• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

07.03.2016

13:43

NAJVEĆI SRPSKI STRUČNJAK ZA RAKIJU TVRDI: Na skali od nula do deset, MI PIJEMO BRLJU JEDVA ZA TROJKU!

Zaštitnik potrošača

NAJVEĆI SRPSKI STRUČNJAK ZA RAKIJU TVRDI: Na skali od nula do deset, MI PIJEMO BRLJU JEDVA ZA TROJKU!

Podeli vest

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Ninoslav Nikićević: U Srbiji ima svega 20%-25% poštenih i savesnih proizvođača jakih alkoholnih pića

Za profesora Ninoslava Nikićevića kažu da je najveći stručnjak za rakiju u Srbiji.

S pozicije redovnog profesora na Katedri za tehnologiju konzervisanja i vrenja Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu tvrdi da generalno pijemo lošu rakiju. Istovremeno, objašnjava kako da procenimo njen kvalitet, šta da naručujemo u kafani i otkriva sve tajne srpske rakije.

* Kakvu rakiju pijemo u Srbiji?

- U Srbiji se konzumiraju, što je pravilnija reč u odnosu na piju, jaka alkoholna pića, uglavnom voćne rakije, veoma lošeg kvaliteta. Na skali od 0 do 10, rekao bih jedva 3,5. Nekada je u Srbiji, a tu mislim na period do 2010. godine, bilo oko 3.500 zvaničnih proizvođača, plus još toliko onih koji su spravljali pića na crno, a danas ih je ostalo svega oko 300. Proizvođači jakih alkoholnih pića koji su učlanjeni u društvo "Srpska rakija", kojih ima nešto više od 20, proizvode pića, mahom voćne rakije, odličnog, vrhunskog kvaliteta. Njihovi proizvodi mogu izaći na bilo koje evropsko i svetsko tržište. Mnogobrojne voćne rakije koje oni proizvode bolje su od većine onih koje se uvoze iz Evropske unije.

Srpska šljivova prepečenica je najsavršenije, tj. tehnološki najkvalitetnije jako alkoholno piće na svetu

* Šta je sa ostalim proizvođačima?

- Proizvođači iz društva "Srpska rakija" i još neki koji nisu u pomenutom udruženju kap su u moru onih koji se bave ovom proizvodnjom. Moja procena je da danas u Srbiji ima svega 20%-25% poštenih i savesnih proizvođača, čiji alkoholni proizvodi mogu parirati po kvalitetu bilo kojem jakom alkoholnom piću iz EU ili sveta. Mnogi od njih su u periodu od 2008. do 2012. godine pohađali moj kurs obuke za proizvođače voćnih i drugih rakija, stekli potrebna znanja, imaju dugogodišnje iskustvo, savest i poštenje za bavljenje ovim veoma odgovornim poslom. Ostalih 75%-80% proizvođača u Srbiji nisu ni prineti njihovom nivou. Veoma je puno šećeruša (u tehnološkom procesu proizvodnje dodaje se repin šećer, a to je zakonski strogo zabranjeno) ili umnoženih rakija (dodaje se rafinisani etanol). Takođe, mnogi koriste veštačke arome i druga nedozvoljena sredstva poput aditiva, uglavnom za skraćivanje perioda starenja ili sazrevanja destilata.

Gde se pravi najbolja šljivovica

1. Valjevski kraj
2. Gornji Milanovac
3. Čačak
4. Užice
5. Šabac
6. Istočna Srbija

* Šta uglavnom dobijamo kada naručimo u kafani domaću rakiju ili je kupimo u prodavnici ili od nekog pojedinca?

- Ako se jako alkoholno piće naruči i konzumira u kafanama, restoranima, izuzimajući proverene, kafićima i na sličnim mestima, to su uglavnom pića lošeg kvaliteta, često i bez ikakvog kvaliteta, znači izrazito nekvalitetna. Ako se nabavljaju od proizvođača, treba imati i ovde, da tako kažem, vezu, odnosno preporuku stručne osobe, tehnologa ili profesora. Jedino tada ćete biti sigurni da konzumirate kvalitetno jako alkoholno piće, koje je i zdravstveno bezbedno, odnosno odrađena je kvantitativna hemijska analiza u zvaničnoj laboratoriji.

* Kako da prepoznamo kakav je kvalitet rakije - postoji li način da to učinimo bez probanja, a posebno kako je ocenjivati kada probamo?

- Odgovor na to pitanje je veoma kompleksan. Mogao bih danima da pričam o tome. Potrebno bi bilo da se svi koji su zainteresovani za senzornu analizu jakih alkoholnih pića meni lično obrate, da im dam osnovne smernice. Ukratko, kvalitetna voćna rakija treba da ima prirodan miris, a kasnije i aromu. Prvo se pogleda piće kroz čašu u visini očiju. Treba da je bistro. Kada se zavrti čaša treba da budu prisutne tzv. alkoholne suze po njenim unutrašnjim stranama. Treba razlikovati prirodni glicerin od dodatog glicerina. Glicerinske suze treba da budu guste, da se razvijaju iz filma i da se spuštaju odvojeno i pravolinijski, tj. da se ne ukrštaju.

Glavni nedostaci srpskih rakija

1. Veoma je puno šećeruša (u tehnološkom procesu proizvodnje dodaje se repin šećer, a to je zakonski strogo zabranjeno)
2. Mnogo umnoženih rakija (dodaje se rafinisani etanol i to je čista prevara)
3. Mnogi koriste veštačke arome i druga nedozvoljena sredstva poput aditiva, uglavnom za skraćivanje perioda starenja ili sazrevanja destilata

* Šta se radi dalje?

- Zatim se pristupa mirisanju pića. Grkljan se blago zatvori kako bi se vazduh s mirisnim komponentama pića usmerio ispod sitaste kosti (centar nervnih nadražaja), duboko udahne i miriše u cugu 4-6 sekundi. To je miris pića. Zatim se uzme odgovarajući gutljaj, provalja 4-5 sekundi u olfaktornoj regiji i lagano proguta. To je aroma (miris plus ukus). Znači, dok je samo nos u igri, to je miris. Kada piće dođe u dodir s jezikom, tj. nervnim završecima za gorko, slatko, kiselo i slano, onda je to aroma pića. Dok se piće guta i neposredno posle toga, to je tzv. flejvor ili na srpskom ukusnost ili pitkost. Na kraju, za pića koja su određen duži vremenski period, ne kraći od 4-5 godina, sazrevala (starila) u hrastovim sudovima, postoji tzv. buke. To je plemenita aroma. Radi se o konjacima, starim viskijima, starim šljivovicama, kajsijevačama, lozovačama, dunjevačama, kalvadosu...

Informer

* Dakle, bez probanja se ne možemo uveriti u kvalitet?

- U svakom slučaju, bez probanja se ne može spoznati eventualni kvalitet jakog alkoholnog pića. Posle gutanja indirektnim mirisom - vazduh se produvava iz usta do sitaste kosti - spoznaje se dodatni kvalitet pića. To je tzv. retronazalni ili naknadni miris. Takođe, na kraju se miriše i suva čaša, gde se takođe mogu spoznati naknadne senzacije.

Korišćenje nedozvoljenih sredstava
se povećalo u poslednjih 20 godina


* U inspekcijskoj kontroli u novembru i decembru utvrđeno je da tri proizvođača koriste nedozvoljena sredstva. Dva su manja, a treći je "Simeks". Zanima nas vaše mišljenje, koliko su te pojave rasprostranjene kod proizvodnje domaćih rakija, kako to preduprediti i suzbiti?
- Ovakva pojava je prisutna već decenijama u Srbiji, s tim što se korišćenje nedozvoljenih sredstava u proizvodnji drastično povećalo poslednjih dvadesetak godina. Ranije, za vreme Kraljevine SHS, pre Drugog svetskog rata, ali i pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina stare dobre Jugoslavije, muvanja u proizvodnji jakih alkoholnih pića bilo je daleko manje. Vladalo je poštenje, čuvao se porodični obraz, savest pojedinca je bila na daleko većem nivou. Svega toga danas nema. Ovakve pojave se mogu preduprediti samo rigoroznom tržišnom kontrolom i podizanjem nivoa znanja i poštenja kod domaćih proizvođača. Još jednom ponavljam: prvo sesti, zagrejati stolicu, naučiti šta se ima naučiti, pa tek onda započeti proizvodnju. Tržišna poljoprivredna inspekcijska kontrola mora biti češća i naučno dosledna.

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hercegov Grad

pre 8 godina

Vidi se da je covek naucen i opredeljen za jednu grupu! Oni ga i placaju. Svi druci ne valjaju! \n

Marko

pre 8 godina

Razume se on kao Marica u ono.....seljak koji pece rakiju za sopstvene potrebe i licnu konzumaciju nema prirodnije i zdravije rakije,a ti veci komercijalizovani proizvodjaci moz da mu munu neki dinar da im pohvali rakiju od ko zna cega spravljenu......

Žika

pre 8 godina

Profesor je nažalost 100% u pravu ! Naši ljudi još uvek sakupljaju voće ispod drveta,voćke. sve i polu zrelo i malo plesnavo , a o pranju voća pre ulaska u fermentaciju verujem malo ko radi, poseban pojam je kontrolisana fermentacija,itd..Rakije se proizvode od voća ,a kod nas se iz čisto komercijalnih razloga PRAVE, od alkohola i kojekakvih esencija,one nisu škodljive ali to nisu voćne rakije i njihova cena može biti kako se dogovorimo! Sa svojim iskustvom na ovom polju verujem da 60% rakija na našem tržištu,nisu PRIRODNE VOĆNE RAKIJE, koje možemo da ponudimo svetu !!!

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija