• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

15.03.2016

10:49

DANAS JE SVETSKI DAN POTROŠAČA: Da li znate svoja prava? ROBA MOŽE DA SE MENJA I BEZ GARANCIJE!

Zaštitnik potrošača

DANAS JE SVETSKI DAN POTROŠAČA: Da li znate svoja prava? ROBA MOŽE DA SE MENJA I BEZ GARANCIJE!

Podeli vest

Svetski dan potrošača ustanovljen je odlukom Ujedinjenih nacija (UN) i prvi put počeo da se obeležava 1983. Od septembra 2014. godine u Srbiji važi novi Zakon o zaštiti potrošača koji je doneo brojne izmene


- Najzad su definisani instrumenti kojima će potrošač biti zaštićen, odnosno da ono što je platio mora da ima očekivani kvalitet. Tako i posle šest meseci od kupovine može da traži povraćaj novca, zamenu ili popravku, za robu čijim kvalitetom nije zadovoljan -  objasnio je predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović za Srbijadanas.com.

KAKO ZAŠTITITI POTROŠAČE? Novim zakonom o oglašavanju REKLAMA POSTAJE GARANCIJA!

Inače, u Srbiji postoji četrdesetak organizacija potrošača. Neke od njih učlanile su se u "krovne" organizacije, saveze. Tako Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) okuplja 24 ovakve organizacije, a Centar potrošača Srbije (CEPS) ima devet organizacija članica.

REALNA SLIKA POTROŠAČKE KORPE: Hrana poskupela, a odeća i obuća pojeftinila!

Postoje i organizacije koje nisu članice nijednog saveza: Asocijacija potrošača Srbije (APOS), Centar za zaštitu potrošača Forum Niš i druge. Na sajtovima NOPS-a i CEPS-a možete naći kontakt-podatke svih njihovih članica.

EVO KAKO NAS TRGOVCI PRAVE BUDALAMA! Na izlogu popust do 40 odsto, a u radnji 10!

Ovo su neka od prava za koja, verujemo, niste znali:

Darko Cvetanović

Rok isporuke mora da bude jasno naznačen na računu ili drugoj ispravi koja prati robu
Kupac više nije obavezan da ima ambalažu proizvoda pri reklamaciji
Popravka pri reklamaciji je moguća samo uz izrazitu saglasnost potrošača
Ukoliko trgovac prekorači rok za izvršenje reklamacije, biće kažnjen

Vaša prava u brojkama

2 godine - imate pravo na opravku i zamenu robe/usluge iako nemate garanciju (reklamacija)
14 dana - imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vašim vratima
8 dana - rok u kome prodavac mora da odgovari na reklamaciju
15 dana - rok za rešavanje reklamacije (izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana)
30 dana - rok u kome je prodavac dužan da vam isporuči robu (ukoliko nije drugačije ugovoreno)




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija