
  • Zlatibor
    7o
  • Popinci
    14o
  • Kosjeric
    10o
NAJSEKSI FOTKE KIM KARDAŠIJAN! Možete da je ne volite, ali ne možete da je ne primetite!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka