• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

28.12.2015

14:31

MI USTVARI NEMAMO POJMA ŠTA JEDEMO! Analiza majoneza pokazala: Samo 6% jaja i čak 79% ulja!

Zaštitnik potrošača

MI USTVARI NEMAMO POJMA ŠTA JEDEMO! Analiza majoneza pokazala: Samo 6% jaja i čak 79% ulja!

Podeli vest

Analiza majoneza na srpskom tržištu pokazala da samo jedan sadrži konzervans. U dva slučaja korišćeno žumance u prahu, umesto onog u prirodnom obliku
Informer

U majonezu ima tri četvrtine ulja i samo 6% jaja (žumanceta). To znači da, kad god jedemo majonez, u stvari najvećim delom unosimo suncokretovo ulje, iako toga uglavnom nismo svesni, odnosno mislimo da su jaja osnovni sastojak te namirnice.

Institut za opštu i fizičku hemiju analizirao je za Zaštitnik potrošača uzorke vodećih majoneza na našem tržištu, uključujući i one koji se prodaju kao "lajt" i "junior" proizvodi.

- Majonez je, stručno rečeno, stabilna emulzija, veoma gusta i kremasta, i pravi se i jede isključivo hladan. Emulzija se sastoji od biljnog ulja, na našim prostorima uglavnom suncokretovog, sa žumancetom, koje je emulgator, začinjena sokom limuna, čija kiselost pomaže emulziji, a često i senfom. Neki proizvodi sadrže sirće kao regulator kiselosti. Majonez je stabilan, jer lecitin iz žumanceta ima emulgujuće osobine za sistem ulje/voda. Industrijska proizvodnja majoneza je uvela kao promenu ubacivanje žumanceta u prahu, kao i dodavanje stabilizatora i aroma. Posebno je razvijen majonez bez jaja za vegetarijance, koji sadrži skrob i modifikovani skrob kao stabilizatore emulzije. Kvalitetan i odgovoran proizvođač koristi dobro ulje i ne dodaje pojačivače aroma u majonez. Uvek je dodatni kvalitet proizvod bez konzervansa - objašnjava dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Bez pojačivača ukusa

Analiza majoneza na našem tržištu pokazala je da sadržaj ulja varira od 75% do 79%. Kod "lajt" majoneza taj procenat je mnogo manji, od 30% do 37%. Žumance se koristi uglavnom u prirodnom obliku, dok je u dva slučaja ono prisutno kao žumance u prahu - "majovita" i "tomi". Količina žumanaca je uglavnom ista, uz minimalne razlike od majoneza do majoneza.

Da li su slike jaja obmana potrošača?

Na ambalaži majoneza dominiraju slike jaja, iako žumanceta u njima ima jedva 6%. Ako uzmemo u obzir da je na sokove zabranjeno stavljati slike voća ako voćni sadržaj nije iznad 50%, onda se opravdano postavlja pitanje da li je stavljanje slike jaja na pakovanja majoneza svojevrsna obmana potrošača? Odnosno, da li bi možda trebalo razmisliti o promeni propisa koji tako nešto omogućavaju?

Kako se ispostavilo, nijedan majonez nema veštačke pojačivače ukusa, a gotovo svi su bez konzervansa, uz jedan izuzetak kod delikatesnih majoneza: "majovita" sadrži sorbinsku kiselinu (kod "lajt" varijanti K-sorbat imaju svi osim "tomija").

U "lajt" kategoriji analizirana su četiri majoneza. Srpski proizvođači, u skladu sa običajima posta, u svoje "lajt" majoneze ne stavljaju uopšte žumance, već koriste kao stabilizator modifikovani skrob. Dakle, u postu možete slobodno jesti tri domaća posna majoneza: "majovitu", "dijamant" i "polimark". S druge strane, "tomi" majonez, koji je deklarisan kao "lajt", u sebi ima žumance.

Takođe, svi "lajt" majonezi imaju manje ulja nego regularni, a ova razlika najizraženija je kod "Polimarkovog" i "Dijamantovog" majoneza sa oznakom "lajt".

Analizirali smo i dva "junior" majoneza, kod kojih se razlika od osnovne, delikates verzije, kreće u dva pravca. "Dijamantov" majonez za decu u svemu je gotovo istovetan onom koji nude odraslima (neznatno manje ulja), uz tu razliku da su mu dodati vitamini E, A, B6, B9, D i B12, dok "Polimarkov" majonez iz ove kategorije ima znatno manje ulja u odnosu na onaj namenjen odraslima (60% naspram 75%).

 

Informer

RECEPT ZA DOMAĆI MAJONEZ

Sastojci:
1 jaje
1 kašičica senfa
1 kašičica jabukovog sirćeta
biber
so
250-300 ml ulja

Priprema:
U posudu sipati žumance, senf, sirće i biber, sve to posoliti, pa malo promutiti mikserom i onda u tankom mlazu dolivati ulje. Treba mutiti dok smesa ne počne da se zgušnjava. Po potrebi dodati i vise od 250 ml ulja, dok smesa ne bude relativno čvrsta.
Ukoliko želite, pripremljenom majonezu možete dodati i polovinu belanceta, posebno umućenog sa malo soli. Sve to pomešati prvo kašikom, pa mikserom.

Preporučene doze

Kod majoneza je, kako objašnjava dr Stevan Blagojević, veoma važno razmotriti njihovu energetsku vrednost, odnosno koliko KJ unosimo u organizam kada ga konzumiramo.

- Na osnovu analiza, jasno je da je unošenje majoneza u naš organizam praktično unošenje biljnog ulja, kojeg ima od 75% do 79%, u slučaju delikates majoneza. Samim tim unosimo oko 3.000 KJ na svakih 100 grama majoneza. A muška osoba normalne težine ima dnevnu potrebu za oko 8.500 KJ, dok je kod žena to 8.000 KJ. Takođe, ako pogledamo prethodne analize, jasno je da je majonez značajan izvor masti. Samo 100 grama majoneza sadrži od 75 do 79 grama masti, dakle, više od celokupnog preporučenog dnevnog unosa, dok je 3.000 KJ više od trećine ukupne dnevne potrebe za energijom. Čak i da zanemarimo zdravstveni aspekt, što nikako ne bi trebalo činiti, treba reći da će veće konzumiranje majoneza svakako uticati na vašu kilažu - konstatuje profesor Blagojević.

 

OVO JE ISTINA O ČUVENOJ BANANICI! Ima čak 37-68% šećera i samo 21-25% čokolade!

 

SOKOVI BEZ VOĆA, A PUNI ŠEĆERA! Deci koja ih piju preti dijabetes, naglo se goje, stradaju im zubi...


 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

    
    

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saša

pre 8 godina

Razumljivo, nasi dragi... I naj miliji penzioneri... usta ne zatvaraju... Samo, kuknjava... Jaooo! Ovo, jaooo!... Ono... Kukuuu... Sine, cero... Jesi li cuo, ovo jes\' li video ono... Sta kaze, ovaj... sta kaze... onaj... PODMAZANO... Apsolutno!!! \"DA SU ZIVI I ZDRAVI JOS GODINA STO, DA JE PESME I VINA I DA IH CUVA BOG\"\n

Rade

pre 8 godina

Samo da nesto razumes, hemiska sa prehranbrenom industrijom servira najvecu zlo za zdravlje coveka. Da hrana moze da stoji dugo sa odredjenim konzervantima i hemikalijama pod znakom navoda "DA". Degradacija hrane nastaje u svakom slucaju i sa i bez konzervanata to je neizbezno, sto staruju hranu jedes sve je vise trula i veoma lose utice na sopstveno zdravlje. Priroda ima svoj balans u hrani sto je potreban coveku, taj balans kada se promeni u hrani normalno menja se i u organizmu. Zato sve vise stanovnistvo oboleva od raka, pitamo se zasto, zato sto covek oce da promeni prirodnu lanac hranu. Nekada smo jeli sveze meso danas zaklato i danas jedemo, sada je moda sve zamrznito da se jede, koliko staro meso se jede niko nezna.

Dalibor

pre 8 godina

Jedan sam od retkih koji je slucajno bio u jednom carinskom magacinskom prostoru u Simanovcima gde u velikim kolicinama iz Kine dolaze specije u limenim i plasticnim buradima za majoneze i kecape poznatih srpskih proizvodjaca. Kada sam slucajno sklonio poklopac sa jednog bureta namenjenog za kecap, imao sam sta da vidim. Plesanj, neugodni miris, i masa koja mi je smucila kecap za sva vremena. Namerno necu napisati za koju su firmu bila burad namenjena, ali reci cu da se radi o jednom renomiranom proizvodjacu kecapa i majoneza iz Beograda.

vuki

pre 8 godina

Nije mi jasan tekst i poruka. Majonez se inace pravi u tom odnosu jaja i suncokretovog ulja. 6% jaja je sasvim dobar odnos, naspram 80% ulja. tako se , inace, pravi majonez i u kucnim uslovima.

Milan V

pre 8 godina

U pravu ste, inače tehnički je moguće umutiti čak 30 l suncokretovog ulja sa samo jednim žumancetom !

Saša

pre 8 godina

Za, Rada - U, pitanju je ismejavanje prehrabenog, proizvoda... Koj nazalost gledamo po rafovima nase, zemlj... Zato, bih vas zamolio. Da, dobro procitate moj tekst, shodno tome i donesete kritiku - posmatraca, ucesnika... O, prehranbenoj industiji, njen nastanak, rad, i svrha... Me, ne zanima. To je posao uvazeni, gospodine. Rade... Osoba i lica zaposljenih u institutu TORLAK, ako se ne varam, Tamo se pecat - stabilj... Udara. Pa, evo toliko kada vec nekom sugerisete... S\' postovanjem... Srecni vam novgodisnji, praznici... Postovani. Rade... \n

Zoran

pre 8 godina

Pa majonez je svakako emulzija ulja i neke kiseline, npr. sircetne, limunske... Jaja su samo emulagator, nema potrebe da ih bude mnogo...

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija