• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

08.11.2015

15:50

DA LI VAS OVO NERVIRA? Zašto se cene ZAVRŠAVAJU NA 99 PARA? I gde idu milioni koji tako "nestanu"!

Zaštitnik potrošača

DA LI VAS OVO NERVIRA? Zašto se cene ZAVRŠAVAJU NA 99 PARA? I gde idu milioni koji tako "nestanu"!

Podeli vest

Osim očiglednog psihološkog trika, nije zanemarljiva ni finansijska korist koju trgovci, posebno veliki, imaju od obaveznog zaokruživanja naviše, pošto pare odavno nisu u opticaju

1. januara 2008. 
apoen od 50 para prestao je da bude zakonsko sredstvo plaćanja

Klasična obmana potrošača ili benigni trgovački trik? U prodavnicama, pre svega prehrambenim, 90 odsto cena je istaknuto tako da proizvod košta određeni broj dinara i 99 para (npr. 109,99), iako pare odavno više nisu u opticaju. Na snazi je uputstvo Narodne banke Srbije o zaokruživanju naviše, ako broj para prelazi 50, ili naniže, u suprotnom (mnogo ređem) slučaju.

Kada plaćate kešom, ako ste kupili jedan proizvod cena će biti zaokružena na višu cifru i trgovac će vam uzeti paru više. Ukoliko ste kupili, na primer, 18 proizvoda, uzeće vam 18 para više, i tako redom... Tek kad odjednom kupite, teoretski, 50 proizvoda, cena će biti izražena u manje od 50 para (npr. 10.680,49), pa ćete platiti račun zaokružen naniže.

Uzmu 750.000 evra?

Trgovac će vam prilikom kupovine uzeti sledeći iznos:
1 proizvod    1 para
5 proizvoda    5 para
20 proizvoda    20 para
Ako vam svakog dana uzmu 5 para, godišnje je to oko 18 dinara. Na, recimo, pet miliona potrošača u Srbiji, to je godišnji iznos od 90 miliona dinara, odnosno oko 750.000 evra. Mnogo ili malo, procenite sami...

E sad, nije problem u jednom potrošaču i njegovih pet, deset ili 20 para. Problem je što niko čak ni približno ne može da izračuna koliko, s obzirom na ogroman broj ovakvih kupovina i transakcija koje se svakodnevno obave u Srbiji, trgovci mogu da zarade na godišnjem nivou. To, naravno, nije ništa nezakonito, jer, kao što rekosmo, postoji uputstvo NBS o zaokruživanju, ali se postavlja krajnje logično pitanje zašto se uopšte dozvoljava isticanje cena u apoenima koji uopšte nisu u opticaju i zašto se trgovcima omogućava ovakva zarada, može se pretpostaviti milionska, na koju niko čak i ne obraća pažnju (pojavljivale su se povremeno u medijima tvrdnje da nužno zaokruživanje na pun dinar iz džepova građana istrese između 10 i 15 miliona evra godišnje, ali je to ipak maltene nemoguće izračunati, pa svaku cifru treba uzeti sa velikom rezervom).

Zašto cene nisu na ,29 ili ,39

Da trgovci i te kako računaju osim na psihološki i na finansijski efekat ovakvog određivanja cena, svedoči i to što se one uvek završavaju na 99 para, a nikad na 29, 39 ili 49. U tim slučajevima, naime, račun bi za jedan kupljeni proizvod bio zaokružen naniže, odnosno trgovac bi kupcu morao da oprosti 29, 39 ili 49 para. A to njima, ma koliko se činilo da je reč o beznačajnim iznosima, očigledno nikako "ne prija".

S druge strane, pitanje je i koliko je korektno primenjivati na potrošačima očigledan psihološki trik, jer će se svako pre "zalepiti", na primer, za cenu od 89,99 dinara, nego na okruglih 90, iako će u oba slučaja platiti potpuno isto.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije naglašava da je sve ovo jasna posledica domaćih propisa, koji kao i deo strane regulative, favorizuju trgovce na račun potrošača, ali i nesavesne trgovce na račun onih koji se ne bave ovakvim trikovima.

- Ovo je apsolutno pravi primer trgovačkog trika, koji se oslanja na stvari koje su dobro poznate iz psihologije, a veliki trgovački lanci imaju svakako jake timove koji se bave psihologijom potrošača - ističe sagovornik Zaštitnika potrošača.

Public

Profesor ekonomije Mlađen Kovačević konstatuje da se trgovci u celom svetu, pa i kod nas, trude da na svaki mogući način, pa i ovakvim trikovima, deluju na psihu potrošača.

Ovo je pravi primer trgovačkog trika, koji se oslanja na stvari koje su dobro poznate iz psihologije
Petar Bogosavljević, Pokret za zaštitu potrošača Srbije

- S jedne strane, ne krše zakonske propise, dok je sve to, s druge strane, pomalo nekorektno. U Srbiji je ovakav način isticanja cena, to primećujem, jako prisutan. Ipak, nisu svi trgovci takvi, događa se i da mušterijama bude oprošteno dinar-dva, posebno kad prodavac nema sitnih apoena.

Naš sagovornik slaže se da u svemu ima udela i finansijski momenat, posebno u velikim trgovinskim lancima.

- Mislim da bi najbolje rešenje bilo da potrošači preko svojih organizacija naprave pritisak na državu i izbore se da se sve izražava u punim dinarima, kad već pare odavno faktički nisu u opticaju. To bi, na kraju krajeva, bilo prirodno. Jer, u svetu vam mogu vratiti čak i jedan cent, a kod nas jednu paru nikako - zaključuje profesor Kovačević.

 


 

 

 


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milorad

pre 8 godina

To što ste napisali je jedna priča... A druga je, da kad odete u Maxi ili Matijević ili bilo gde drugde i kupite pola kila mesa naprimer, a da ne govorim ako uzmete samo 300 grama, Oni vam na vagu stave 'artiju od pola metra kvadratnog, pa to sve zamotaju i na vagu... A kako je meso, reda 600 - 700 dinara, oni na vagu nabace bar 8-10 grama artije koju ti prodaju po ceni mesa, pa još ako zaokruže na više... Pa vam uzmu reda 1% plus... E to ti je dobar trgovac...

NAvojo

pre 8 godina

Normalno da nervira svakog normalnog, pa za koga onda najgluplja rekalama ikad vidjena kod nas. Ocigledno neciji FICFIRIC dosao na ideju, koja je u Americi primenjivana pre ravno100 god. kad se za 10 $ mogao kupiti konj, kao ovaj sto je sad otkrio rupu na saksiji, pa misli da je novator-kreator, a ustvari KRETEN, koji nervira.

Sekula Radovan

pre 8 godina

Како би оправдали овај безобразлук, трговци су смислили причу о магичном броју 9 и тако убедили већину потрошача на западу да је то и за њихову срећу - па отуда 99,99 ЕУР итд. Један Албанац, месар је годинама чувао тајну од синова помоћника да сазнају где набавља папир за увијање меса и по којој цени. Само је он знао да три тоне папира, колико је трошио годишње, продаје по цени најквалитетнијег меса.

pridruzite se

pre 8 godina

Ja Sam na to odavno ispizdeo I kad je mi je racun 150din I 99 para ja im dam tacno 150 a ostalo kad traze jos dinar ja nedam.Samo im kazem pare ne postoje ja nepostujem zaokruzivanje.A onda neka me ONI tuze. To je cista pljacka I verujem da tome moze da se stane na put samo ako budemo uporni Kao za alkohol do 22h.Nek guvernerka vrati pare ili promeni zakon.Ja to odavno nepostujem.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija