• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

17.05.2016

14:27

NE NASEDAJTE NA "CEPTEROVE" PREVARE! Kupcima na prezentacijama poturaju NEZAKONITE UGOVORE!

Zaštitnik potrošača

NE NASEDAJTE NA "CEPTEROVE" PREVARE! Kupcima na prezentacijama poturaju NEZAKONITE UGOVORE!

Podeli vest

Ženi koja je u zakonskom roku podnela zahtev za raskid ugovora potpisan prilikom prezentacije u stanu za kupovinu "Bioptron" lampe traže da uplati 25 odsto njene vrednosti. Kada se prodaja vrši putem prezentacija u domu kupca, potrošači mogu da odustanu od kupovine bez ikakvog objašnjenja, i to u roku od 14 dana, kaže zakon

Još jedna Cepterova žrtva.

966 evra košta "Bioptron" lampa
241,5 evra traže da im se uplati zbog raskida ugovora

Gospođa Cvetanka Jovičić iz Beograda gorko se pokajala što je u stan pustila prodavca koji radi za kompaniju "Cepter". Kao i mnogi građani, nasela je na slatkorečivost i navalentnost agenata prilikom kućne prezentacije.

- Ovog puta žena je radila prezentaciju "Bioptron" lampe. Svi koji su imali prilike da slušaju prezentacije ovog tipa znaju koliko su ti njihovi agenti ubedljivi i nasrtljivi. Priznajem, ni sama ne znam zašto i kako sam dozvolila da me ponese ta cela priča, pa sam pristala da potpišem ugovor o kupovini lampe čija je cena 966 evra - kaže naša sagovornica.

ISPOVEST VERICE RAKOČEVIĆ: Zbog Ceptera sam ostala bez stana!

Ubrzo je, kako kaže, shvatila da je ušla u kupovinu nečega što znatno premašuje njen budžet.

- Ugovor sam potpisala 20. aprila, a osam dana kasnije sam podnela molbu za raskid. Međutim, stiglo mi je obaveštenje da će ugovor biti raskinut ukoliko uplatim 25 odsto od vrednosti proizvoda. To je 241,5 evra - kaže ogorčena Cvetanka.

TAJKUNSKO-ESTRADNA AFERA! Soraja u vezi sa Cepterom?!

Kako joj je objašnjeno, taj iznos je "nadoknada na ime troškova prodaje", iako je nejasno šta to u jednoj kućnoj prezentaciji vredi 30.000 dinara. Istina, na poleđini ugovora, čuvenim sitnim slovima, čitljivim samo uz pomoć lupe, postoji odredba koja kaže da je kupac u slučaju raskida dužan da plati 25 odsto vrednosti proizvoda.

Informer

Kako su mi rekli, taj iznos je nadoknada na ime troškova prodaje
Cvetanka Jovičić

Međutim, ovde je reč o jasnom kršenju zakona, i to po više osnova. Naime, kada se prodaja vrši putem prezentacija u domu kupca, potrošači mogu da odustanu od kupovine bez ikakvog objašnjenja, i to u roku od 14 dana. Uz to, prodavac je dužan da kupcima pri prodaji uruči i dokumentaciju uz pomoć koje može da se raskine ugovor.

Trgovac je dužan da obavesti potrošača, dakle da mu pošalje obrazac za odustanak i dužan je da ga obavesti o ovom roku od 14 dana u kojem on može čak iz pukog predomišljanja da vrati robu, bez ikakvog objašnjenja. Rok od 14 dana se računa od dana kada je roba dospela u posed potrošača, znači kada je potrošač primio naručenu robu.

BAHATA PREVARA POZNATE FIRME! "Cepter" naplaćuje 150 evra i kad ništa ne kupite!

Kako su objasnili u Nacionalnoj organizaciji potrošača, problem je i to što kompanije imaju ugovorne odredbe koje nisu u skladu sa zakonom. Jedna od takvih stavki je da kupac mora da plati 25 odsto od vrednosti ugovorne robe u slučaju raskida ugovora. U NOPS-u ističu da zakon pruža posebnu zaštitu potrošačima kojima nije uručena kompletna obavezna dokumentacija prilikom prodaje putem prezentacija, ili ako rokovi i uslovi za raskid ugovora nisu navedeni u skladu sa zakonom. Jer kada se potrošaču ne pošalje ovaj obavezan obrazac za odustanak od ugovora, to znači da se tada automatski rok posle isteka ovih 14 dana produžava i važi 12 meseci.

Ovo znači da kupac, ako mu nije uručen obrazac za raskid ugovora, i do godinu dana nakon kupovine može da traži povraćaj novca.

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goca

pre 7 godina

Pa sigurno se nije obogatio na posten nacin,hiti mu je deda ostavio.A u zemlji Srbiji svasta je moguce...

Furtula

pre 7 godina

Gospodji nos natrljala cela familija nakon kupovine pa se dala u otkazivanje...

zora

pre 7 godina

Nema vece obmane od prezentacija.Prisustvovala sam jednoj iz radoznalosti i nakog 40 godina zivota u FR.bila iznenadjena kako ti prodavci navlace penzionere.Tako ih obrade da vide "samo vatru".Kupuju sve i svasta a naj cesce nepotrebne stvari.Kada sam se usudila da kazem da su im artikli skuplji nego u FR.potvrdila mi je da nije skupo i da kupaca ima.Nas narod je "laka roba"kupice svasta ako mu to lepo "spakujes".Naprimer usisivac od 1500 eura a zivis u stanu od 40 kvadrata.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17