• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

11.01.2016

13:29

SRPSKE PEKARE BEZOČNO OBMANJUJU POTROŠAČE! Crni hleb je najveća prevara!

Zaštitnik potrošača

SRPSKE PEKARE BEZOČNO OBMANJUJU POTROŠAČE! Crni hleb je najveća prevara!

Podeli vest

Da bi se hleb prodavao kao crni, mora u potpunosti da bude napravljen od brašna tipa T-1100, a u našim prodavnicama i pekarama u 99 odsto slučajeva nije tako

Ako u Srbiji kupite bilo koji hleb koji se prodaje kao crni, 99 odsto su šanse da ćete biti prevareni. Zašto? Pa iz prostog razloga što crni hleb, kao takav, i ne postoji na našem tržištu, uz svega nekoliko izuzetaka. A potrošače obmanjuju i mali i veliki proizvođači.

O čemu se zapravo radi? Po slovu propisa, crnim hlebom može se nazvati samo onaj koji je kompletno napravljen od brašna tipa T-1100, a to se, kao što rekosmo, gotovo i ne dešava. Dakle, gotovo svi crni hlebovi koje će vam ponuditi u privatnim pekarama su lažni i od belih se razlikuju isključivo po nešto tamnijoj boji, a ništa bolje nećete proći ni ako crni hleb kupite u nekom od trgovinskih lanaca. Uz već pomenutih nekoliko izuzetaka.

300.000
dinara iznosi minimalna kazna za ovu vrstu prekršaja
3.000.000
dinara maksimalna kazna za prodaju lažnog crnog hleba

Mala potražnja

U poljoprivrednoj inspekciji, koja je nadležna za kontrolu hleba na srpskom tržištu, potvrđuju saznanja Zaštitnika potrošača:

- Gotovo svi mlinovi u Srbiji imaju tehnološke linije i mogućnost za proizvodnju brašna T-1100. Ipak, danas se ovaj tip brašna ne proizvodi jer ne postoji tražnja za njim, osim u retkim slučajevima kada se to smatra specijalnim porudžbinama. Ali, ni tada se ne koristi za proizvodnju crnog hleba, već kao sirovina za proizvodnju smesa za specijalne vrste hleba - rečeno nam je u Poljoprivrednoj inspekciji, koja radi pod "kapom" Ministarstva poljoprivrede.

DESET VRSTA hleba koje treba da probate!

(FOTO) NAVAL'TE SRPKINJE! Hleb "srpski čokot beli" za višestruku namenu!

Kako kažu u inspekciji, pekari ne traže ovo brašno jer su se sami potrošači, izuzev retkih slučajeva, opredelili da crni hleb, koji oblikom i ukusom zaostaje za drugim vrstama hleba, zamene belim i specijalnim vrstama hleba.

Dva očigledna trika: "premija rustik crni" i "crni mešani hleb"

Informer

Da nije problem samo u manjim, privatnim pekarama koje prodaju crni hleb koji to u stvari nije, vidi se i po tome što smo u velikim trgovinskim lancima takođe naišli na očigledne primere obmane potrošača. Tako smo našli "rustik hleb CRNI" - "Delezove" robne marke "premija", koji u sastavu ima ukupno 58% brašna, ali od toga svega 60% tipa T-1100, a čak 40% tipa T-500.
Još je gora situacija kod "crnog mešanog hleba", koji u svom sastavu (ne piše u kojim procentima) ima ražano brašno i brašno tipa T-500, dok neophodnog tipa T-1100 uopšte nema.

- Ne treba zanemariti ni činjenicu da je cena ovog hleba bila niža od specijalnih vrsta i da su i sami proizvođači odustajali od proizvodnje ove vrste hleba zbog profita. Treba, međutim, napomenuti da zabunu među potrošačima unose specijalne vrste hleba, koje imaju tamniju boju i asociraju na crni hleb. Sve vrste specijalnog hleba mogu se stavljati u promet pod nazivom koji je definisan Pravilnikom o kvalitetu, a u zavisnosti od upotrebljenih sirovina i posebnosti tehnološkog postupka proizvodnje. Za ove vrste hleba proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju u kojoj su sadržane sve dodate sirovine. Neke od ovih sirovina imaju svojstvo postizanja tamnije boje proizvoda - zaključuju u Poljoprivrednoj inspekciji.

Poseban problem nastaje kod osoba koje iz zdravstvenih razloga ne smeju da konzumiraju beli hleb
Petar Bogosavljević, Pokret za zaštitu potrošača Srbije

I pukovnik u penziji, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Mahmud Hašimbegović, koji je svojevremeno bio u timu koji je brinuo o ishrani cele JNA i VJ, smatra da je crni hleb u stvari jedan veliki pekarski trik, kojim se potrošači dovode u zabludu.

- Odgovorno tvrdim da kod nas nema crnog brašna tipa T-1100, odnosno ima ga na tržištu u malim količinama. Samim tim, ni hlebovi koji se prodaju kao crni apsolutno to nisu. Ja bih bio presrećan da je drugačije, ali nije... To su definitivno simbolične količine. Sve ostalo su hlebovi pravljeni od drugih tipova brašna, koji se nikako ne bi smeli prodavati kao crni - izričit je Hašimbegović.

VRATILI SE IZ MRTVIH Pekarska industrija iz Kruševca otpustila, pa ponovo zaposlila 100 ljudi!

Već upozoravali!

"Klasov" crni za primer

Informer
 

Crni rezani hleb koji proizvodi "Klas" jedan je od retkih kod kojih su naziv i sastav usaglašeni. Ovaj hleb, naime, ima 58% brašna, i to kompletno, bar ako je verovati deklaraciji, brašna tipa T-1100.

Na istom stanovištu je i Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za Zaštitu potrošača Srbije:

- Mi smo to i ranije istraživali i bilo je žestokih konfrontacija. Tvrdili smo i dokazali da je vrlo malo crnog hleba na tržištu, da su to specijalne vrste hleba, a ne crni hleb. Postoji tek nekoliko proizvođača koji imaju pravi crni hleb, onaj koji se s punim pravom tako može nazvati - objašnjava Bogosavljević.

Naš sagovornik dodaje da su ti malobrojni crni hlebovi uvek prednjačili u analizama kvaliteta i nutritivnih svojstava.

- Poseban problem nastaje kod osoba koje iz zdravstvenih razloga ne smeju da konzumiraju beli hleb i zbog toga moraju tačno da znaju šta im je ponuđeno u pekari ili prodavnici. Upravo zato, ogromna je važnost dosledne primene Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju proizvoda - konstatuje Bogosavljević.

Unija pekara: Nema više farbanja hleba

Predsednik unije pekara Srbije Zoran Pralica apeluje na proizvođače da nazive hleba usaglase sa njihovim sadržajem.
- Mi smo nekada imali polubeli i beli hleb, i taj polubeli se narodski nazivao crnim. S druge strane, vrlo malo ima odgovarajućeg brašna tipa T-1100 po kojem bi hleb s punim pravom mogao da se nazove crni. A ovaj polubeli je narod prozvao crni, iako je on od brašna tipa T-850 - kaže naš sagovornik i dodaje:
- Sada postoji mnogo specijalnih vrsta hleba. Apelujem na potrošače da pre nego što kupe neku specijalnu vrstu, pa i ako piše da je taj hleb crni, provere u deklaraciji šta on stvarno sadrži. Takođe, naravno, mi iz Unije apelujemo na proizvođače da ako napišu da je hleb crni, on to po sastavu i mora da bude. Ranije, neki su u polubeli hleb dodavali boju da bi više ličio na crni, međutim, sada toga ima u vrlo retkim slučajevima. Ipak, to je svakako nedopustivo.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

...Ta ne varadu pekari...oni mese .... već TRGOVCI...- to su prevaranti....!! Nije prevara - iz "naćvi"....već iz "Komercijale"...!!

PAVLE Prvi

pre 8 godina

Predlazem uredniku ovoga portalz da sve druge zabrani, a samo pusti sveznalicu Lalu iz Banata, ionako je proteziran i uvek na vrhu, verovatno omiljeni lik ovog urednika. A sto se tice HLEBA, pa ljudi moji jednostavno je, KAKVA DRZAVA takav i HLEB i ZDRAVSTVO i SUDSTVO i SKOLSTVO i BEZBEDNOST I sve skupa smucaj pa prospi, kaze poslovica., I kome mozes verovati?

svetlana izgarevic

pre 8 godina

To je tacno da narod lazu. Radila sam igrom slucaja u pekari i videla kako smo pravili crni hleb. Imali smo neku smesu u vidu praha. prah je bio u pakovanja od deset kg  i na pakovalje je jasno pisalo bojanka za crni hleb. Crni hleb nikako ne kupovati...\n.\n

joop sumaher

pre 8 godina

Sta radi poljoprivredna inspekcija...po pitanju nikakvog kvaliteta crnog hleba..u 99% slucajeva...zasto nikoga ne kaznjavaju...radnje posle vise kazni ne zatvaraju (nepopravljiv)..jedno je istina...a POGADJAJMO STA...HA HA HA...\n

XXL

pre 8 godina

Au bre pročitah pola texta, a mene samo zanima da nađem današnji 'lebac sutra na polici koje god da je boje pa i u boji zastave od "onih" i da je na popustu 50%. Je l' ima to negde pa da se siti naje'mo - kud ćeš više? Još da biramo?

Dusan

pre 8 godina

Ja redovno kupujem crno brasno u Danubiusu u carinskoj zoni preko puta firme Herij Pinki .Ima ga u papirnim dzakovima od 25kg koliko hoces i ekstra je kvaliteta, dzak kosta oko 600-700 din.

paja

pre 8 godina

Zasto bar niste naveli koji su to posteni proizvodjaci crnog hleba pa da kupujemo njihov hleb a ostali neka gube kupce......

UFOLOG

pre 8 godina

PEKAR: Sve je to isto brašno T500 nego je u pitanju boja. Boja i ljuspice kao aditiv da ima izgled.

Bata pekar

pre 8 godina

Te boje nam je doneo neko od vani ,pomodarstvo koje narod prihvati i vidi da je prevaren .Četrdeset godina sam proveo u pekari .Bilo je tri tipova brašna ,belo polubelo i crno ,t 400 t 600 t 1000 .Neko se pametan dosetio i napravio sam dve vrste belo i crno t. 500 i t 1100 i vrag je pojeo šalu crno se malo trošilo pa su ga mlinari isključili a isplati se zbog cene i veće količine t 500 .Ja sam godinama koristio integralno i dana sto radim .To je namensko po poruđžbini mali elektro kameni mlin melje celo zrno .Ovde se radi o tome da su svi krivi i niko nije kriv ,puko je pekarski kodeks ,ukazivao sam godinama ali narod za svoje pare može i rog za sveću.

aleks

pre 8 godina

Nepravi niko , Crni hleb. Klas pravi slican i dobar je.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17