• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

20.11.2015

13:12

PAZITE DA SE OVO I VAMA NE DESI! "Maksi" baš briga ako vam neko ukrade torbu!

Zaštitnik potrošača

PAZITE DA SE OVO I VAMA NE DESI! "Maksi" baš briga ako vam neko ukrade torbu!

Podeli vest

Kragujevčanin Kolja Švigir: Morao sam da ostavim punu torbu na ulazu, a kad sam završio kupovinu, ispostavilo se da mojih stvari nema. Advokat: Može da tuži

 


Ni kriv ni dužan Kragujevčanin Kolja Švigir ostao je u "Maksiju" bez robe vredne više od 50 evra koju je prethodno kupio, jer mu je ukradena kesa koju je morao da ostavi na ulazu u prodavnicu!

"Maksi": Unesite stvari u radnju

Iz kompanije "Delez" stigao nam je sledeći odgovor:
- Kad kupac uđe u "Maksi" supermarket sa robom koja je kupljena na drugom mestu, nije dužan da ostavi te stvari, već samo da nadležnoj osobi ili kasiru prijavi unete stvari. U svakom objektu postoji obaveštenje u kojem je navedeno da "Maksi" ne odgovara za ostavljene stvari, a zaposleni ne insistiraju da kupci ostave ono što su uneli u objekat. Žao nam je što je kupac doživeo neprijatnost, a da se ovakve neprijatne situacije ne bi dešavale i da ne bi dolazilo do nesporazuma, savetujemo sve kupce da slobodno unesu stvari u objekat i prilikom ulaska samo sadržaj torbe prijave nadležnoj osobi.

Švigir koji se, kako kaže, oseća i prevareno i poniženo, za Zaštitnika potrošača priča kako se to desilo:

- Pri ulasku u veliku "Maksijevu" prodavnicu u Ulici crvenog barjaka bb u Kragujevcu okačio sam svoju torbu koja, kako su mi rekli, ne sme da se unese. Dok sam pazario, torba je ukradena. Kada sam se obratio poslovođi, odgovor je bio: "Pa i prošle nedelje je ukradena torba sa čizmama". I ništa. Kamera je pokazala žensku osobu snimljenu s leđa, a ne i spreda, kako odnosi moju torbu u kojoj je bila roba vrednosti većoj od 50 evra.

Nemam oči na leđima

50
evra bila je vredna roba koja je ukradena u "Maksiju" u Kragujevcu

Kako kaže ovaj Kragujevčanin, na mestu predviđenom da se ostave torbe nema sandučića sa ključevima, a u "Maksiju" su se pravdali da su napisali da ne odgovaraju za ostavljenu robu.

- Kad već nisu to obezbedili, mogli bi da imaju nekog dežurnog radnika. Pošto već ne daju da torbe unesemo, verovatno misle da mi potrošači treba da imamo oči na leđima, pa da tako motrimo na ostavljene stvari - besan je Kolja.

On je išao i u policijsku stanicu da prijavi krađu.

Poslovođa mi je samo rekao: "Pa i prošle nedelje je ukradena torba sa čizmama"
 

Kolja Švigir

 Zakon je jasan

S obzirom na to da su u prodavnicama svih trgovačkih lanaca širom Srbije građani svakodnevno prinuđeni da ostavljaju svoje torbe "na izvolte", Zaštitnik potrošača pitao je advokata Miloša Lazarevića kakva su prava onih koji budu pokradeni na ovakav način.

- Odgovor na ovo pitanje treba tražiti u Zakonu o obligacionim odnosima (ZOO), gde je propisano da se ugovorom o ostavi obavezuje ostavoprimac da primi stvar od ostavodavca, da je čuva i da je vrati kad je ovaj bude zatražio. Takođe, ostavoprimac je dužan čuvati stvar kao svoju sopstvenu. U konkretnom slučaju, ukoliko u samoj prodavnici postoji deo predviđen za ostavljanje ličnih stvari kupaca, onda je na nesumnjiv način iskazana namera da se prime stvari na ostavu - objašnjava advokat Lazarević.

Kako kaže, u konkretnom slučaju to bi značilo da je između našeg čitaoca i "Maksija" nastao ugovor o ostavi i da ostavoprimac "Maksi" nije ispunio svoju ugovornu obavezu, a shodno odredbi člana 154. stav 1 ZOO, "ko drugome prouzrokuje štetu, dužan je naknaditi je, ukoliko ne dokaže da je šteta nastala bez njegove krivice".

- Druga je situacija ukoliko nije bio predviđen prostor za ostavu ličnih stvari, nego je vaš čitalac samoinicijativno ostavio svoje stvari na za to nepredviđenom prostoru. Čak i u toj situaciji bi se moglo dokazivati da postoji odgovornost prodavnice za ukradene stvari, i to primenom odredbe o ugostiteljskoj ostavi: "Ugostitelj je dužan primiti na čuvanje stvari koje gosti donesu i hoće da mu predaju na čuvanje, izuzev ako ne raspolaže podesnim prostorijama za njihov smeštaj ili ako njihovo čuvanje prelazi njegove mogućnosti iz nekog drugog uzroka". 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mica

pre 8 godina

Poucena iskustvom ne ostavljam nista ispred kasa ili po ormaricima , sve stavljam na kolica i nateram obezbedjenje da mi obelezi svaku stvar

XXL

pre 8 godina

Taj idiotluk ima samo u Srbiji. Kada sam bio u Nemačkoj kod sestre u poseti u Ulmu uđemo ti mi onako sa cegerima i svakakvom robom što smo nakupovali u supermarket i ja se sav unezverim gde ćemo to da ostavimo je l' Bože moj ne možeš još i sa praznom torbom unutra. Pita ona mene koj' mi ku... ovaj kuda mislim da ostavim stvari kada je to kod njih normalno i nema nigde da se odloži bilo koja druga stvar. Da ne pričam kada je trebalo da pređem ulicu na zebri. Schwaba stao da prođemo, a ja navikao da kod nas na zebri imaju automobili prvenstvo ili se nađeš na haubi. Jedno minut smo se natezali da pređem ulicu, a schwaba čeka dok mi sestra nije popizdela i na srpskom od Kulina Bana nije objasnila da smo ga malo kao društvo - zaribali.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija