• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

17.12.2015

12:30

ODVRATNO! JEDEMO SENDVIČE S MLEVENIM KOSTIMA! Evo šta sve još sve stavlja u PILEĆE SALAME!

Zaštitnik potrošača

ODVRATNO! JEDEMO SENDVIČE S MLEVENIM KOSTIMA! Evo šta sve još sve stavlja u PILEĆE SALAME!

Podeli vest

U mašinski separisanom mesu (MSM) nalaze se i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično

Kada stojimo ispred vitrine sa suhomesnatim proizvodima, obično mislimo da su pileći bar malo zdraviji od svinjskih ili goveđih... Ipak, kada se malo bolje pogleda deklaracija, nailazimo na podatke koji baš i ne idu u prilog tom stanovištu, a to se pre svega odnosi na stavku "mašinski separisano (otkoštano) meso".

Šta to u stvari znači? Prema slovu propisa, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo posle otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za posledicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana. O mašinski separisanom mesu poslednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi delovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.

O MSM je za Zaštitnik potrošača govorio dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, jedan od najvećih protivnika da se MSM koristi za ljudsku ishranu.

- MSM sadrži velike količine mlevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona... Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima - upozorio je Stojšić.

Ipak, u poslednje vreme živinski suhomesnati proizvodi sve su popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od svinjskog ili goveđeg mesa).

Generalno, mesne prerađevine mogu da budu tzv. mokre ili suve. Mokre se odnose na meso koje se natopi, ili mu se ubrizgavaju so i slana voda. Većina šunki, kobasica i salama prerađena je mokrim postupkom. Suvi postupak se sprovodi usoljavanjem i dodavanjem začina, pečenjem, ili sušenjem na vazduhu u dužem periodu. Suvo meso uključuje pršutu, pečenicu i tvrde salame.

Informer

SADRŽAJ PILEĆIH SALAMA:

MAŠINSKI SEPARISANO MESO

* Šta je MSM objasnili smo u uvodnom delu teksta.

VODA, BILJNA MAST, KUKURUZ, SKROB

* Da bi se dobila punoća ukusa, dodaje se biljna mast koja se umešava u masu za salamu tokom proizvodnje, uz dodatak vode i kukuruznog skroba. Kukuruzni skrob služi da veže deo vode na sebe da bi salama bila vizuelno suva.

E450

* Emulgujuća so, hemijska klasa difosfati i pirofosfati. Oni služe da zadrže emulziju stabilnom. Salama je praktično čvrsta emulzija koja sadrži vodu. Da se voda ne bi odvojila dodaju se emulgujuće soli.

E407a, E401, E415

* Zgušnjivač, obrađena eseuna alga, Na-alginat, ksantan guma. Ovi dodaci čine da salama bude čvrsta, da se ne lomi prilikom sečenja.

E621

* Pojačavač arome Na-glutaminat, dodatak koji je često povezivan sa svim začinima u prahu. On čini da naše čulo ukusa oseća dublje i intenzivnije sve arome.

E315

* Antioksidans izoaskorbinska kiselina - sinteza. Neophodan u ovim proizvodima, jer sprečava nastanak opasnih nitrozoamina iz azotovih jedinjenja, kojih uvek ima u mesu, pošto se meso konzervira na taj način.

E120

* Boja karmin (cochineal). Prirodna crvena boja životinjskog porekla, služi da bi se pojačala boja mesa.

Logično je pitanje zašto da se pojačava boja, a to se radi zato što, ako osim mesa ima vode, skroba, biljne masti, boja mesa nije intenzivna kao kod čistog mesa i zato je proizvođači pojačavaju.

E250

* Konzervans Na-nitrit koristi se široko u ovom tipu proizvoda, a glavna uloga je sprečavanje rasta bakterije Clostridium botulinum koja prouzrokuje botulizam.

** Sadržaj pilećih salama za Zaštitnik potrošača tumačio je dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

I OVO JE MOGUĆE Ćureća salama
sa 25% ćuretine i čak 20% piletine

Ukoliko kupite "Juhorovu" salamu koja se prodaje pod nazivom "ćureća", sve dok ne pročitate sitna slova na deklaraciji nećete znati šta u stvari jedete. Jer iako je naziv salame "ćureća", bez ikakvog pominjanja piletine, pilećeg mesa ima tek neznatno manje od ćurećeg (20% naspram 25%).

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 8 godina

Eee vala E ovo pročitah u vreme ručka - hvala Vi lepo za vest. Više nisam gladan, a i post je valja se malo suzdržati od 'rane.

steva

pre 8 godina

Још пре 20-так година сам лично био присутан у једној месној индустрији када су млевене кости животиња умешали у смесу за пљескавице. Када купите следећи пут јели "пљеску са луком" знајте да то сви раде.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17