• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

05.11.2015

09:49

VODIČ ZA PRAVILNO ČITANJE DEKLARACIJA: Aromatizovani jogurt nije isto što i voćni!

Zaštitnik potrošača

VODIČ ZA PRAVILNO ČITANJE DEKLARACIJA: Aromatizovani jogurt nije isto što i voćni!

Podeli vest

Obratite pažnju i da li na etiketi piše "voćni jogurt" ili "aromatizovani jogurt sa dodatkom", jer je razlika suštinska i određuje ima li u njemu zaista voća ili samo arome

 

Voćni jogurti moraju u sebi sadržati voće da bi se tako nazivali. Ukoliko imaju samo aromu voća, na etiketi ne sme da stoji odrednica "voćni jogurt", već samo "aromatizovani jogurt sa dodatkom".

Dakle, dobro otvorite oči: ukoliko ne piše voćni jogurt, već bilo šta slično, to onda i nije pravi voćni jogurt.

Za Zaštitnik potrošača deklaracije na voćnim jogurtima tumačio je dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

SADRŽAJ VOĆNIH JOGURTA:

Pasterizovano mleko i mlečni fermenti

Ovo se u stvari odnosi na običan jogurt, koji je, naravno, u osnovi voćnog jogurta.

Voćni sadržaj

Pire, pulpa, voćni sok...

Proizvođači voćnih jogurta najčešće se odlučuju da u njih voće ubacuju u vidu pirea ili pulpe. Mogu se koristiti i voćni sok ili sirup, ali tada postoji rizik da se oni izdvoje iz bazne formulacije jogurta, što se odmah vidi na gotovom proizvodu.

Od 3,5% do 20%. Što je više voća, moglo bi se reći da je jogurt kvalitetniji. U pojedinim radnjama može se naći i domaći jogurt "bodri" (proizvođač iz Gornjeg Milanovca), u kojem je voćni sadržaj čak 30%. Kako objašnjava profesor Blagojević, ne radi se o prostom utrkivanju u količini voćnog sadržaja, s obzirom na to da bi, na primer, sadržaj od 50%-60% voća na neki način "ubio" bazni ukus jogurta. Voće može biti u obliku voćne pulpe, pirea ili soka, što bi trebalo da bude označeno na ambalaži.

Glukozno-fruktozni sirup

Zaslađivač koji je industrijski dobijen iz kukuruznog skroba ima visok profil slasti i koristi se kada je potrebna takozvana intenzivna vršna slatkoća proizvoda.

3,5%
najmanji sadržaj voća u voćnim jogurtima u našim prodavnicama  

30%

najveći sadržaj voća u voćnim jogurtima u našim prodavnicama

Šećer

Saharoza. Običan beli šećer.

Boje E120 i E160

E120 je košenil crvena, prehrambena boja koja se koristi za intenziviranje crvene boje voća (višnja, borovnica, jagoda...), postoji zakonsko ograničenje na samo 100 miligrama po litru. E160 je boja tipa prehrambena narandžasta karoten, služi za intenziviranje narandžaste boje voća (kajsija, narandža, breskva, dinja...)

Modifikovani skrob

Skrob koji je modifikovan tako da ugušćuje u kiseloj sredini, jer je jogurt kisela sredina. Dobijen je od kukuruznog ili krompir skroba, poznat je kao osnovni sastojak pudinga u prahu i služi da se dobije gusta struktura proizvoda.

Jestivi želatin

Trebalo bi da bude definisano (a uglavnom nije) da li je to goveđi želatin, što je najčešće slučaj. To je, hemijski rečeno, kolagen koji se dobija preradom vezivnog tkiva životinja i služi za učvršćivanje strukture jogurta. Dakle, da ne budete u dilemi: voćni jogurti sadrže i sastojak goveđeg porekla.

Pektin - zgušnjivač

Dobija se najčešće iz kore limuna. Koristi se u lekovima i svuda gde je potrebno efikasno zgušnjavanje proizvoda. Većina džemova i želea sadrži pektin kao ugušćivač.

Aroma

Skupa i dobra aroma daje prednost proizvodu, jer se postiže očekivani ukus (jagoda, narandža, višnja...). Veoma je bitno izabrati aromu koja je stabilna u kiseloj sredini i daje senzorno preklapanje sa aromom jogurta, koja već postoji u proizvodu.

Antioksidanti - limunska kiselina i natrijum-citrat

Služe da održe kiselost proizvoda i time spreče tamnjenje usled oksidacije, kao i da onemoguće nekontrolisani rast mikroorganizama.

 

PET NAZIVA s deklaracija koje treba da izbegavate!

SOKOVI BEZ VOĆA, A PUNI ŠEĆERA! Deci koja ih piju preti dijabetes, naglo se goje, stradaju im zubi...

LJUDI, ŠTA MI JEDEMO?! U salami nema mesa, a slanina prepuna otrova!

 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Novosadista

pre 8 godina

Ne pijte ujutro samog jogurta, uzmite i burek...

steva

pre 8 godina

Cesto su te deklaracije toliko sitno odstampane da ni lupom covek dobrog vida ne moze ustanoviti sta pise...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija