• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

19.12.2015

08:12

NEVEROVATNO! OVO JE MOGUĆE SAMO U SRBIJI Što veće pakovanje, to skuplje bananice!

Zaštitnik potrošača

NEVEROVATNO! OVO JE MOGUĆE SAMO U SRBIJI Što veće pakovanje, to skuplje bananice!

Podeli vest

"Štark" nas tera da u prodavnicu idemo sa digitronom, jer su bananice u većim pakovanjima, od 10 i 16 komada, skuplje nego one u pakovanju od pet!

Digitron u ruke, pa u prodavnicu! Proizvođači i trgovci očigledno smatraju da treba ovako da se ponašamo. Bar tako ispada u slučaju "Štarka", koji nam svoje bananice prodaje mimo svake logike na koju su potrošači navikli. Naime, u većim pakovanjima, od 10 i 16 komada, one su skuplje nego u pakovanju od pet bananica.

Ostaje enigma zašto "Štark" smatra da na srpskom tržištu ne treba da važe pravila koja su uobičajena svuda u svetu

Naravno, ogromna većina potrošača u kupovinu kreće bez digitrona i ne pada im na pamet da im se više isplati da kupe nekoliko manjih pakovanja nego jedno veće. Ali, tako ispada, a zašto "Štark" smatra da na srpskom tržištu ne treba da važe pravila koja su uobičajena svuda u svetu - ostaje enigma.

Bilo kako bilo, tek pakovanje od pet bananica u "Maksiju" u centru Beograda u redovnoj prodaji košta 61,99 dinara, što znači da je cena jedne bananice 12,39 dinara. Duplo veće pakovanje sa deset bananica, umesto da po komadu bude bar malo jeftinije ili da, u najgorem slučaju, jedna bananica košta isto kao u manjem pakovanju, košta 131,99 dinara. Dakle, jednu bananicu u ovom pakovanju platićete 13,19 dinara. Moglo bi se pomisliti da je ova nelogičnost slučajna omaška da nije najvećeg pakovanja od 16 bananica, čija je cena 202,99 dinara. U ovom slučaju, cena po komadu (12,68 dinara) doduše je niža od one za pakovanje od 10 komada, ali je i dalje veća u odnosu na pakovanje od pet komada. Slučajnosti, očigledno, nema, reč je o nekom čudnom poslovnom principu "Štarka".

Anketa

Da stvar za kupce koji pomisle da će uštedeti kupovinom veće količine bananica bude još gora, u trenutku kada smo prikupljali podatke za ovaj tekst (četvrtak, 10. decembar), u "Maksiju" je pakovanje od pet bananica bilo na akciji, pa je po komadu cena bila još niža od redovnih 12,39 dinara. Celo pakovanje koštalo je 48,99 dinara, što znači da je cena jedne bananice bila 9,79 dinara.

Cena bananica

pakovanje 5 -                 12,39 po komadu

pakovanje 10 -               13,19 po komadu

pakovanje 16 -               12,68 po komadu

* cene iz "Maksija" u centru Beograda, u četvrtak 10. 12.

 

 

 

 


 

 

 


 

 

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mihailo

pre 8 godina

Ovo je samo jedan u nizu primera kako proizvodjaci i prodavci ismejavaju potrosace. Gotovo svi prodavci (veci) na slican nacin prodavaju razne proizvode, od secera, koji je skuplji u dzakovima nego u pakovanjima po 1 kg, soli, pirinca, praska za ves i mnogo drugih proizvoda. Pored toga, niko od njih ne odbija tezinu papira, (tare), pa ga prodaju po ceni proizvoda. I bezbroj drugih primera, Dobro je da dnevna novina poput Informera, koji je veoma citan, pokrece ovakva pitanja. Mozda dodje do oka i uva onih o kojima pisemo..

venik

pre 8 godina

Nije ismevanja potrosaca to je sisenje ovaca jer ovce su za sisanje. Primer prvi: maxi prodavnice balans jogurt cas je 112 pa onda kao snize na 93 dinara a u isto vreme u IDEI isto tako dok je kod njih 93 kod nas je 112 pa obrnuto idea maxi. Primer drugi: praska sunka na snizenjun 690 din a nakon toga 1190 din a u poslednje vreme mere idu na po 100 grama cena 72 dinara.

Lala iz Banata

pre 8 godina

..Дају нам: "П(Р)ОПУСТ" - на "велико(м)"...?!

XXL

pre 8 godina

Ono jes' "bananica" al' nije isto - majm... ovaj srpska posla.

Darlinka

pre 8 godina

Nisu tu samo srpska posla, tu ima i hrvatskog udela. Šta ih briga, kupili su većinu prehrambene industrije i sad mogu da nam rade šta hoće. Sami smo krivi.

Petar

pre 8 godina

Ovaj "pozitivan primer" - čitaj, praviti od potrošača budale, je primenjen i na ostale proizvode: npr. čokolade se prodaju po istoj ceni, ali treba obratiti pažnju jer nisu više od 100 gr, nego 80, sardine (umesto 125 gr, sada 115).. Ovo sam zapazio u "Idei" ali je sigurno isto i sa ostalim "domišljatim" trgovcima.... U redu, znam da potrošač treba da pogleda šta kupuje, ali, valjda postoiji i termin "poverenja" i "verne mušterije", na čemu insistiraju, naročito trgovci!! Ali.....Oj, državo...

Dragomir

pre 8 godina

Да се зна?Од произвођача док дође до продаје ПРОМЕНИ осамдесет посредника!Може бити да сам претерао али то сви знамо!ПРИМЕР ... Прашак за веш од 3кг кошта 300 динара па пута четири је 1200 динара!То је џакче од 12 кг!Ако купиш џакче уједно од 12кг кошта 1400 динара?Значи,бато,200 динара скупље? НЕПРЕВАЗИЂЕНА ПРЕВАРА КОЈА ЈОШ ТРАЈЕ СУ ЧВАРЦИ?Ми постарији памтимо да је цена ОНИХ чварака била толика да је било срамота купити мање од 3кг!Данас је минимално 800 динара и на ништа не личе?Нека млевена кожа?

Lala iz Banata

pre 8 godina

... Ма све ти је то - "По киле меса, а около - кеса"...!?

strong

pre 8 godina

da li ste proverili datum isteka roka vaznosti proizvoda? dan - dva pre isteka roka smanjuju cene, a bilo je i da je prosao rok upotreba proizvoda. moguce je da je i to jedan od uzroka manjoj ceni proizvoda od 5 komada. bananica

Dara

pre 8 godina

Tako i treba...Ko moze da kupi veliko pakovanje i treba da plati skuplje?!? Naravno sala mala... Sto bi rekao Zmaj od Sipova: Ludaci, ludaci!!! Hahahahahaaa!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Тако ти је то код нас:.Добијеш,"П(р)опуст - на Велико(м)".. !?

Rodic Sasa

pre 8 godina

Imam kratak komentar kupuj Srpski proizvod pa makar te skuplje kostalo.

Milan

pre 8 godina

Isto je i sa grand kafom.200gr pakovanje je skuplje nego dve od 100gr.Litar mleka 100 din,litar i po 150 znaci isto.O isteklim rokovima trajanja proizvoda i prekucavanjem i brisanjem datuma sa istih da ne poveruje covek.

Andjelko

pre 5 godina

Ta pakovanja ne kupovati. Krem bananice uvek jeftinije na komad. Pre neki dan svratim u Ideju kad krem bananice 12 din. Onda uzmem veliku kutiju od 40 komada

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija