• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

19.12.2015

07:45

OVO NISTE ZNALI! Evo kako da naplatite štetu ako doživite udes zbog greške putara!

Zaštitnik potrošača

OVO NISTE ZNALI! Evo kako da naplatite štetu ako doživite udes zbog greške putara!

Podeli vest

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja objašnjava da imate pravo na odštetu zbog rupa na kolovozu, pogrešne ili nepostojeće signalizacije, leda ili poledice na putu...


Zakon je jasan. Upravljač javnog puta dužan je da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog puta i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu, objašnja Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

Kako kaže Okanović, ako nastane šteta zbog toga što put nije bio bezbedan, upravljač puta dužan je štetu nadoknaditi. U praksi to se najčešće događa zbog neobeleženih rupa na kolovozu, nepostojeće ili pogrešno postavljene saobraćajne signalizacije, leda ili poledice na kolovozu na koje vozač nije bio upozoren, sudara sa većom životinjom na autoputu i slično. 

Anketa

Odgovornost putara postoji i kada je usled greške učesnika u saobraćaju ili kvara na vozilu došlo do saobraćajne nezgode, a upravljač puta nije preduzeo potrebne mere da ublaži težinu posledica, na primer nije održavao u ispravnom stanju zaštitnu ogradu pa je došlo do sletanja vozila u jarak.  Kada dođe do saobraćajne nezgode, prisustvo saobraćajne policije je obavezno ako je bar jedna osoba povređena, a ako je nastupila samo manja materijalna šteta dolazak uviđajne patrole nije obavezan, ali je veoma je poželjan. 

Putari treba da odgovaraju zbog neobeleženih rupa, leda na kolovozu, neispravne zaštitne ograde..

Osim zapisnika o uviđaju, od dokumentacije treba prikupiti i zapisnik o oštećenju vozila koji možete dobiti nakon takozvanog snimanja štete u svakoj osiguravajućoj kući, predračun iz ovlašćenog servisa ili račun ako ste već popravili vozilo, kao i medicinsku dokumentaciju ako ste pretrpeli povredu. 

Postoje dve adrese na koje se može uputiti zahtev za naknadu štete, i najbolje je uvek obratiti se na obe. Prva je adresa upravljača puta (za državne puteve to je JP "Putevi Srbije", za lokalne puteve i ulice u naselju to su gradovi, odnosno opštine). Druga je adresa kompanije koja obavlja radove na održavanju konkretne deonice puta ili ulice. 

Po pravilu, sa obe adrese će vam stići odgovor da nema odgovornosti sa njihove strane i da se obratite ovom drugom. Tada je najbolje posavetovati se sa nekim stručnim licem (specijalizovanim advokatom ili saobraćajnom veštakom) i nakon toga obratiti se sudu tužbom, ako prema mišljenju stručnih lica postoje izgledi za uspeh u sporu.

JEFTINIJE PUTARINE! Od Beograda do Novog Sada 190, umesto 240 dinara!

.

 

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Одговорност...? Како то горко звучи....А путарина се наплати - и то много боље него претплата за РТС...!?

XXL

pre 8 godina

Eee u Srbiji je sve relevantno (odakle i potiče Anštajnova teorija relavititeta koju je napisala Mileva) pa i odgovornost za rupe na kolovozu ili putu te se navedeni mogu pozvati na onu srpsku "mož' da bidne al' ne mora da znači" da je institucija kojoj ste se obratili i odgovorna. Zato se angažuje advokat i putem sudske zaštite (ovo me sad nasmeja xa, xa, xa a ne izlazim iz suda 31 god.) traži da se utvrdi postojanje rupe i da je ona uzrok nanete štete na kolima što je opet relativno jer možda ste kod svog "ovlašćenog" majstora ugradili već pohaban deo i želite da neku od navedenih institucija "oderete" za pare kao ovi sa ujedom kerova. Dakle prvo se mora precizno utvrditi mesto i postojanje rupe. Veštačenjem (najmanje tri veštaka po praksi naših sudova moraju biti usaglašeni) bi se došlo do saznanja ali ne i dokaza da li je ta rupa po svojim gabaritma mogla načiniti štetu ili je za to odgovorna neka druga. Dalje je sve rutina u nastavku postupka pred nadležnim sudom ukoliko je rupa na teritoriji suda koji postupa po Vašem tužbenom zahtevu za šta sud pazi po službenoj dužnosti i ako nije oglašava se nenadležnim i Rešenjem se oštećena stranka upućuje na stvarnu i mesnu nadležnost suda za postupanje u Vašem predmetu. To je jako bitno iz razloga na kojoj se teritoriji po mesnoj nadležnosti nalazi rupa jer tada će sud utvrditi i instituciju koja vodi računa o rupama i da li je ona odgovorna sem ako sedište te institucije nije u nekom drugom mestu. Ostalo je sve u rukama Vašeg advokata da Vam obezbedi nadoknadu uz Vašu nadoknadu njemu ... izvinjavam se administratorima za dug text komentara ali idem na pivo drugi put ću da nastavim ....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija