• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

14.12.2015

14:01

ŠOKANTNO OTKRIĆE! U slatkišima aditivi od kojih se deca postaju hiperaktivna i slabi im pažnja!

Zaštitnik potrošača

ŠOKANTNO OTKRIĆE! U slatkišima aditivi od kojih se deca postaju hiperaktivna i slabi im pažnja!

Podeli vest

Dr Danica Zarić, direktorka IHIS nutricionizma i članica Radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama upozorava: Ne kupujte slatkiše sa dodacima E102, E104, E110, E122, E124, E129, jer izazivaju hiperaktivnost kod dece

Nemamo pojma šta jedemo! Dr Danica Zarić, direktorka IHIS nutricionizma i članica Radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama, za Zaštitnik potrošača upozorava da moramo širom da otvorimo oči kada kupujemo konditorske proizvode i objašnjava šta obavezno moramo da izbegavamo.

Za početak, naša sagovornica otkriva na šta posebno obraća pažnju kad ide u prodavnicu.

Šta su ovi aditivi

E102
tartrazin - žuta boja
E104
kvinolin žuta
E110
sanset žuta
E122
karmoizin - crvena
E124
pons - crvena 
E129
crvena AC

- Uvek gledam rok trajanja proizvoda i ako je proizvod nov, detaljno pročitam deklaraciju i uporedim ga i rangiram sa sličnim proizvodima. Kod starih proizvoda, onih koji su dugo na tržištu i koji su u mojoj kući svakodnevni, osetim i promene u kvalitetu, naročito kod konditorskih proizvoda, jer sam po obrazovanju doktor tehnologije, doktorirala sam na novom načinu proizvodnje čokolade. Smeta mi kada naši konditori povećaju količinu šećera u proizvodima, kada koriste jeftiniju kakao-masu, lošiju biljnu mast u keksu ili kada ne deklarišu biljnu mast u čokoladi, a ipak je koriste.

* Šta tačno čitate na čokoladama?

- Obavezno gledam procenat kakao-delova, a taj podatak se nalazi posle popisa sastojaka. Što je sadržaj suve materije kakao-delova veći, čokolada je kvalitetnija. Popularne crne čokolade su mnogo zdravije i korisnije za organizam od mlečnih, ali deca više vole mlečnu čokoladu. Ne kupujem mlečne čokolade koje imaju manje od 30% kakao delova, niti one koje imaju više od 51% šećera. Na tržištu možemo naći mlečnu čokoladu i sa 35% kakao-delova. Takođe, što je kakao-masa u spisku sastojaka bliža početku, na prvom ili drugom mestu, čokolada je kvalitetnija.

Informer

* Pomenuli ste biljnu mast.

- Ne kupujem čokolade kojima je dodata biljna mast, iako je prema pravilniku dozvoljeno da se 5% kvalitetnog kakao-maslaca iz čokolada zameni biljnom mašću. Kao potrošač, takve čokolade ne volim, jer biljna mast umanjuje kvalitet čokolade. Kvalitetna čokolada ima samo kakao maslac i nijednu drugu biljnu mast. Podatak da li u čokoladi ima biljne masti označen je na deklaraciji boldiranom rečenicom:"SADRŽI BILJNU MAST KAO DODATAK KAKAO-MASLACU". Takve mlečne čokolade trebalo bi da budu jeftinije, a nisu. Dobri proizvođači smanjuju cenu proizvodnje boljim upravljanjem sopstvenim troškovima, bez negativnog uticaja na kvalitet samih proizvoda, dok loši to rade dodavanjem jeftinijih sirovina u što većoj količini, kod konditora to su šećer i biljne masti.

5%
kvalitetnog kakao-maslaca iz čokolada dozvoljeno je zameniti biljnom mašću

* Kako da čitamo deklaracije na keksevima?

- Kod keksa pre svega treba gledati sadržaj biljne masti, odnosno da li sadrži loše transmasne kiseline, a zatim i procenat zasićenih masti. Transmasne kiseline se nalaze u industrijskim biljnim mastima koje su dobijene delimičnom ili potpunom hidrogenacijom biljnih ulja. Ukoliko proizvođač masti koristi postupak interesterifikacije, dobija biljnu mast bez transmasnih kiselina. Oznaku da se radi o dobroj masti, odnosno masti bez transmasnih kiselina, vidimo u spisku sastojaka keksa, jer stoji samo biljna mast. Ako pored biljne masti stoji pridev HIDROGENIZOVANA ILI DELIMIČNO HIDROGENIZOVANA BILJNA MAST, znači da se u tom keksu nalazi biljna mast sa lošim, odnosno transmasnim kiselinama.

Zdravije prirodne boje se lako prepoznaju, jer proizvod izgleda kao da je izbledeo, a boje nisu intenzivne, niti postojane

* Koliko su u vezi boja slatkiša i njihov kvalitet?

- Pristalica sam isključivo prirodnih boja u proizvodima. Prirodne boje se lako prepoznaju, jer proizvod izgleda kao da je izbledeo, a boje nisu intenzivne, niti postojane. Proizvodi su manje atraktivni za decu, ali su zato zdraviji. Uvek kada kupujem takozvane obojene proizvode, kontrolišem spisak sastojaka i izbegavam konditorske proizvode koji sadrže boje: E102, E104, E110, E122, E124, E129, jer te boje izazivaju hiperaktivnost kod dece. Ako proizvod sadrži neku od navedenih boja, on na deklaraciji mora imati boldiranu izjavu: MOŽE NEPOVOLJNO UTICATI NA AKTIVNOST I PAŽNJU DECE. Ipak, uvek pročitam kompletan sastav proizvoda kako bih utvrdila da li se neka od ovih boja nalazi u proizvodu i ne oslanjam se samo na boldiran tekst, jer neki proizvođači mogu i da ga "zaborave".

Često se na proizvodima koriste nazivi "junior", "kids", a neretko i "baby" za nešto što dete nikako ne treba da jede

* Kako nas još dovode u zabludu proizvođači konditora?

- Često su prisutne i nepravilne upotrebe prehrambenih izjava poput "natural" ili "bez holesterola" na bombonama i proizvodima koji ionako po prirodi svojih sastojaka ne mogu sadržavati holesterol. Takođe, veoma često se na proizvodima koriste nazivi "junior", "kids", a neretko i "baby", za nešto što dete nikako ne treba da jede. Postoji "baby" keks, koji sadrži 71% ugljenih hidrata, 13% delimično hidrogenizovane biljne masti, 5% zasićenih masnih kiselina.... Pa zar to treba da jede beba?

Nutricionista: Nisam iznenađena


Nutricionista Jovana Srejić kaže da je nimalo nije iznenadilo ono što je za Zaštitnik potrošača iznela dr Danica Zarić.
- Evo, recimo, za transmasne kiseline najnovija preporuka kaže da ih treba potpuno izbaciti iz ishrane, dakle da ih bude nula odsto. A one nas vrebaju na svakom koraku, pre svega u pekarskim proizvodima i grickalicama, slanim i slatkim, koje najviše konzumiraju deca. Istraživanja, takođe, govore da visok unos šećera decu pravi hiperaktivnom i smanjuje im pažnju, kao i da im bitno slabi imuni sistem.
Naša sagovornica napominje i da su veštačke boje nešto što bi svakako trebalo izbegavati.
- Svi ti pojačivači ukusa i boje i zgušnjivači nikako nisu dobra opcija. Po mom mišljenju, mnogi od tih sastojaka imaju kancerogeni potencijal. A kad testovi ne mogu da utvrde na šta su tačno deca alergična, obično je to reakcija na prisustvo nekog od tih emulgatora.


 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija