• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

22.02.2016

13:25

KARDINALNA GREŠKA NA ŠTETU KLIJENTA! Hipo banka BEZ PITANJA produžila kredit sa 10 na 20 godina!

Zaštitnik potrošača

KARDINALNA GREŠKA NA ŠTETU KLIJENTA! Hipo banka BEZ PITANJA produžila kredit sa 10 na 20 godina!

Podeli vest

Porodica Matović i dalje otplaćuje kredit čiji je rok istekao još prošlog maja, iz banke im se niko ne javlja!

Bobiša Matović verovatno je jedini čovek u Srbiji kome je banka sama, da ga uopšte i ne obavesti, produžila rok otplate kredita sa 10 na 20 godina. Ovom Beograđaninu sada, ni krivom ni dužnom, u priči za rubriku "verovali ili ne" Hipo banka traži da nastavi da otplaćuje kredit za koji je mislio da ga je otplatio i tako joj plati mnogo više novca nego što je trebalo.

ČISTA PLJAČKA! Evo koje banke u Srbiji za dozvoljeni minus naplaćuju i kamatu i proviziju!

Jedan od direktora u banci rekao mi je: "Naša greška velika je kao ova zgrada"
Bobiša Matović

Sve je počelo kao kod svih drugih bankarskih kredita. Krajem maja 2005. Bobiša i njegov brat zaključili su sa Hipo bankom ugovor o kreditu na 25.000 evra, stavili kuću pod hipoteku, sa rokom otplate od 118 meseci, za koji su dobili uredno odštampan plan. Rata je bila 363,86 evra, a postojala je i klauzula da banka sama može da promeni kamatnu stopu, bez saglasnosti klijenta. I sve je teklo po tom planu, do aprila 2006. godine.

Uredno sve plaćali

Priču dalje nastavlja Bobiša Matović:

- Uredno sam plaćao rate svakog meseca, a tog aprila službenica u filijali Hipo banke na Novom Beogradu začuđeno mi je rekla da uopšte nema potrebe da plaćam 363 evra jer je moja rata u stvari 279,92 evra, i to mi je hemijskom olovkom i zapisala na planu otplate koji sam imao kod sebe. Pošto je bila predviđena promenljiva kamata, pretpostavio sam da je ona smanjena i pravo da vam kažem, to me je i obradovalo i nastavio sam da otplaćujem rate u tom iznosu, a iz banke se više niko nije javljao. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ću se devet godina kasnije naći u potpunom šoku - kaže naš sagovornik.

KRUPNA ZAMKA U SITNIM SLOVIMA! Evo koje bitne činjenice banke sakrivaju u reklamama za kredite!

363
evra bila rata koju je u početku plaćao Matović
279
evra bio iznos nove rate kada je kredit produžen

Kako se ispostavilo, a to je kasnije u dopisu braći Matović priznala i sama banka, "prilikom puštanja kredita došlo je do greške, pa je kroz sistem unet pogrešan rok otplate kredita".

- To smo sve saznali tek u julu prošle godine, nakon što smo uputili prigovor banci. A možete misliti koliko sam zaprepašćen bio nakon saznanja da su mi sami produžili rok otplate kredita a da me nisu ni pitali, a kamoli dobili moju saglasnost za tako nešto. U tom njihovom dopisu oni se najiskrenije izvinjavaju, kao da ja imam nešto od toga, i navode da će ponuditi rešenje za postojeću situaciju, što do dan-danas nisu učinili. U poslednjem dopisu koji sam od njih dobio napisali su mi i ime žene u banci kojoj bi trebalo da se obratim. Do nje je, međutim, nemoguće doći, a pokušao sam mnogo puta. Uz to, zar je normalno da posle svega ja njih jurim, kad i sami priznaju da su načinili katastrofalan propust. Nažalost, sve se lomi preko naših leđa - ogorčen je Bobiša Matović.

KAKO NAS BANKE UCENJUJU! Uslovljavaju odobrenje kredita dodatnim ugovorima o osiguranju!

Samo sležu ramenima

Naš sagovornik dodaje i da su u ličnim susretima nakon šokantnog saznanja o jednostranom produženju roka službenici banke samo slegali ramenima, a jedan direktor mu je čak rekao i da je njihova greška velika kao ova zgrada.

OVO JE NAJVEĆA BANKARSKA ZAMKA! Dozvoljeni minus je pet puta skuplji od kredita!

Na svu muku, pošto su stavili kuću pod hipoteku, Matovići su nakon isteka roka od deset godina nastavili da otplaćuju rate jer ne smeju, kako kažu, ništa da rizikuju. Iz banke im se više niko ne javlja, a oni se spremaju da se obrate Narodnoj banci Srbije, ne bi li tamo pronašli pravdu.

Hipo banka: Tražimo kompromis

Informer

Zaštitnik potrošača dobio je od Hipo Alpe Adrija banke odgovor koji prenosimo u celosti:
- Upoznati smo sa situacijom vezanom za ugovor o hipotekarnom kreditu koji gospodin Matović ima zaključen u našoj banci. Želimo da izrazimo najiskrenije žaljenje, kako smo preneli i gospodinu Matoviću, što je do ove situacije došlo. Verujemo da u duhu dobre volje možemo da pronađemo kompromis kojim će svi biti zadovoljni. Naime, sa gospodinom Matovićem se vodi aktivna komunikacija od sredine 2015. godine, tako da ćemo ga još jednom pozvati da ovu situaciju rešimo - navode u banci.


 

 


 

 

 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Deks

pre 8 godina

Dosta čudno. Kada su mu rekli u banci da mu je rata kredita za 80 evra niža onda se nije bunio niti bilo šta pitao u banci, a sada se čudi. Svako ko u banci podigne kredit dužan je i da kontroliše kako teče otplata.

bubasvaba

pre 8 godina

Ko nece dase slozi kad mu se nesto ponudi jeftinije ???? ali si zaboravio da je kod njega i to zapisano da se otplacuje deset godina i sad brate presavi tabak i izvrsi povracaj svojih sretstava sa zateznom kamatom jer je proslo deset godina .

Bgd

pre 8 godina

Ni jedna banka nema pravo da samoinicijativno menja rok otplate. Tačka. Treba da ih tuži i traži povraćaj sredstava.

siki

pre 8 godina

zbog te lopovvvvvvvsssssske banke sam morao da prodam kucu budzasto i namirim dug , beyite od njih kao od djavola moj vam jesavet.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija