• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

29.02.2016

10:12

EVO KAKO NAS TRGOVCI PRAVE BUDALAMA! Na izlogu popust do 40 odsto, a u radnji 10!

Zaštitnik potrošača

EVO KAKO NAS TRGOVCI PRAVE BUDALAMA! Na izlogu popust do 40 odsto, a u radnji 10!

Podeli vest

Koliko puta ste na izlogu videli da je u radnji u toku popust do 40 odsto, a da je jedan, ili nijedan artikal snižen toliko, dok je kod većine drugih popust jedva 10, ili 15 odsto?

 

 

Trgovci imaju plan da vas privuku - pri tom često su spremni da namame preuveličanim, ili selektivnim informacijama. Kada uđete u radnju, misli trgovac, velike su šanse da nešto ipak kupite, iako ne po popustu obećanom na izlogu.

Kada trgovci nam nude niže cene?

- Rasprodaja
- Zbog prestanka poslovanja trgovca
- Zbog prestanka poslovanja u dosadašnjoj trgovini 
- Zbog prestanka prodaje određenog proizvoda 
- Kada je poslovanje trgovca ozbiljno ugroženo 
- Zbog značajnijeg preuređenja prostora
- Sezonsko sniženje
- Roba sa greškom
- Isticanje roka upotrebe

To svakako jeste zabuna potrošača, a kako se uvek pozivamo na Evropu i standarde u EU, evo kako je kod njih rešen ovaj problem:

U EU postoji nova direktiva o sniženjima, po kojoj sezonska sniženja kao podsticaji za kupovinu mogu da počnu između 27. decembra i 10. januara, potom od 1. do 15. aprila ili od 10. do 25. avgusta. Mogu trajati najviše dva meseca, i svi su dužni da istaknu obe cene - i redovnu, i sniženu.

A ako se ističu procenti sniženja, kao najveći se može uzeti samo onaj koji se odnosi na minimalno petinu istaknutih proizvoda. To je kriterijum koji mnogi naši trgovci, sa sadašnjom logikom, ne bi prošli.

I naša zakonska regulativa ipak ima šta da kaže: period važenja podsticaja, s naznakom datuma početka mora biti vidno istaknuto, kao i poseban uslov u vezi sa ostvarivanjem prava na podsticaj, ako ga ima (na primer: "Samo za đake prvake"). Za popuste se mora navesti i staru cenu, pri čemu ona ne sme biti izmišljena niti znatno viša od tržišne.

DIGITRON, PA U RADNJU! "Lude" cene "grand" kafe - ŠTO VEĆE PAKOVANJE, TO SKUPLJA KAFA!

KUPUJETE GARDEROBU U SEKND HENDU?! Posle čitanja ovog teksta dvaput ćete razmisliti!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 8 godina

Кинеска повећа самопослуга.Нема шта нема,бато!Колица за пијац 1700 донара.Не узех је пошто ми је било сумњиво!Скупо!Одем на пијацу само 200 метара и пет сантима даље а оно,бато,иста ЈЕДНА ХИЉАДАРКА!А требало би да буде обрнуто?Ето,да се зна!Кунем се да не видео са Авале ону велику бандеру у Париз!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija