• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača Informer

01.12.2015

10:25

DA LI VERUJETE ONOME ŠTO PIŠE NA AMBALAŽI?! Posle ovih saveta ćete žmurećki birati zdrave namirnice!

Zaštitnik potrošača

DA LI VERUJETE ONOME ŠTO PIŠE NA AMBALAŽI?! Posle ovih saveta ćete žmurećki birati zdrave namirnice!

Podeli vest

Pre dve godine "IHIS nutricionizam" je uradio istraživanje o deklarisanju prehrambenih proizvoda i suplemenata i došao do poražavajućih podataka da je svaki četvrti proizvod neispravno deklarisan. Danas, dve godine kasnije, promene se polako pojavljuju

Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane se zvanično primenjuje od 5. oktobra 2013. godine, ali je do aprila ove godine bio prelazni period za proizvođače koji su morali da usklade deklaracije svojih proizvoda. Danas je ipak bolje stanje nego pre dve godine. Takođe planiramo da sledeće godine sprovedemo identično istraživanje kako bismo videli koliko smo se popravili, kaže Danica Zarić, direktorka IHIS nutricionizam i članica Radne grupe za za izradu Pravilnika o .prehrambenim i zdravstvenim izjavama.

Samo proizvod koji sadrži glukomanan će imati mogućnost da stavi na ambalažu sliku metra, jer jedino glukomanan ima odobrenu zdravstvenu izjavu za gubitak težine

S druge strane, kod proizvoda sa nazivima "dijet", slikama metra i izjavama poput "smršaćete pet kilograma za pet dana" i slično, kombinacija izjave "dijet" i slike metra navodi potrošača da će konzumiranjem tog proizvoda smanjiti svoju težinu. Po izlasku Pravilnika o nutritivnim i zdravstvenim izjavama i ova oblast će biti sređena. Samo proizvod koji sadrži glukomanan će imati mogućnost da stavi na ambalažu sliku metra, jer jedino glukomanan ima odobrenu zdravstvenu izjavu za gubitak težine: "Glukomanan uz energetski restriktivnu dijetu doprinosi gubitku telesne težine".

Bitno je osvrnuti se i na proizvode na kojima stoje izjave "bez masti", "light" ili "bez šećera". Hrana na kojoj je navedeno da ne sadrži masti, odnosno "fat free" namirnice, nije sasvim oslobođena masti, već u svom sastavu ne sme imati više od 0,5 g masti na 100 g ili 100 ml, dok proizvodi sa malom količinom masti imaju do 3 g masti na 100 g ili 1,5 g masti na 100 ml. Proizvodi bez šećera takođe sadrže do 0,5 g šećera na 100 g ili 100 ml, dok oni bez dodatog šećera ne smeju u svom sastavu imati dodate proste šećere, ni bilo koju drugu materiju u cilju zaslađivanja. "Light" proizvodi su oni koji imaju 30% manje šećera ili masti od uobičajenih proizvoda ili imaju "malu energetsku vrednost". Ta izjava može stajati na proizvodu gde 100 g tog proizvoda ne sadrži više od 40 kcal, odnosno 100 ml proizvoda 20 kcal.

EVO KAKO NAS SVE VARAJU ZA VREME POSTA! Biljni kačkavalji lažni, peciva sa jajima, a bombone imaju govedinu!

OVO JE ISTINA O ČUVENOJ BANANICI! Ima čak 37-68% šećera i samo 21-25% čokolade!

JEDEMO ĐUBRE OD MESA KOJE JE EVROPA ZABRANILA I ZA PSE, tvrdi bivši načelnik veterinarske inspekcije!

Kada je reč o alergenima, danas potrošač brzim pregledom deklaracije može uočiti da li zbog prisustva određenog alergena taj proizvod treba da kupi ili ne. Alergeni se navode boldiranim slovima i drugačijim fontom. Tako, na primer, ako proizvod sadrži sojin lecitin, onda se u spisku sastojaka reč sojin mora boldirati, jer je soja alergen. Pored soje, alergeni koji moraju biti deklarisani su: žitarice koje sadrže gluten, rakovi, školjke, jaja, ribe, kikiriki, lupina, slačica, mleko, jezgrasto voće, susam, sumpor-dioksid i sulfiti.

Što se mene lično tiče, imam jak otpor prema proizvodima koji sadrže prejake i pretenciozne zdravstvene izjave, koje će usvajanjem već pomenutog Pravilnika o nutritivnim i zdravstvenim izjavama morati da budu uklonjene sa ambalaže. Ako je proizvođač mogao takve obmane staviti na deklaraciju prehrambenog proizvoda ili dodatka ishrani, uvek se pitam šta je tek od sastojaka stavio u proizvod. Volim umerene izjave na proizvodima, deklaracije sa velikim nutritivnim tablicama i podacima o energetskoj vrednosti, količini masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, vlakana, proteina, soli, vitamina, minerala... Tada imam više poverenja u takvog proizvođača, imam utisak da nije ništa sakriveno, da me punom informacijom o proizvodu poštuje kao potrošača.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija