A
ŽESTOKA BRLJOTINA NA EKO-PUMPI! Sipali mu benzin umesto dizela, ŠTETA NA AUTOMOBILU 1.000 EVRA!
Srđana Kotaricu debelo koštala greška radnika na pumpi u Zrenjaninu. U servisu na koji su ga poslali sa pumpe ispražnjen je rezervoar i natočeno pravo gorivo, ali auto nije radio kako treba. Naknadnom proverom utvrđeno je da su mu kola ozbiljno stradala. "Eko-Helenik" odbio reklamaciju
Zaštitnik potrošača 11. 09. 2017. 09:15
18

Informer

Po preporuci predstavnika benzinske pumpe izvukli su crevom gorivo iz rezervoara, ali nisu oprali ceo sistem
Srđan Kotarica

Jedina gora stvar od toga da vam na pumpi natoče loše gorivo jeste ako vam u rezervoar sipaju pogrešan derivat. To se dogodilo Srđanu Kotarici kome su na Eko-pumpi u Zrenjaninu umesto evro-dizela sipali 10 litara BMB 98 benzina. To ga je koštalo, kako kaže, oko 1.000 evra.

Srđan, je kako tvrdi, rekao radniku da mu natoči dizel.

- Kad sam se okrenuo, video sam da sipa pogrešno gorivo i odmah sam ga upozorio - požalio se Kotarica udruženju "Zaštita potrošača".

Ne okrećite ključ

Ukoliko dođete u situaciju da vam sipaju pogrešno gorivo, ovo su saveti kako da postupite:
- Nikako ne treba okrenuti ključ
- Kod velikog broja vozila okretanjem ključa se aktivira pumpa koja povlači gorivo iz rezervoara pa je zbog toga kasnije komplikovanije i skuplje odstraniti pogrešno gorivo.
- Vozilo je potrebno odgurati na sigurno mesto i sačekati šlep-službu.
- Najsigurnije je da kupite dodatak za dizel-automobile, koji sprečava da se sipa pogrešno gorivo.

Radnik pumpe prihvatio je odgovornost za to što mu je natočio pogrešno gorivo i dobio je obećanje šefa pumpe da će da isprazne rezervoar.

- Rekli su da će već u toku sutrašnjeg dana sve da srede.

U Auto-centru u koji je auto prevezen po preporuci predstavnika benzinske pumpe, kako Srđan kaže, izvukli su crevom gorivo iz rezervoara, ali nisu oprali ceo sistem.

- Kada sam im to napomenuo, rekli su mi da se ne mešam u njihov posao i da su to više puta radili. Nekoliko sati nakon preuzimanja automobila shvatio sam da vozilo nije ispravno i vratio ga u servis. U servisu su tražili mišljenje "Boš" servisa i utvrdili da je potrebno uraditi remont dizni - priča Srđan, kome je nakon obavljenog posla ispostavljen račun.

- Sveukupno negde oko 1.000 evra me je sve to koštalo - tvrdi Kotarica, kome to nije bio konačan trošak jer, dok mu je automobil bio u servisu, morao je da pronađe drugi prevoz kojim bi išao na posao u Kikindu iz Zrenjanina gde živi.

Informer
Srđan Kotarica

Bumbić: Tražite zapisnik i birajte servis

Nenad Bumbić iz udruženja Zaštita potrošača, koje se bavilo Srđanovim slučajem, kaže da ukoliko se dogodi ovako nešto, potrošači moraju da insistiraju da se na pumpi uradi zapisnik i da odmah podnesu reklamaciju.
- U reklamaciji moraju da navedu da je neophodna njihova saglasnost u pogledu izbora servisa u kojem će biti odstranjeno pogrešno gorivo i da se to uradi isključivo po proceduri koju je odredio proizvođač. Osim pokrivanja troškova otklanjanja pogrešnog goriva, potrošači mogu da traže nadoknadu svih troškova koje su imali jer nisu mogli da koriste vozilo. Recimo, ako im je zbog toga propalo par dana uplaćenog letovanja, onda imaju pravo i na nadoknadu za propuštene dane. Isto važi i ako propuste let ili ako su morali da izostanu sa posla, pa im je zbog toga poslodavac umanjio zaradu - savetuje Bumbić. 
On kaže da ne postoje precizni podaci o tome koliko se to često događa na pumpama u Srbiji i dodaje da britanski auto-moto savez tvrdi da oni godišnje prime oko 35.000 poziva vozača u čije vozilo je sipano pogrešno gorivo.

Iako su iz kompanije Eko-Srbija, kako Srđan tvrdi, obećali da će ga obeštetiti zbog greške njihovog radnika, reklamaciju su, na kraju, odbili.

- Pošto je od momenta istakanja i paljenja automobil bio u upotrebi nekoliko dana pre nego što se potrošač ponovo javio sa žalbom, korisnički servis nije mogao da reši slučaj pozitivno i o tome je obavestio potrošača - naveli su iz Eko-Srbije.

10 litara pogrešnog goriva je sipano

Kako su objasnili i ogradili se, Eko-Srbija ne može preuzeti odgovornost za poslovanje servisa kao zasebnog pravnog lica, bez obzira na predlog ili preporuku.

- Svaki servis odgovara za svoje poslovanje - poručili su iz Eko-Srbije.

Srđan kaže da se oseća prevarenim od strane predstavnika benzinske pumpe jer, kako navodi, oni su dali nalog da se vozilo pošalje baš u taj servis. On je podneo prijavu tržišnoj inspekciji, ali je dobio odgovor da inspekcija nema ovlašćenja da utvrđuje da li je njegova reklamacija osnovana.

- Tržišna inspekcija nije stručna i ovlašćena da se upušta u postupak ocene saobraznosti robe, odnosno usluge, već to jedino može učiniti sudski veštak odgovarajuće struke - kaže se u odgovoru inspekcije.

Pošto Srdan tvrdi da je šteta na njegovom automobilu nastala zbog toga što u servisu rezervoar nisu oprali od benzina, da bi to dokazao, morao je da angažuje sudskog veštaka. Ali veštačenje treba obaviti čim nastane šteta, pre konačne popravke.

SLIČNE VESTI
KOMENTARI18
OSTAVI KOMENTAR
miroslav11.09.2017. 09:30
isto sam ovo prošao i ja. Pre 5 godina su mi na eko pumpi sipali benzin umesto dizela i to 35 litara. Rekao sam radniku da sipa dizel i na poklopcu rezervoara piše velikim slovima dizel al džaba, ovaj nasuo benzin. Da stvar bude gora bio je 31. decembar i ja se spremao na doček nove godine. njedva sam nagovorio jednog majstora kojeg dobro poznajem da mi sredi auto. očistio ga je da mogu na put a sa pumpe su mi samo sipali novo gorivo i rekli "jbg dešava se". Ubrzo sam  shvatio da će mi trebati više od dobrog druga za popravku. Boš pumpa, dizne a sve to na mitsubishiju, previše je bilo para za mene. prodao sam ga kao neispravnog za tepsiju ribe.n
Odgovori
Srbenda11.09.2017. 09:39
Sipah nekoliko puta greskom super u dizel ... samo dodas dizela 1:5 i sve ce biti uredu ... cak se zimi preporucuje na 50 litara dizela sipa 5 litara supera, bezolovnog....
Odgovori
mehaničar11.09.2017. 09:53
pogrešno gorivo može da ošteti pumpu, ali nema šanse da ošteti diznu ako se ne pali motor nego odmah istoči i napuni rezervar pravim gorivom, udeo krivog goriva je tako mali da to nema utecaja na rad motora
Odgovori
srbin11.09.2017. 09:54
Svaka cast srbinu tj radniku na pumpi koji je to uradio,i to tacno u Zrenjaninu tacno tamo gde treba to da se uradi.Zna on tj radnik na pumpi da su ta kola smece.U onom clanku u kojem ste objavili da je pronadjena eklsplozivna naprava na eko pumpi, vi stavili kantu za smece na travnjaku eko pumpe tj da takva kola treba odlozit u smece a ne sipat naftu u njih,jer takva kola ustvari i jesu smece
Odgovori
srbin11.09.2017. 10:05
Z kao Zrenjanin tj kao zrenje svih bozijih plodova na ovoj planeti,,i svih stabala i svog zelenila na ovoj planeti,,tj na ovoj zelenoj planeti tj koja treba biti zelena tj ekoloski cista
Odgovori
Aleksandar11.09.2017. 10:06
Vise puta mi se desilo na razlicitim pumpama.Zadnji put u dizel benzin auto unisten uz sleganje ramenima.A jos kad ti umesto pet litara sipaju pedeset i to mi se desavalo....Uglavnom.sad sipam sam.gorivo ili stojim pored radnika.
Odgovori
Artifex11.09.2017. 10:12
Ovaj čovek je lažov i to loš. Koliko je benzina njemu ostalo ma zidovima rezervoara posle istakanja nikako nije bi moglo da mu ošteti automobil i to će da potvrdi svako ko se iole razume u temu. Pa ljudi zimi, kada su izuzetno niske temperature u dizel dodaju malo benzina da gorivo ne bi postalo previše gusto i da se ne bi smrzlo. Ili je ovo samo još jedan u nizu naručenih tekstova u kojima se kompanija Eko predstavlja u negativnom svetlu? Ko prati tačno može da vidi da postoji kontinuitet...
Odgovori
Mile11.09.2017. 11:07
Vidim ja da ovi iz EKA malo malo pa naprave nekom problem. Ja ih vec godinama izbegavam u sirokom luku jer sam ih jednom uvatio da potkradaju. Posto je firmino vozilo i firma placa gorivo nisam se prepirao ali sam ih od tada precrtao.
Odgovori
vozac11.09.2017. 11:48
Nije u redu sto su mu sipali malo benzina u dizel auto, ali mu to svakako nije napravilo takvu stetu na polovnom vozilu kakva se ovde predstavlja, nego je taj problem verovatno imao i ranije pa sto da ne iskoristi ovakvu priliku da mu zamene inace veoma skupe dizne na dizelu.Nije bas on toliko glup ali se od tih eko cincara nazalost nece puno ovajditi.
Odgovori
Klisura11.09.2017. 12:00
Pre mesec dana desilo i mene umesto dizela sipano 10 litra benzina na rezervoauru bio 5 litara dizela za vreme punjenja motor je radio onda radnik pumpe primetio da je sipao pogresno gorivo i odmah kaze ugasi kola pozove majstora a on lepo izvadio pumpu za gorivo izpraznio rezervoar za svaki slucaj menjao filter goriva napunim dizela i nikakav problem nije bio kola je golf 4 tdi.pa nemogu razumeti neko ko kaze nikako ne okrecite kjuc majstor kaze samo na pumpu za dizel staje 400 ml dizala tako da ne moze za par minuta da stigne gorivo do motora.
Odgovori
Covic11.09.2017. 12:04
Cesta pojava na Lukoil pumpama .. zaposljavaju omladince .. nemaju pojma ni gde je cep od rezervoara ... smesno zaista ..
Odgovori
Dusko11.09.2017. 12:12
Nigde u evropi nisam video da radnik pumpe toci gorivo osim u srbiji... inace gorivo treba tociti na proverenim pumpama kao sto su NIS jer skoro svi privatni vlasnici ukrstavaju gorivo u sta sam se licno uverio.
Odgovori
Goran11.09.2017. 12:58
Imam iskustva sa takvim situacijama pa da kazem svoje misljenje. nCovjek Laze! 10litara benzina ne moze napraviti nikakvu stetu. Samo da su nasuli 20-30 litara dizela mogao je nastaviti voziti. Ako su vec izvukli gorivo iz rezervoara nema potrebe da se pere. U rezervoar od dizela mozes i ulje i benzin i nece biti nikakvih problema. Cak i u benzince koji su mnogo osjetljiviji mozes nasuti malo dizela i nece mu biti nista.n
Odgovori
Slavisa11.09.2017. 13:00
Nisu ga poslali na servis ( ne treba da se penje na servis), nego u servis
Odgovori
Mikan11.09.2017. 14:39
Uzmes lepo advokata i naplatis nov auto plus sudske i advokatske troskove.
Odgovori
Ilija11.09.2017. 15:54
Kako god obrnes d.pe ti odpozadi,tako se bato to radi u Srbiji.
Odgovori
gagi11.09.2017. 16:36
u redu...kriv , dechko se zeznuo, ok, ali ako nisi okretao kljuch i palio auto nema sanse da se nesto desi...pa i da si okrenuo kpjuch, opet nista u sistemu je postojalo vec gorivo i to nije moglo da dopre do duzni.rezervoar ispraznjen sipano gorivo i sta.hoces da ti urade generalnu motora...ne lupetaj molim ten
Odgovori
milann11.09.2017. 17:42
Morate motriti pored auto dok ne pocne da toci. Ako pogresi opomenete ga i tacka.
Odgovori
SVE O POZNATIMA
Vreme
Beograd 4o
4 C
Beograd
 • Novi Sad
  4o
 • Niš
  3o
 • Subotica
  5o
 • Zrenjanin
  4o
 • Klek
  4o
 • Kula
  3o
 • Sombor
  3o
 • Vrbas
  3o
 • Vranje
  1o
 • Prokuplje
  3o
 • Leskovac
  3o
 • Arilje
  3o
 • Kraljevo
  2o
 • Apatin
  3o
 • Vlasotince
  3o
 • Pirot
  3o
 • Ingija
  4o
 • Loznica
  2o
 • Grocka
  6o
 • Kovin
  6o
 • Ruma
  4o
 • Kladovo
  4o
 • Novi Pazar
  -4o
 • Jagodina
  2o
 • Ivanjica
  3o
 • Titel
  4o
 • Ub
  4o
 • Bor
  -3o
 • Nikinci
  4o
 • Batajnica
  4o
 • Surdulica
  -4o
 • Ralja
  4o
 • Zlatibor
  4o
 • Popinci
  4o
 • Kosjeric
  3o
"GROBARI" DOČEKALI PROLEĆE POSLE 13 GODINA! Crno-belo veče za pamćenje!
Insajderska priča,trač ili istina, pišite, podelite...
Informerka