• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

05.04.2016

09:13

"MERCEDESI" S GREŠKOM I NA SRPSKIM PUTEVIMA?! Nemački proizvođač opozvao desetine modela zbog FABRIČKIH PROPUSTA!

Zaštitnik potrošača

"MERCEDESI" S GREŠKOM I NA SRPSKIM PUTEVIMA?! Nemački proizvođač opozvao desetine modela zbog FABRIČKIH PROPUSTA!

Podeli vest

Postoji mogućnost da su se neispravni automobili našli i našem tržištu, a kako navodi ovlašćeni zastupnik "Dajmlera" u Srbiji, greške na pojedinim modelima mogu izazvati kako povrede, tako i požare

Pri svakoj poseti ovlašćenoj servisnoj mreži, bez obzira na zemlju porekla vozila, proverava se da li postoje otvorene servisne mere ili opozivi za to vozilo
 

Ozren Đurašević, PR "Star importa"

Svakom ko je u mogućnosti da sebi priušti udoban, izdržljiv i siguran automobil bez sumnje će jedan od prvih izbora biti "mercedes". Međutim, čuveni nemački proizvođač automobila na tržište je izbacio na desetine modela koji u sebi imaju fabričku grešku i pozvao kupce da se obrate ovlašćenom dileru kod kog je vozilo kupljeno.

Neispravni "mercedesi" su se našli i na našem tržištu, te je generalni zastupnik "Dajmlera" u Srbiji "Star import" na zvaničnom sajtu Ministarstva trgovine nepro.gov.rs, na kome se oglašavaju nebezbedni proizvodi, oglasio sve sporne modele navodeći koji su sve rizici kada se voze sporni automobili. Među njima su najčešći rizici od povreda, ali i od požara. To je učinjeno čak 15 puta u poslednjih godinu dana.

U pitanju su "mercedesi" A, B, C i E klase, i to po više različitih modela.

U "Star importu" su nam objasnili da se "nakon dobijanja informacija od proizvođača o opozivu u vezi sa potencijalnim rizikom ili posledicama po bezbednost, kontaktira s vlasnicima svih vozila koja su obuhvaćena opozivom radi dolaska u ovlašćene servise radi kontrole i eventualnih prepravki na vozilu u slučaju potrebe".

ŠOKANTNO ISKUSTVO BEOGRAĐANINA: Dao 300.000 evra za tri BMW-a, SVA TRI CRKLA!

Savet vlasnicima: Poslušajte vašeg dilera

Darko Gigić iz SAT revije objašnjava da nije nužno da se sporna vozila nalaze i kod srpskih kupaca, ali da velike i odgovorne kompanije u većini slučajeva obaveste svoje kupce o potencijalnoj opasnosti na svim teritorijama gde se njihova vozila prodaju.
- Vlasnici spornih automobila, kada ih diler od koga su kupili vozilo pozove, treba da poslušaju njegov savet. U zavisnosti od kvara, dobiće savet ili da se odmah jave ovlašćenom servisu kako bi njihovo vozilo bilo provereno ili će prilikom redovnog servisa sporni deo biti proveren i ako je potrebno, zamenjen - kaže Gigić.

- Podaci o bezbednosnim opozivima za vozila "mercedes-benc", "smart", FUSO i "setra" na portalu www.nepro.gov.rs ažuriraju se u skladu sa obaveštenjima koja "Star import" kao generalni distributer pomenutih brendova šalje Ministarstvu za trgovinu i telekomunikacije, a prema informacijama dobijenim od strane proizvođača. Budući da podatke o korisnicima ili vlasnicima poseduju naši ovlašćeni servisni ili prodajni partneri, oni šalju do tri pozivna pisma u slučaju da klijent ne doveze vozilo na pregled ili prepravku nakon prvog poziva. U pozivnim pismima se jasno navodi zašto se opoziv objavljuje i kakve su moguće posledice neizvršavanja kontrole ili eventualnih prepravki od strane proizvođača - kaže Ozren Đurašević, PR "Star importa".

Kako kaže, stupa se u kontakt ne samo s vlasnicima vozila koja su prodata kroz ovlašćenu mrežu, već i s vlasnicima onih za koja proizvođač poseduje informaciju da se nalaze na našem tržištu.

I "Folksvagen" povlači automobile

Nemačka automobilska kompanija "Folksvagen" opozvaće 800.000 vozila širom sveta zbog potencijalnog kvara na mehanizmu pedala. Opoziv se odnosi na 391.000 vozila marke "tuareg" i na preko 400.000 modela "porše kajena" proizvedenih u periodu od 2011. do 2016. godine.

- Takođe, pri svakoj poseti ovlašćenoj servisnoj mreži, bez obzira na zemlju porekla vozila proverava se da li postoje otvorene servisne mere ili opozivi za to vozilo, i u slučaju postojanja, izvršavaju se u dogovoru s klijentom.

Na pitanje koliko je takvih vozila na srpskom tržištu, Đurašević kaže:

- U pojedinim opozivima, iako se u nazivu opoziva navodi da se može raditi o većem broju modela, to ne znači da se na tržištu nalaze vozila koja su obuhvaćena tim opozivom ili da ih ima mnogo.

(FOTO) ŠTA BI REKAO VALTER?! Prodaje se čuvena "mečka" iz filma "Valter brani Sarajevo"!

Promo

SPISAK SPORNIH "MERCEDESA"

1. Na vozilima marke "smart", oznaka modela 453, proizvedenim između aprila i novembra 2014. postoji mogućnost da var na nosaču torzione opruge na amortizeru nije ispravno izveden što može dovesti do kidanja šava vara. Kao posledica toga može doći do pogoršanja voznih karakteristika vozila, tendencije vozila ka kotrljanju, oštećenja pneumatika pri zakretanju pod velikim uglovima upravljača i saobraćajne nezgode.     
Rizik od povreda

2. Na vozilima "mercedes-benc" modeli A, GLA, CLA, B, CLK, C, E, CLS klasa, oznaka modela 117, 156, 176, 246, 172, 205, 207, 212, 218, sa motorima OM-651 može doći do pojave naprslina na cevima visokog pritiska sistema za ubrizgavanje goriva što kao rezultat može imati curenje goriva. U slučajevima prisustva izvora vatre može doći do pojave požara.
Rizik od požara

3. Na vozilima "mercedes-benc", model GLE kupe, ML, oznaka modela 166, 292 postoji mogućnost da je prirubnica stacionarnog grejača na vrhu modula za napajanje gorivom suviše kratka, što prouzrokuje da veza između njih nije dovoljno zaptivena, pa može dovesti do curenja goriva i pojave požara u blizini izvora vatre.
Rizik od požara

4. Na vozilima marke "mercedes-benc", model C klasa, oznaka modela 205 kapacitet logičke memorije sistema električnog sistema upravljanja može biti nedovoljan u najnepovoljnijim slučajevima. To može dovesti do deaktiviranja pomoćnog električnog servo sistema upravljanja što u kombinaciji sa većim silama na točku upravljača, u zavisnosti od uslova vožnje, može dovesti do nezgode/povrede korisnika.  
Rizik od povreda

5. Na vozilima "mercedes-benc", model "sprinter", oznaka modela 906 postoji mogućnost da su ugrađeni vodovi visokog pritiska goriva koji su proizvedeni van traženih specifikacija. Zbog toga tokom eksploatacije može doći do pojave naprslina na vodovima i curenja goriva. Prisustvo goriva blizu izvora paljenja može dovesti do pojave požara.
Rizik od požara

6. Stopa kabla mase na nosaču motora automobila "mercedes-benc", model "atego", oznaka modela 967 previše je zategnuta zavrtnjem nosača motora i može pući usled vibracija i oscilacija motora usled čega vozilo može ostati bez napajanja, što može dovesti do nepravilnog rada instrument-table, osvetljenja, sistema za upozoravanje i motora. Navedene nepravilnosti mogu da dovedu do saobraćajne nezgode i povreda učesnika u saobraćaju.
Rizik od povreda

7. Na vozilima "smart for tu 453" postoji mogućnost da se sajla za položaj parkiranja ručice transmisije koja se proteže od modula birača do transmisije ne aktivira ispravno usled nosača koji nije po specifikaciji. U slučaju neispravnog aktiviranja, dovođenje u položaj "P" ručice birača neće biti ispravno preneto do transmisije preko sajle. Ukoliko vozilo nije pravilno obezbeđeno parkirnom kočnicom, može doći do neplaniranog pomeranja vozila i nezgode.
Rizik od povreda

Promo

8. Na vozilima marke "smart" oznake modela 453 sa transmisijom i dualnim kvačilom, proizvedenim između aprila i maja 2015, postoji mogućnost da radna brava ručne birača usled softverske greške u izolovanim slučajevima ne vrši funkciju ispravno. Ukoliko ručica birača nije u položaju "P" kada se ključ pomeri sa položaja "ON", može se privremeno pomeriti, bez pritiskanja pedale kočnice i bez ključa u položaju "ON". U tom slučaju postoji mogućnost da vozilo počne da se kreće, čak i bez namere vozača, ukoliko nije pravilno zakočeno parkirnom kočnicom.
Rizik od povreda

9. Na obuhvaćenim vozilima marke "smart for tu" oznake modela 453 s transmisijom i dvostrukim kvačilom softver kontrolne jedinice motora nije ažuriran ispravno, tako da postoji mogućnost da kontrolna jedinica motora nepravilno detektuje zahtev za obrtnim momentom tokom promene brzine. Tokom vožnje to može dovesti do ubrzavanja ili usporavanja vozila na način koji se ne podudara sa zahtevom vozača.
Rizik od povreda

10. Na obuhvaćenim vozilima "smart", model 453 s transmisijom i dvostrukim kvačilom softver kontrolne jedinice motora nije ažuriran ispravno, tako da postoji mogućnost da kontrolna jedinica motora nepravilno detektuje zahtev za obrtnim momentom tokom promene brzine. U takvim slučajevima može doći do ubrzavanja na takav način koji se ne podudara sa zahtevom vozača, što može dovesti do pojave kritične situacije u vožnji i povreda.
Rizik od povreda
        
11. Na nosačima naslona za glavu na vozilima "mercedes-benc" GL klase, oznake modela X-166 kontura geometrije zareza nije izrađena dovoljno što može prouzrokovati da naslon za glavu ne ostane na svom mestu prilikom dejstva velikih sila koje deluju odozgo. U posebnim uslovima nezgode postoji povećan rizik od povrede putnika na levom i desnom sedištu u drugom redu.     
Rizik od povreda
            
12. Na vozilima "mercedes-benc" E klase i CIS klase, oznake modela 628 postoji mogućnost da zaptivka motornog prostora nije ispravno učvršćena tokom proizvodnje. Zaptivka se može zalepiti na poklopac motornog prostora i njen kraj može delimično da padne u prostor između motora i pregradnog zida. Takvim položajem ona se naslanja na vreo katalitički konvertor i može da izazove požar.     
Rizik od požara

13. Na automobilu "mercedes-benc" model "sprinter", oznaka modela 906, s motorom OM-651 prstenasta zaptivka zatezača lanca motora može neispravno nalegati i prouzrokovati gubitak ulja, što vremenom može dovesti do odvajanja zatezača lanca od ležišta u glavi motora. Gubitak veće količine ulja može dovesti do kontaminacije površine puta i potencijalne opasnosti po saobraćaj.
Rizik od povreda

14. Na automobilima "mercedes-benz", model "nov vito", "vijano", "vito" i "V-klasa", oznaka modela 639, 447 sa motorom OM-651 prstenasta zaptivka zatezača lanaca motora može neispravno nalegati i prouzorkovati gubitak ulja što vremenom može dovesti do odvajanja zatezača lanca od ležišta u glavi motora. Gubitak veće količine ulja može dovesti do kontaminacije površine puta i potencijalne opasnosti po saobraćaj.
Rizik od povreda

15. Na automobilima "mercedes-benc", modeli A, B, C, CLA, CLS, E, GLA, ML, S, SLK klasa, proizvedenim između 24. 6. 2008. i 10. 12. 2014, oznaka modela 176, 246, 204, 205, 117, 218, 207, 212, 156, 204, 166, 221, 222 i 172 prstenasta zaptivka zatezača lanca motora može neispravno nalegati. Vremenom to može dovesti do odvajanja zatezača lanca od ležišta u glavi motora i gubitka ulja. Gubitak veće količine ulja može dovesti do kontaminacije površine puta i potencijalne opasnosti po saobraćaj.     
Rizik od povreda

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17