• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potošača

07.04.2016

09:41

BRUKA! EVO KAKO "TIMBERLAND" OBMANJUJE KUPCE U SRBIJI: Prodali mu zimske cipele za 100 evra, A ONE SE RASPALE ZBOG VLAGE!

Zaštitnik potrošača

BRUKA! EVO KAKO "TIMBERLAND" OBMANJUJE KUPCE U SRBIJI: Prodali mu zimske cipele za 100 evra, A ONE SE RASPALE ZBOG VLAGE!

Podeli vest

Ljubiša Božović iz Kragujevca platio je 100 evra par dubokih cipela koje su se raspale za samo 15 dana. Distributer "Timberlanda" odbio reklamaciju pravdajući se da na deklaraciji piše da je reč o obući za suvo vreme

 

 

Ono što dodatno zabrinjava je to što na svom sajtu navode karakteristike svoje obuće kao "putovanje gradskim ulicama po nepredvidljivim vremenskim prilikama"
NOPS

Presele mu cipele od 100 evra! Ljubiša Božović iz Kragujevca pazario je par obuće marke "timberland" koje su počele da propuštaju vodu nakon samo 15 dana nošenja. Po njima su se pojavili tragovi i deo đona se odlepio.

Božović je reklamirao cipele, ali su ga u "Fešn kompaniju", koji je zvanični distributer "Timberlanda" za Srbiju, odbili zbog uticaja vlage, tvrdeći da na deklaraciji piše da je reč o obući za suvo vreme.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je ovde reč o klasičnom primeru nepoštene poslovne prakse.

- U konkretnom slučaju potrošač Ljubiša Božović kupio je dana 18. 9. 2015. cipele "timberland 6361R" po ceni od 12.243,00 dinara. Tada je pomenuti model u radnji obeležen kao "kolekcija jesen/zima". Roba koja je tako obeležena i prodaje se na teritoriji Srbije mora imati određene pogodnosti za upotrebu u navedenom periodu - kažu u NOPS-u.

SKANDAL! BEOGRAĐANKA KUPILA HRANU ZA SVOJU BEBU i u kašici "juvitana" pronašla buđ!

12.243 dinara 
je Božović platio sporne cipele

U ovoj organizaciji dodatno skreću pažnju na način na koji ova kompanija promoviše obuću na svojoj zvaničnoj veb-stranici.

- Ono što dodatno zabrinjava je to što "Timberland", odnosno "Fešn kompani" na svom zvaničnom sajtu navodi upravo karakteristike svoje obuće kao "putovanje gradskim ulicama po nepredvidljivim vremenskim prilikama". Samim tim su potrošača naveli da kupi predmetni par cipela. I bez obzira na deklaraciju proizvoda koja definiše "obuću za suvo vreme", oni su svojim izjavama narušili ekonomsko ponašanje potrošača.

Public

Iz ove organizacije, kojoj se Božović obratio za pomoć, uputili su dopis "Fešn kompaniju" u kom su ih pozvali da "omoguće potrošaču zakonsko pravo na raskid ugovora".

- Osim toga, pozivamo vas da pažljivo razmotrite dosadašnju poslovnu praksu kako ne bismo bili prinuđeni da pokrenemo postupak kolektivne zaštite potrošača - poručeno im je iz NOPS-a.

ŠVEĐANI KIKSIRALI! Ikea povlači lampe iz prodaje zbog opasnosti od strujnog udara!

Problem sa obućom na kojoj piše da je "za suvo vreme" nije vezan samo za pomenutu robnu marku. Ako detaljnije zagledate cipele, pa čak i čizme koje su u ponudi na našem tržištu, uglavnom na njima upravo piše da su za suvo vreme. Tako se ista deklaracija nalazi na sandalama, baletankama, dubokim cipelama, patikama, čizmama...

Kako tvrde trgovci u prodavnicama obuće, jedino što mogu da preporučuju da se može nositi po kiši i snegu su gumene čizme i tek po neki par kožnih. Zanimljivo je da su deklaracije "za suvo vreme" nalepljene čak i na obuću na kojoj piše "waterproof" (vodootporna).

DANAS JE SVETSKI DAN POTROŠAČA: Da li znate svoja prava? ROBA MOŽE DA SE MENJA I BEZ GARANCIJE!

Međutim, to kupcima u Srbiji ne znači ama baš ništa, jer kod nas važi isključivo ono što piše na srpskom jeziku.

EVO ŠTA KAŽE ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA

 

Public

ČLAN 18.
Pojam nepoštene poslovne prakse

Poslovna praksa je nepoštena:
1. Ako je protivna zahtevima profesionalne pažnje;
2. Ako bitno narušava ili preti da bitno naruši ekonomsko ponašanje, u vezi s proizvodom, prosečnog potrošača na koga se ta poslovna praksa odnosi ili kojoj je izložen, odnosno ponašanje prosečnog člana grupe, kada se poslovna praksa odnosi na grupu potrošača. Trgovac bitno narušava ekonomsko ponašanje potrošača ako svojom poslovnom praksom bitno umanjuje mogućnost potrošača da ostvari potreban nivo obaveštenosti za odlučivanje, usled čega potrošač donosi ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo.

ČLAN 19.
Obmanjujuća poslovna praksa

Pod obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra se poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu:
1) postojanja ili prirode proizvoda;
2) osnovnih obeležja proizvoda, kao što su obeležja koja se odnose na dostupnost, prednosti, rizike, način izrade, upotrebu, dodatke koji prate proizvod, pomoć koja se potrošačima pruža posle prodaje i postupanje po njihovim prigovorima, način i datum proizvodnje ili pružanja usluge, isporuku, podobnost za upotrebu, način upotrebe, količinu, specifikaciju, državu proizvodnje i državu porekla žiga, očekivane rezultate upotrebe ili rezultate sprovedenih testova ili provera proizvoda.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jaran a doso u Backu

pre 8 godina

to ne vjerujem  da je Timberlajn...gazda lepi etikete samo ili dovlaci iz Istambula....Timberlejn je prava firma i prava roban

milano

pre 7 godina

kupiti original Timberland cipele u zemlji Srbiji je kupiti mačku u džaku,original Timberland kupio sam u Americi platio 80 dolara u njihovu radnju,u zemlji Srbiji koštaju iste takve 200 dolara i nisu original nemaju gumu između kože zbog kiše.

Fressnapf

pre 8 godina

Orginal Timberland kostaju mnogo vise od 100 eura,negde 180-200 dolara u Usa u Eu 200.era.Ove za Srbiju su sigurno neki Falsifikat iz Kine.

Dejan

pre 8 godina

Nazalost isto je sa svim prodavnicama i svim brendovima. ispada da se kupuje zimska obuca  za leto samo i asfalt. zalosno. trebalo bi kolektivno  optuziti sve brendove bez izuzetka.n

Sale

pre 8 godina

Stare varalice! Imaju robu za svoje trziste, a sav skart izvoze u zemlje u tranziciji. Mi se, normalno, lepimo za marku proizvoda i uglavnom prolazimo kao bosi po trnju. Ja jos uvek imam "kanadjanke" koje je proizvodilo Borovo. Naravno, i dan danas ih nosim i ne propustaju vodu. Zbog toga, verovatno, ni ta fabrika vise ne postoji. Stvoren je prostor na trzistu da nas "vacari" masa Timberlanda i njima slicnih........Spolja gladac, a kupis jadac!

maja

pre 8 godina

nesto tu ne stima- cipele Timberland iste kao sto su na slici gore moj muz je kupio pre 3 godine u Svajcarskoj i jos uvek su kao nove a nosi ih upravo po vlaznom vremenu i u inostranstvu kupljena roba u slucaju da nesto nije u redu moze uvek da se vrti u prodvnici gde je kupljena bez mnogo objasnjavanja. Bitno je jedino da se sacuva racun i da robu nije ostetio na neki nacin kupac.Koliko vazi garancija na obucu ne znam ali moj rodjak je nakon 6 meseci vratio neke cipele koje su se odlepile isto tako. Tako da ili postoji obuca za Evropu i obuca za one druge ili ko zna odakle taj distributerdovlaci robu- mozda iz Turske(heheheh) tipa100 pari pravih 100 pari onih drugih?

Goran

pre 8 godina

Jedina obuća za kišu je gumena obuća, tako je bilo oduvek. Koža propušta vodu.

Nina

pre 8 godina

Ista stvar je sa cizmama koje se reklamiraju na TV svakodnevno kao vodootporne, kada ih dobijete na kutiji na engleskom pise isto, a nasa deklaracija sa strane kaze "obuca za suvo vreme". Toliko.

Matic

pre 8 godina

Lazu i mazu narod...  Za zimu i kisu ce vam prodavaci preporucivati cizme i tako neku obucu pristupacne cene i kada kupite misleci da ce posluziti u kisnom periodu zeznete se... nJer naravno na deklaraciji SITNIM slovima pise na svoj obuci osim gumenjacima da je obuca za suvo vreme.. nNebitno uzeli vi neke cizmetine od 100e sa debelim djonom i OCIGLEDNO  za kisne dane, prilikom kise propustaju i propadaju. nNaracno ne primaju reklamacije... nCitajte deklaracije na obuci da se ne vi zeznuli kao vecina... n

STrahinja

pre 8 godina

Postoji jednostavno resenje. ZABRANITI im da prodaju obucu u jesenjoj i zimskoj sezoni, obzirom da prodaju obucu ISKLJUCIVO za suvo vreme. Pa kada osete po svom dzepu udarac, malo ce i mozak ukljuciti i drugazije se ponasati prema kupcima. Oni zive od nas, ne mi od njih.

Ekspert

pre 7 godina

По декларацији произвођача модел који је купио заиста није водонепропусан. Требало је да прво проверите пре него што напишете чланак. Да сам власник Фешн Компани пала би тужба за неистину.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija