• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

17.11.2015

10:00

UPOREDNA ANALIZA ČOKOLADA IZ BEOGRADA I BEČA: Jedemo iste "milke" kao Austrijanci!

Zaštitnik potrošača

UPOREDNA ANALIZA ČOKOLADA IZ BEOGRADA I BEČA: Jedemo iste "milke" kao Austrijanci!

Podeli vest

Ni jedna ni druga čokolada ne mogu se pohvaliti visokim sadržajem mleka i prepune su šećera, ali su im svi ključni parametri kvaliteta identični

Jedemo "milka" čokolade istog kvaliteta kao Nemci, Austrijanci, Švajcarci...

Institut za opštu i fizičku hemiju za Zaštitnik potrošača analizirao je sadržaj mleka, kakaoa i šećera u "milkama" kupljenim u prodavnicama u Beogradu i Beču i utvrdio da među njima nema apsolutno nikakve razlike. Uprkos tome što se "milka" za istočno tržište proizvodi u "Mondelezovim" pogonima u Bugarskoj, a za zapadno u nemačkom gradu Bremenu, svi ključni parametri kvaliteta su identični.

UPOREDNA ANALIZA

Informer

 

Čokolada        % mleka        % kakaoa            % šećera

"Milka" Srbija        18%                 33%                    57,5%
"Milka" Austrija    18%                 33%                    58%

* analiza Instituta za opštu i fizičku hemiju
** procenti prelaze 100% zato što kakao i još neki sastojci čokolade i sami u sebi sadrže šećera

Time je razrešena "večita" dilema da li multinacionalne kompanije proizvode robu različitog kvaliteta za različita tržišta. Bar u ovom slučaju, očigledno, nije tako, mada ostaje i činjenica da je uporedna analiza sa ostalim čokolada na srpskom tržištu pokazala da je "milka" po sadržaju mleka na začelju, a po količini šećera na vrhu.

Smanjena gramaža

Kako je pokazala analiza, i jedna i druga "milka" ne mogu se baš pohvaliti visokim sadržajem mleka, iako se na ambalaži hvale upravo tim sastojkom, odnosno sloganom "od čistog alpskog mleka" - u oba slučaja taj procenat dostiže samo 18%, iako druge čokolade, čak i na našem tržištu, imaju i do 25% mlečnog sadržaja.

Što se tiče kakaoa, i tu je sadržaj potpuno ujednačen, po 33%, a jedina minimalna razlika, i to u korist "milke" koja se prodaje kod nas, jeste u količini šećera - mi jedemo "milke" sa 57,5% šećera, a potrošači na Zapadu sa 58%.

Razlika je, naravno, i u ceni, s obzirom na to da smo "milku" u pakovanju od 100 grama u glavnom gradu Austrije platili 1,12 evra, što je oko 135 dinara, dok ona u našim supermarketima košta između 110 i 120 dinara. Kod nas se, međutim, prodaje i vizuelno identična "milka", koja ima 80 grama čokolade, a tu gramažu je nemoguće naći na zapadnim tržištima. To je, kako objašnjavaju marketinški stručnjaci, svojevrsni trik da bi se potrošači privukli nižom cenom takvih čokolada, jer je za pretpostaviti da većina neće ni obratiti pažnju na težinu čokoladne poslastice koju kupi.

OVO JE ISTINA O ČUVENOJ BANANICI! Ima čak 37-68% šećera i samo 21-25% čokolade!

(VIDEO) NAMEŠTALJKA Amerikanci su svakom srpskom slatkišu našli manu!

ŠOKANTNI REZULTATI ANALIZE MLEČNIH ČOKOLADA! "Milka" ima najmanje mleka, a najviše šećera!

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije napominje za Zaštitnik potrošača da ga raduje što se pokazalo da jedna velika kompanija ne pravi razliku među potrošačima u različitim zemljama.

- Ovo je pre svega potvrda da se poštuje tehnologija i u jednom i u drugom pogonu gde se prave "milke". To je ohrabrujuće i ima više značenja, a veliku zaslugu u svemu tome ima i činjenica da smo mi u međuvremenu uskladili našu regulativu, posebno tu mislim na Zakon o zaštiti potrošača, sa evropskim pravilima. S druge strane, i sami proizvođači očigledno sada više vode računa o svim tržištima.

Da cenimo domaće...

Bogosavljević podseća da je pre nekoliko godina, pre nego što je "Fruktal" prešao u ruke srpskog "Nektara", bilo problema sa kvalitetom sokova koje su Slovenci prodavali na našem tržištu, jer su bili lošiji u odnosu na one koji su nuđeni potrošačima u Sloveniji. Kako kaže, tada je to razrešeno dijalogom sa upravom slovenačke fabrike.

- Osvrnuo bih se i na rezultate vaše analize čokolada na srpskom tržištu, koja je pokazala da domaće čokolade ne samo da kvalitetom ne zaostaju za svetskim brendom poput "milke", već u mnogo čemu i prednjače. To govori da imamo potencijala da i mi proizvodimo robu visokog kvaliteta, iako smo često skloni da potcenjujemo domaću privredu i proizvodnju - zaključuje Bogosavljević.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 8 godina

Milka je prava katastrofa.Sećam se Milke i Toblerona od pre 30 godina kad smo donosili iz Austrije.Topila se u ustima.Ova današnja pogotovo mlečna obična je nejestiva,tvrda kao da joj je istekao rok trajanja.Ove što u njih nešto dodaju(keks,karamel i sl.) još i nekako.Uglavnom ne jedem ih više.

dr toxic

pre 8 godina

Amerikanci i svojim proizvodima nalaze mane...Zato verovatno setaju onolika dupeta i zato se drogiraju pa ubijaju ali cokolada ...ili hrana...pa to je skaredno koliko je lose sve sto dolazi iz Evrope...Srbije... Mislim da su nasi proizvodi kvalitetniji od tog Mondelez djubreta...

ana

pre 8 godina

Narucena analiza.Milka u Srbiji je na nivou Turskih cokolada.

futi

pre 8 godina

Procenti su manje - više nebitni, jer ne mogu u čokoladu kod nas staviti samo 10% kakaoa, to je neizvodljivo, formula mora ostati ista svuda. ALI tih 33% kakaoa (ili mleka na primer) u milci kod nas i tamo nikako ne mogu biti istog kvaliteta. Na tržištu sirovina u ponudi imate normalan (da ne kažem bolji) i lošiji kakao (jeftiniji), ajd pogodite koji od ta dva će završiti na čokoladi za srpsko tržište, a koji u čokoladi za austrijsko tržište ;)

Dejan

pre 8 godina

Ne treba nam mleko u cokoladi. Treba nam kakao!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija