• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača-Informer.rs

22.10.2015

08:42

EVO KAKO NAS TRUJU! Viršle pune aditiva i vode, a meso samo u tragovima!

Zaštitnik potrošača

EVO KAKO NAS TRUJU! Viršle pune aditiva i vode, a meso samo u tragovima!

Podeli vest

Kada nesavesni proizvođač želi da uštedi, on smanjuje količinu mesa, a stavlja više vode, i onda mu treba i više aditiva zbog čvrstine i boje viršle

Svaka viršla sadrži u sebi najmanje deset aditiva, sakrivenih iza onih svima dobro poznatih E brojeva, za koje, međutim, obični potrošači apsolutno ne znaju šta predstavljaju i šta se iza njih krije.
Zaštitnik potrošača pomaže vam da rastumačite oznake ispisane na deklaracijama svih viršli na našem tržištu (E452, E407, E412, E415, E466, E262, E315, E621, E120, E250...)

Dva načina prevare

Dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju, za Zaštitnik potrošača objašnjava da u ovoj vrsti proizvoda nije problem u samim aditivima već koliko ih ima i kako su korišćeni.

1.500
aditiva ispitala je od 1956. specijalizovana organizacija pri UN

- Postoje dva scenarija za problematične proizvode, prvi je da neodgovorni proizvođač zbog cene, koja je znatno niža, koristi aditive koji su isključeni sa liste. Dakle, radi se o zakonskom prekršaju. Drugi scenario, koji je realniji, jeste da se, recimo, želi smanjenje udela mesa u viršlama na račun vode, i zato je potrebno više emulgatora i stabilizatora da bi viršla i dalje bila čvrsta. Ili, ako je meso tamno od stajanja, dodaje se više boje i u tim svim kombinacijama koje su krajnje neprofesionalne može se ući u zonu kada neki aditiv ima veću koncentraciju od dozvoljene - navodi dr Blagojević.

Kako kaže naš sagovornik, imajući sve prethodno u vidu, najvažniji su kontrola i sistem kvaliteta u samoj proizvodnji i odgovornost proizvođača, kao i u svakom drugom poslu.
On, međutim, konstatuje da se prehrambena industrija danas teško može zamisliti bez aditiva.
- To jesu strane supstance, koje se prirodno uglavnom ne nalaze u namirnicama, i zbog toga je ustanovljena internacionalna procedura za određivanje njihove zdravstvene bezbednosti. Nije moguće dokazati apsolutnu neškodljivost aditiva, već se pre može govoriti o stepenu njihove škodljivosti, koji zavisi od načina i količine upotrebe - objašnjava Blagojević.

Shutterstock

22 kategorije

Postoje 22 kategorije, funkcionalne grupe aditiva (konzervansi, stabilizatori, boje, emulgatori, zaslađivači, zgušnjivači, antioksidansi...) u zavisnosti od tehnološke funkcije koju imaju u namirnicama. Na pozitivnoj listi se nalazi 314 supstanci ili grupa supstanci, što znači 314 E brojeva.
Aditivi koji se koriste u EU imaju prefiks E ispred internacionalno ustanovljenog broja. Proizvođač mora da označi kategoriju i E broj ili naziv aditiva (na primer: konzervans natrijum-benzoat ili konzervans E211). Za svaki aditiv određuje se dnevno prihvatljiva količina unosa.

Sastav viršli

Osnovni sastojci: Svinjsko meso, masno tkivo, voda, vezivno tkivo, kuhinjska so, biljna vlakna, ekstrakti začina
Aditivi (pošto se smeša sastoji od vode i mesa/masnog tkiva, za stabilizaciju je potreban emulgator, praktično on služi da masa bude homogena):
E450, E452
Emulgujuća so. Uloga ovih aditiva je upravo u stabilizaciji smeše voda/masna faza.
E417, E412, E415, E466
Kao što i sama reč kaže zgušnjivač služi da napravi gušćom masu viršle. E417 je tara guma, E412 je guar guma, E415 ksantan guma i E466 modifikovana celuloza.
E262, E315    
Antioksidansi služe da spreče oksidaciju i da održe oksidacionu stabilnost emulzije. E262 je kalijum-hidrogen-diacetat, E315 je eritrobinska kiselina, dok su E300 poznati vitamin C, E325 je Na laktat, E316 Na eritrobinat i E330 poznata limunska kiselina.
E621
Pojačivač arome. Ima ulogu da se formira jači senzorni osećaj ukusa na jeziku
E250
Natrijum-nitrit, poznati konzervans za proizvode od mesa
E120
Karmininska kiselina koja daje dodatnu boju proizvodu
Postoji li viršla bez aditiva?
Sigurno da ne, čvrsta emulzija se ne može dobiti bez emulgatora i zgušnjivača, a i meso se mora zaštititi od mikrobiološkog propadanja konzervansom. Sigurno da postoje kvalitetniji proizvodi koji nemaju, recimo, dodatu boju i nemaju pojačivač ukusa, već se koristi jača smeša začina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija