• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

04.04.2016

14:00

SKANDAL! BEOGRAĐANKA KUPILA HRANU ZA SVOJU BEBU i u kašici "juvitana" pronašla buđ!

Zaštitnik potrošača

SKANDAL! BEOGRAĐANKA KUPILA HRANU ZA SVOJU BEBU i u kašici "juvitana" pronašla buđ!

Podeli vest

Na poklopcu pokvarenog voćnog obroka od kruške, koji proizvodi „Svislajon" piše da je upotrebljiv do novembra 2018. godine, a teglica je uredno hermetički zatvorena. Marija Barbulović, koja je otkrila neispravnu dečju hranu, najavljuje tužbu protiv odgovornih

Ne bih oprostila sebi da sam svojoj ćerkici dala i mrvicu nečeg ovako gadnog
Marija Barbulović

Kupila je hranu za dete, a onda joj se smučio život!

Marija Barbulović iz Beograda htela je da u jednom prestoničkom marketu da pazari slatku dečju kašicu "juvitana" za svoju ćerkicu. Međutim bila je šokirana prizorom koji je ugledala. U teglicama se jasno videla odvratna crna masa, najverovatnije buđ.

- Bila sam zaprepašćena. Kada sam uzela teglicu sa hranom, pogledala sam samo rok trajanja i tek mi onda ništa nije bilo jasno jer piše da je upotrebljiva još dve ipo godine, tačnije do novembra 2018. - priča Marija.

Informer

Odlučila je da kupi ubuđalu „juvitana" kašicu od kruške samo kako bi imala dokaz da ovaj slučaj prijavi inspekciji.

-Uzela sam samo jednu teglicu, a bilo ih je takvih na desetine na rafovima.  U nekima se buđ videla manje, u nekima više - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Prvo sam pozvala tržišnu inspekciju, a oni su me uputili na sanitarnu kojoj sam uredno prijavila ceo slučaj. Opomenula sam i upravu prodavnice koja je uklonila sporne kašice, ali ne znam da li je to bilo pre ili nakon dolaska inspekcije - tvrdi Barbulovićeva.

Kako kaže, nije joj jasno kako ovako nešto može da se dogodi naročito jer je reč o hrani za decu.

- Dešava se da roditelji ne pogledaju pažljivo šta ima unutra, da kašicu samo izmešaju i daju bebi. Mada ovoliko parče buđi je nemoguće ne primetiti.

Barbulovići su odlučili da ovom slučaju daju sudski epilog.

UŽAS! STUDENT U FLAŠICI NAŠAO ODVRATNU CRNU MASU: "Cedevita" mi se zgadila za sva vremena!

Sanitrana inspekcija: Prekontrolisaćemo fabriku

Sanitarna inspekcija, kojoj je prijavljen ceo slučaj, najavljuje kontrolu objekta gde se proizvodi „juvitana" kašica.
- Naš sledeći potez je da obavestimo sanitarnu inspekciju u mestu gde se nalazi proizvođač . Inspektori će da provere da li se proizvođač pridržava svih pravila higijene objektu za proizvodnju dečje hrane- kaže Gordana Bašić, sanitarna inspektorka.
U inspekciji kažu i da se krivične prijave podnose tek ako oni to budu zahtevali nakon eventualnih utvrđenih nepravilnosti.

- Angažovala sam advokata koji će štiti kako moja, tako i prava svih onih koji su bili ugroženi jer su se takve kašice našle na tržištu. Nije reč o novcu, tačnije o 92 dinara, koliko sam platila ovaj proizvod, već mi nikako ne ide u glavu kako je ovako nešto moglo da se dogodi. Posebno sam ogorčena jer je reč o hrani za bebe. Na svu sreću, ta buđ je bila skoro na samoj površini, tako da je bila lako uočljiva. Ne bih oprostila sebi da sam svojoj ćerkici dala i mrvicu nečeg ovako gadnog - kaže Marija i dodaje:

Sve kašice pre isporuke iz fabrike prolaze kroz vakuum detektor. Ovaj uređaj odbacuje neispravne proizvode
Svislajon

- Ako vam kaže neko da teglica nije bila dobro zatvorena, to nije tačno. Poklopac smo jedva skinuli, kao i svaki put kada je reč o hermetički zapakovanim proizvodima. Da je u teglici imalo vazduha, poklopac bi se lako odšrafio. A kao dokaz za to imam i snimak trenutka dok smo otvarali teglicu i iz nje izvlačili nešto odvratno nalik na pečurku - ispričala je ova ogorčena žena.

I nama je dostavila fotografije, a sa ovom pričom je izašla u javnost da , kako kaže, na ovaj način skrene pažnju svim roditeljima da otvore četvore oči kada kupuju deci hranu.

OPREZ! DOBRO PAZITE KADA KUPUJETE PASTU ZA PRANJE ZUBA: "Kolgejt total" izaziva kancer?!

Buđava hrana je opasna po život

Takozvani buđavi sirevi su veoma zdravi i korisni. Međutim, tu je kraj priče o zdravim plesnima, jer je vrlo opasna ako se nađe u većini namirnica. Izaziva često alergije respiratornih organa, pa čak i česta gušenja kod ljudi koji su osetljivi na plesan. Neke vrste buđi stvaraju mikotoksine, vrlo otrovne supstance koji su izazivači mnogih bolesti, a najčešće trovanja. Nije dovoljno ni ukloniti samo ubuđali deo namirnice, jer plesan ima i svoj koren. 
Namirnice koje nikako ne smete da jedete ako počnu da se buđaju su: meso, salame, viršle, variva, žitarice, mahunarke, orašasto voće, marmelade, džemovi, jogurt, krem-sirevi, pavlaka, hleb...

- Očigledno, to što je proizvod vakuumiran i pasterizovan, ne garantuje ništa, što se jasno vidi u ovom slučaju - zaključuje ona.

Reč je o dečjoj kašici "juvitana", proizvođača "Svislajon" iz Takova. U konkretnom slučaju u pitanju je kašica od kruške, koja u sebi pored ovog voća sadrži pirinčano brašno, šećer, koncentrisani voćni sok limuna i vitamin C.

U "Svislajonu", kome smo dostavili fotografije sporne kašice, decidno odbacuju bilo kakvu odgovornost. Tvrde da do sada nisu imali ovakve slučajeve, i niko im se nije obratio sa sličnim problemom. Oni ne osporavaju da se kašice mogu ubuđati, ali kako tvrde, to nema veze sa njima, odnosno s fabrikom u kojoj se proizvode.

- Sve kašice pre isporuke iz fabrike prolaze kroz vakuum detektor, odnosno uređaj za kontrolu vakuuma. Ovaj uređaj odbacuje neispravne proizvode. Kod ispravno vakuumiranih proizvoda ne može doći do pojave buđi. Kada je poklopac ispravan, vazduh ne može ući u kašicu, pa se, samim tim, ne može ni razviti plesan - tvrde u "Svislajonu".

PREPOZNAJTE SVEŽE MESO Miris je najbolji pokazatelj!

Iako naša sagovornica tvrdi da je kašica bila u potpunosti zatvorena i da su jedva skinuli poklopac sa teglice, proizvođač ima suprotan stav. 

92 dinara je plaćena sporna kašica

- Sa fotografije se može uočiti da je poklopac na središnjem delu ispupčen, pa se može zaključiti da je došlo do devakuumiranja proizvoda i zbog toga proizvod ne može biti ispravan. Na poklopcima proizvoda "juvitana" stoji natpis: "Proizvod je neispravan ako se središnji deo poklopca ugiba na pritisak", pa bi to svaki kupac trebalo da proveri pri kupovini kašice. Svi proizvodi "juvitana" se automatski pakuju u kartonske tacne, koje se zatim mašinski pakuju u zaštitnu foliju, a onda se tako upakovani proizvodi slažu na palete, koje se umotavaju streč-folijom. Ovakav način pakovanja sprečava bilo kakvu agresiju na upakovanim proizvodima - tvrde u ovoj kompaniji.

Informer

Kako se kontrolišu dečje kašice u "Svislajonu"

Na pitanje ko vrši kontrolu njihovih proizvoda u "Svislajonu" objašnjavaju:
- Kontrolu isporuke robe kontrolišu služba kontrole i služba otpreme. Naši proizvodi se uglavnom isporučuju u distributivni centar kupca. Kada se roba isporučuje u maloprodajne objekte, u tim slučajevima ispravno upakovana roba se predaje magacinskoj službi kupca. Nakon prijema robe u magacin kupca odgovornost za dalju manipulaciju robe preuzima on. Svaka dalja manipulacija sa isporučenim proizvodima "juvitana" prelazi u nadležnost službi kupca. Moramo naglasiti da kada se proizvod jednom nađe na polici, on je dostupan svim kupcima, koji mogu otvoriti kašicu i ponovo je zatvoriti, tako mogu devakuumirati proizvod i ostaviti ga na polici.


 

 

 

 

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
branko1

pre 8 godina

U ovoj zemlji apsurda,sada očekujem da"Svislajn" tuži majku koja je kupila tu bočicu sa hranom.Kako je nije sramota da blamira tu poznatu firmu.Sram da je bude,što je uopšte kupila taj njihov pokvaren proizvod I to dala u novine.U svakoj normalnoj zemlji gaće bi im se tresle,kod nas malte ne biju

marko

pre 8 godina

Pa? Ta budj je zdrava. Nije dzaba budjavi sir najskuplji.\n

m sljivic

pre 8 godina

meni deluje obzirom kad vidis da je nesto neispravno i svesno kupis snimis aparatom i angazujes advokata mnogo providno i nacin da se dodje do lepe zarade. odgovor proizvodjaca je vrlo korektan\n

SuverenaAnonimka

pre 8 godina

Деци се мора само давати што више свежег воћа и поврћа_ -са кашичицом стругати воће у пире -поврће само на пари кувати и додавати не-рафинисина уља из механичке/хладне пресије -у воду увек додати неку кап лимуна, за имунитет Тако ће малишани увек бити здрави - никако давати месо јер то је узрок и ангина и отитиса и слабог имунитета Ја сам лекар и мајка многобројне вегетеријанске деце која су сва здрава. Никада нисам куповала готову храну за децу

Maja

pre 8 godina

Za 92 din si mogla kupiti 500g svezih krusaka i za 10 min napraviti kasicu koja ne stoji mesecima u tegli! E moja moderna majko;(( Ili 5 krusaka za 5 obroka po 20 din sveze klopice.

Sanja

pre 7 godina

Majo, voće i povrće koje kupiš na pijaci je često puno otrova. Moj kolega je kupio na pijaci šljive kojima se zamalo otrovao, srećom nije davao deci da jedu. Čovek koji prodaje šljive prska ih na gomili na pijaci nekom hemijom da bi duže izgledale sveže. Pranje namirnice tu ne pomaže. Iz svežeg voća i povrća preti opasnost. Jedino smo sigurni šta dajemo deci i šta sami jedemo, ako sami gajimo voće i povrće. Sve kupljeno, pa i gotova kaša, pa i sveža hrana je mačka u džaku.

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija