• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

21.04.2016

09:05

GDE ĆE VAM DUŠA, NEVERNICI?! TRGOVCI NAS TRUJU NA VASRKS! Teški metali u bojama za jaja!

Zaštitnik potrošača

GDE ĆE VAM DUŠA, NEVERNICI?! TRGOVCI NAS TRUJU NA VASRKS! Teški metali u bojama za jaja!

Podeli vest

U farbama koje se prodaju "na divlje" prisutni su olovo, kadmijum, živa i arsen. Kupujte samo one sa oznakom E ili ih napravite sami od prirodnih sastojaka

 

Prodavci kupuju sirovine tehničkog, a ne prehrambenog kvaliteta, u kojima su standardi čistoće mnogo niži, pa je i cena, naravno, niža
 

Stevan Blagojević, magistar fizičke hemije

Približava se Vaskrs, a sa njim i farbanje jaja. Boje koje se prodaju na mestima van inspekcijske kontrole mogu biti pune teških metala opasnih po zdravlje čoveka. To su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen. Stručnjaci upozoravaju da se isključivo kupuju farbe sa oznakom od E 100 do E 180.

Najopasnije su anilinske boje koje su znatno jeftinije od prehrambenih, a najčešće se prodaju na pijacama i trotoarima na improvizovanim tezgama. 

- Svi proizvodi, pa i boja za jaja koriste se samo na način kako je propisno na ambalaži. Dakle, niko ne garantuje za zdravlje nekoga ko proguta prah boje, već se garantuje da je boja netoksična u smislu da ako deo boje prođe kroz ljusku i taj mali deo boje se proguta odnosno pojede, da ne dolazi do oštećenja zdravlja - objašnjava Stevan Blagojević, direktor Instituta za opljtu i fizičku hemiju.

Kako kaže, najbitnije je koristiti boje koje imaju oznaku E, dakle koje su klasifikovane kao aditivi za hranu i nalaze se na pozitivnoj listi aditiva, koja je regulisana zakonom. Jer boja koja nije na pomenutoj listi nije predviđena za bojenje hrane!

ZASTRAŠUJUĆI REZULTATI LABORATORIJSKE ANALIZE! MMS kapi ne leče, već UBIJAJU DECU!

Šta je E oznaka?

Kada na kesici boje za jaja ugledate oznaku E, to znači da je ona klasifikovana kao aditiv za hranu i nalazi se na pozitivnoj listi aditiva, koja je regulisana zakonom. Prehrambene boje su u E sistemu dobile brojeve od E 100 do E 180. 

- Što se tiče sadržaja teških metala u bojama, tu postoje dva aspekta. Prvi je uobičajen slučaj za to što se kaže "prodaja na divlje", a odnosi se na sledeće: prava prehrambena boja ima relativno visoku cenu jer je svaka sirovina namenjena prehrambenoj industriji dodatno prečišćena i zato i ima klasifikaciju E (100-180). Zato prodavci željni zarade kupuju sirovine tehničkog kvaliteta, dakle ne prehrambenog, u kome su standardi čistoće mnogo niži, pa je i cena naravno niža. To su pigmenti za boje koje se koriste u hemijskoj industriji za, recimo, boje za zidove i slično i one same po sebi nisu toliko čiste kao prehrambene. Iako imaju isti sastav, one se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti, u koje spadaju i teški metali, a najčešće su u pitanju olovo, kadmijum, živa i arsen. Dakle, radi se o klasičnom neodgovornom i bahatom ponašanju koje ima za cilj sitno bogaćenje pojedinaca u tom smislu što se kupi industrijska hemikalija na veliko i prepakuje u manje kesice (5 grama) i falsifikuje se deklaracija, napiše se boja za jaja iako je kupljena tehnička boja, a ne prehrambena i još na sve to se ne plaća porez jer se prodaje na crno - objašnjava profesor Blagojević.

OPREZ! INFORMER OTKRIO I DOKAZAO: U omiljenoj poslastici opasni sastojci! JEDEMO PUDING PUN OTROVA!

Drugi, znatno ređi slučaj, koji je na nivou teorije, jeste da se koriste metalni pigmenti za bojenje.

- To je apsolutno neprihvatljivo i zaista toksično. Međutim, ovaj slučaj je teško realan jer se metalni pigmenti godinama ne koriste i praktično se i ne mogu kupiti. Savet kupcima je da pazare boje u proverenim radnjama. Sve što je mnogo niže cene od očekivane verovatno potiče od industrijskih pigmenata - zaključuje naš sagovornik.

SKANDAL! BEOGRAĐANKA KUPILA HRANU ZA SVOJU BEBU i u kašici "juvitana" pronašla buđ!

I nutricionista Jovana Srejić takođe upozorava da mnoge veštačke boje nisu bezbedne po zdravlje čoveka, naročito ako prodru u unutrašnjost jajeta.

Informer

- Definitivno bi trebalo izbegavati veštačke boje, čiji je potpuni sastav često nepoznat. Zbog bezbednosti je najbolje ne konzumirati jaja koja su tokom farbanja veštačkim bojama pukla, pa je boja ušla u unutrašnjost - kaže naša sagovornica i dodaje da je najbolje da se koriste prirodne boje.

- Prirodnim bojama nazivaju se boje nastale kao proizvod biljnih pigmenata (hlorofila, karotenoida, ksantofila, flavonoida, betalaina...). Boje je moguće izolovati različitim postupcima ekstrakcije, pri čemu se najčešće dobijaju crvena, plava, ljubičasta, zelena, žuta i smeđa boja, ali i njihove međusobne nijanse.

 

 


 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boje

pre 7 godina

A sta je sa bojama za vunu (i tekstil) koje se takodje prodaju za farbanje jaja? Jesu li toksicne ili ih mozemo koristiti bez rizika?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija