• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

01.06.2016

13:38

OPREZ! "Polimark" majonez nezdrav za mališane, SADRŽI ADITIV E385, može da dovede do POREMEĆAJA METABOLIZMA!

Zaštitnik potrošača

OPREZ! "Polimark" majonez nezdrav za mališane, SADRŽI ADITIV E385, može da dovede do POREMEĆAJA METABOLIZMA!

Podeli vest

Ova namirnica sadrži aditiv E385 za koji postoji preporuka da hranu konzerviranu sa njim ne koriste deca do dve godine. U većim količinama može izazvati poremećaj koncentracije metala u organizmu, oštećenje bubrega, alergijske reakcije...

Obratite pažnju ako deci dajete majonez!

Pošto je snažno kompleksirajuće sredstvo, vlasti su propisale usku oblast primene, kao i maksimalne dozvoljene koncentracije. Realno, treba ga izbegavati
Stevan Blagojević

Čitajući deklaraciju na ovoj namirnici, a koju proizvodi "Polimark", jasno ćete videti da on sadrži emulgator E385, koji je čak zabranjen u nekim zemljama, poput Australije. On je posebno, prema mišljenju stručne javnosti, nebezbedan po zdravlje dece mlađe od dve godine.

Prema rečima profesora Stevana Blagojevića, direktora Instituta za opštu i fizičku hemiju, pod šifrom aditiv E385 krije se jedinjenje kalcijum-dinatrijum-etilen-diamin-tetra-acetat.     

- To je hemijsko jedinjenje iz grupe soli organskih kiselina koje ima višestruku ulogu u preradi hrane. Koristi se kao regulator kiselosti, konzervans, kompleksant ili antioksidans. Radi se o hemijskom jedinjenju koje se dobija sintezom i ne postoji u prirodi. Osnovna osobina je da formira komplekse sa metalima i zbog te osobine smatra se da može da dovede do poremećaja metabolizma - objašnjava profesor Blagojević i upozorava:


KAO DA SMO SVETSKA KANALIZACIJA! Velike kompanije uvaljuju nam škart, SRBI JEDU ONO ŠTO EVROPA BACA!
 

"Polimark": Sve je u skladu sa zakonom

U kompaniji "Universal Brands d. o. o.", koja je odgovorna za upravljanje brendom "Polimark", i u kompaniji PFI d. o. o., koja je proizvođač "Polimark" proizvoda, a ispred "Unisol grupe", kojoj navedene kompanije pripadaju, kažu da poštuju propise kada je reč o aditivu E385.
- Antioksidans E385 je aditiv koji se koristi kao antioksidans u proizvodima na bazi masti i ulja, a koji se čuvaju na ambijentalnoj temperaturi, da bi se sprečila pojava užeglog ukusa proizvoda. Prema EU regulativi dozvoljeno doziranje u proizvodima na bazi masti i ulja je maksimalnih 75 mg/kg. Takođe, prema Pravilniku o prehrambenim aditivima Republike Srbije, dozvoljeno doziranje je maksimalno 75 mg/kg. U "Polimark" proizvodima doziranje je ispod dozvoljenog - objašnjavaju u ovoj kompaniji.

- Zbog ispitivanja na laboratorijskim životinjama koja su dokazala potencijalno citotoksično i genotoksično dejstvo, postoji ograničenje u načinu primene, maksimalna dozvoljena koncentracija u proizvodima i preporuka da hranu konzerviranu ovim aditivom ne koriste deca do dve godine. Prema sadašnjim propisima, dozvoljena upotreba je u koncentraciji do 75 mg/kg u proizvodima kao što su riba, rakovi ili mekušci u staklenoj ambalaži ili limenkama, do 100 mg/kg u mastima i do 250 mg/kg u konzerviranim mahunarkama, pečurkama i sličnim proizvodima.

Prema rečima profesora Blagojevića, u EU je zabranjen za korišćenje u bezalkoholnim pićima (izvor Food standard agency).

- Pošto je snažno kompleksirajuće sredstvo, smatra se da veće doze mogu dovesti do poremećaja koncentracija metala u organizmu, pa su vlasti propisale usku oblast primene, kao i maksimalne dozvoljene koncentracije. Realno, treba ga izbegavati - zaključuje Blagojević za Zaštitnik potrošača.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar Aleksa Rašević takođe upozorava da treba biti oprezan sa unošenjem ovog aditiva u organizam.

75 mg/kg je maksimalna dozvoljena količina u namirnicama

- Ispitivanja koja su sprovedena na životinjama su pokazala da jako visoke doze koje su hronično unošene u organizam mogu dovesti do oštećenja bubrega, kao i do smanjenog nivoa cinka i gvožđa u organizmu. U primenjivanju visokih doza tokom dugog vremenskog perioda može doći i do deficita vitamina i minerala, vitamina C, vitamina B grupe. Takođe može dovesti do hipoglikemije, odnosno niskog nivoa šećera u krvi, deficita kalcijuma, alergijskih reakcija i problema sa gastrointestinalnim traktom - objašnjava Aleksa Rašević.


OTKRIVAMO! VAŽNE OZNAKE NA MALIM NALEPNICAMA: Čitajte brojeve na voću, ONI OTKRIVAJU SVE O NJEMU!

U prehrambenoj industriji se koristi kao konzervans, emulgator, antioksidativni sinergista, poboljšivač ukusa i poboljšivač boje. Najčešće se može naći u konzerviranoj hrani, salatnim prelivima i majonezima, namazima i sokovima.


EVO KAKO VARA KOMPANIJA "DROGA KOLINSKA"! Lažne mame preporučuju ŠTETNE PAŠTETE!

- U nekim zemljama je zabranjena upotreba ovog jedinjenja u prehrambenoj industriji. Pored toga može se naći i u nekim šamponima, kremama za telo, kao i dezodoransima. Osobe koje su zabrinute zbog unosa ovog jedinjenja u svoje telo jednostavno treba da zamene industrijski proizvedene namirnice sa svežim namirnicama koje se pripremaju kući, koje će takođe biti hranljivije i ukusnije - savetuje Rašević.


OPREZ! INFORMER OTKRIO I DOKAZAO: U omiljenoj poslastici opasni sastojci! JEDEMO PUDING PUN OTROVA!


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
neko ko zna

pre 7 godina

nisu jedini uvesti hemijsku analizu svih prehrambenih proizvoda\n

Gordana

pre 7 godina

Ako je tako zašto se ne povuče iz prodaje? Ne razumem, konstatuje se a i zna da je nezdravo samo eto neka ga jedu stariji oni su jači izdržaće, mama mia

Misko

pre 7 godina

Ja jedem samo Thommy i Zvijezda majonez Em su ukusni em su provereni

Zlativoje

pre 7 godina

Samo da znas da se i Thommy majonez do pre neku godinu punio u Polimarku

Magnum

pre 7 godina

Dali majonez Polmark sadrži svinjsku mast, il je to Biljna? Jer pozadi piše 76,8g Masti a ne piše koje? Hvala

sasa

pre 7 godina

Evo kupio upravo Dijamant Majonez bez konzervansa i pise u sastavu E385...

momazver

pre 7 godina

Samo još jedan EKLATANTAN primer da sanitarna,tržošna,poljoprivredna,zdravstvena inspekcija NI NE ČITAJU LEPO NAPISANO.Zapravo NEMAJU POJMA O OTROVIMA kojima nas OTVORENO industrija truje,,ili...ili...i njima/inspekcijama/ ide u džep deo trovačkog dinara!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija