• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

08.02.2016

14:39

POTVRĐENI SVI NAVODI ZAŠTITNIKA POTROŠAČAI "Maksi" muljao sa crnim hlebom!

Zaštitnik potrošača

POTVRĐENI SVI NAVODI ZAŠTITNIKA POTROŠAČAI "Maksi" muljao sa crnim hlebom!

Podeli vest

Inspektori utvrdili neispravnost u deklarisanju kod vekni koje su pod brendom "premija" prodavane u "Maksi" trgovinama

Poljoprivredna inspekcija, koja je nadležna za kontrolu hleba na srpskom tržištu, potvrdila je sve navode Zaštitnika potrošača.

Nakon teksta o prevarama pekara i trgovinskih lanaca sa proizvodnjom i prodajom crnog hleba koji to u stvari nije, inspektori su utvrdili neispravnost u deklarisanju čak i kod vekni koje su pod svojim brendom "premija" prodavale "Maksi" trgovine, u vlasništvu belgijskog "Deleza".

Nije po pravilniku

U dopisu koji je usledio kao odgovor na naša pitanja inspekcija je potvrdila da su utvrđene nepravilnosti kod pojedinih proizvođača.

- Nakon pritužbi potrošača u kojima se navode nepravilnosti u deklarisanju "crnog" hleba Poljoprivredna inspekcija je izvršila kontrole pekarskih proizvoda u objektima "Pekara Alimpije" d.o.o. Beograd i ZUTPR "Mikan" u Hrtkovcima. U oba slučaja konstatovane su nepravilnosti u deklarisanju i neusklađenost sa odredbama Zakona o bezbednosti hrane, Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane i Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutog testa i biće preduzete mere definisane zakonom - stoji u dopisu Poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Pravi crni hleb

Da bi se neki hleb nazvao crnim, mora kompletno (što se tiče brašna) da bude napravljen od brašna tipa 1100.

Kako se navodi, "Pekara Alimpije"d.o.o. proizvodi hleb deklarisan kao "crni rustik hleb, specijalna vrsta hleba, druge specijalne vrste hleba" (prodavan pod brendom "premija" - prim. aut.), za koji je u spisku sastojaka navedeno da se za proizvodnju upotrebljava 60% pšeničnog brašna tipa 1100 i 40% pšeničnog brašna T-500. Trgovačkim nazivom se ne sme sugerisati da je predmetni hleb crni hleb, jer je prema odredbama pomenutog Pravilnika o kvalitetu, crni hleb osnovna vrsta hleba koji se, pored ostalih osnovnih sirovina, proizvodi od brašna T-1100 i ne sadrži druge tipove brašna. Time trgovački naziv hleba može dovodi potrošača u zabludu u pogledu sastava i karakterističnih osobina proizvoda.

Sporna mešavina

S druge strane, utvrđeno je da ZUTPR "Mikan" proizvodi hleb pod nazivom "crni mešani hleb", koji ne odgovara pravilnikom propisanom sastavu.

- Za proizvodnju navedenog hleba upotrebljavaju se ražano brašno i pšenično brašno T-500. Predmetni hleb ne sadrži brašno T-1100 (crno brašno), pa je naziv proizvoda neusaglašen sa nazivom iz Pravilnika o kvalitetu i kao takav dovodi potrošača u zabludu u pogledu sastava i karakterističnih osobina proizvoda - navode u inspekciji.

ŠTA KAŽU PROZVANI

 

Informer

"Delez": Izmenićemo trgovački naziv

- Kompanija "Delez Srbija", koja je vlasnik privatne robne marke "premija", prati potrebe potrošača i tržišta, te smo ponudu obogatili specijalnim vrstama hleba. Shodno potrebama tržišta, u našem asortimanu je "crni hleb rustik", koji pripada grupi proizvoda "specijalne vrste hleba", kako je navedeno i na originalnoj deklaraciji. Hleb u svom sastavu poseduju više tipova brašna, od kojih 70% (na deklaraciji piše 60% - prim. aut.) čini crno brašno, tip 1100. Iako je hleb deklarisan u skladu sa važećom zakonskom regulativom, koja se odnosi na pakovane hlebove, odlučili smo da hleb preimenujemo kako bismo bili u potpunosti jasni u komunikaciji prema potrošačima, pa će se u prodaji naći isti proizvod sa izmenjenim trgovačkim nazivom".


"Mikan": Neka kontrolišu razne podrume

- Poljoprivredna inspekcija je bila, uzeli su uzorke i čeka se da se završi laboratorijski pregled. To je bila greška u deklaraciji, ali garantujemo da je hleb sto odsto ispravan. Taj hleb smo počeli da pravimo pre zakona o deklarisanju iz 2004. i prosto je ostalo tako. Biće svakako ispravljeno, a naša pekara u punoj meri sarađuje sa svim inspekcijama. Dodali bismo i da bi inspekcija trebalo da prekontroliše ispravnost hleba koji se proizvodi u raznim podrumima i neadekvatnim pekarskim radnjama - rečeno nam je u ZUTPR "Mikan" u Hrtkovcima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
kutuzov

pre 8 godina

Svi varaju,svako od njih gleda zaradu,samo sto vise para.\n

Lala iz Banata

pre 8 godina

А где су пријаве..? Где су казне за одговорне..? То је КРИМИНАЛ као и свака друга - превара грађана и обмана потрошача...! Без драконских казни за ПРАВНА ЛИЦА..неће скоро бити реда...То је ОБЛИК ПРЕВАРЕ - па ако грађанин одговара за превару, зашто је ФИРМА - поштеђена..? Хоћемо одговорност..како кад нико не седа на - оптуженичку "клупу"....?

Ćikula

pre 8 godina

I sta sad'? pojeo vuk magarca. Slazem se sa lalom iz Banata.

Malo morgen

pre 8 godina

Izgleda da neko nezna osnovnu matematičku radnju a to je, koji je broj veći ili manji. A evo zašto. Uporedimo količinu proizvedenog brašna tipa 1100 sa količinom prodatog hleba koji se naziva "crni hleb". Količine se ni priližno ne podudaraju. Što bi rekli, "razlika je drastična". Prema tome kažnjavanje je jedina mera da se laž iskoreni. Nije to neki posao. Uporedite fakture u svakoj pekari sa prodatom količinom u svim verzijama hleba. Vrlo lako će se na ovaj način utvrditi i utaja poreza što je smrtni greh.

zoran2

pre 8 godina

e svaka vi cast, isteraste na cistac \"alumpije doo\"i\"mikana\" koji polubeli ili polucrni kako ko voli da ga zove prodavase kao crni hleb preko maxija...svaka vam cast, em ce za bambadava da ih oglobe nasi bajni inspektori em ce verovatno i belgijanci da im otkazu dalju saradnju jel jelte neko ima nekog svog da ubaci....strasno...\np.s. postoji samo greska u nazivu proizvoda a nikako u deklarisanju, na deklaraciji je jasno napisano od cega se sastoji, a kako pomenuti pravilnik nije saglasan sa zakonom na sudu uz dobrog advokata od kazne nema nista.\npss. maxi ne moze i ne sme da plati kaznu...upak su vlasnici iz EU....\n

Dragan

pre 8 godina

Da hoćemo europu , a europa nas smatra nižom vrstom , nisu nam valjale naše robne kuće , naše samousluge , naš mišković etetiga sad , znači sav onaj otpad od hrane sa zapada uviju u neke fine celofane gurnu ovde preko deleza , rode , idee i jedi srbadijo , utvrdio sam ovih dana da su marže u delezu preko sto procenata , moraće neko ipak da odgovara za organiuovanje u smislu materijalnog moralnog uništanja Srbije i srbskog naroda , bože deli je tu savet potrošača , lično razmatram mogučnost podizanja tužbe protiv odgovornih za muljanje sa životnim namirnicama ovde u ovom slučaju .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17