• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

09.06.2016

09:39

BIVŠI STUDENTI U KANDŽAMA UNIKREDIT BANKE! Diplomci moraju da otplate studentske kredite i to ODMAH I SVE!

Zaštitnik potrošača

BIVŠI STUDENTI U KANDŽAMA UNIKREDIT BANKE! Diplomci moraju da otplate studentske kredite i to ODMAH I SVE!

Podeli vest

Nakon gašenja UBB banke, preko koje su uzimali pozajmicu u toku studiranja, svršene diplomce niko nije pojedinačno obavestio da je dugove preuzela druga banka koja im traži da uz kamatu isplate sve što duguju u roku od nekoliko dana

Problem u vraćanju studentskih kredita ponovo je postao aktuelan.

28 meseci je prošlo od gašenja UBB banke
​14 meseci je prošlo od kada je Unikredit banka preuzela studentska dugovanja

Redakciji Zaštitnika potrošača javilo se nekoliko svršenih diplomaca koje je ovih dana šokirao dopis koji im je stigao od Unikredit banke da u narednih nekoliko dana (najviše do sedam) moraju da isplate celokupnu pozajmicu koju su koristili u toku studiranja.

Jedna od naših čitateljki A. J. je jedna od onih koji su se našli u neobranom grožđu jer joj je dostavljeno obaveštenje da u kratkom roku mora da isplati 50.000 dinara, koliko joj je preostalo, nakon gaženja Univerzal banke Beograd kod koje su studenti podizali kredite.

Informer

- Redovno sam otplaćivala rate kredita sve do početka 2014. godine, dok je postojala Univerzal banka. Kada je prestala sa radom, nikakvo obaveštenje nisam dobila kome i na koji način treba da otplaćujem ono što mi je preostalo. Do tog trenutka sam isplatila otprilike trećinu onog što sam dugovala - priča A. J. koja je bila blago rečeno iznenađena kada joj je nedavno stiglo obaveštenje od Unikredit banke o preostalom dugu koji mora da uplati u roku od sedam dana.

- Ovo je prvi put da sam uopšte čula da Unikredit banka ima bilo kakve veze sa studentskim kreditima. Posle više od dve godine prvi put sam dobila nekakvo obaveštenje o vraćanju duga. Ne razumem zašto me niko nije na vreme obavestio o tim promenama i omogućio mi da vraćam dug sa kamatom u ratama kao što sam to činila do 2014. godine. Iz dokumenta koji vam prilažem jasno se vidi da sam uredno do sada vratila skoro 90.000 dinara i da nisam od onih nemarnih platiša, ali mi i dalje nije jasno zašto ja, kao ni moje brojne kolege sa fakulteta, nismo na vreme obavešteni, pa makar troškovi tog dopisa išli i na naš račun - kaže A. J., kojoj je do sada obračunata kamata od čak 40.571 dinar.

Šta kaže Unikredit

Informer

Na pitanje zašto nije omogućeno vraćanje u ratama i na koji je način obračunata kamata, u Unikredit banci kažu:
- Korisnicima studentskih kredita koji su počeli ili je trebalo da počnu sa otplatom kredita u Univerzal banci krediti su bili u statusu mirovanja, što znači da rate nisu dospevale (nije se obračunavala ni redovna, ni zatezna kamata) u periodu od 13 meseci.
Razlog za mirovanje je bio period neophodan kako bi Ministarstvo raspisalo tender i kako bi se proces ustanovio u banci koja je preuzela ulogu ovlašćene banke za isplatu i otplatu studentskih kredita. Nakon pomenutog perioda i javnog obaveštenja o preuzimaju poslova prijema otplate od strane Unikredit banke, otplata kredita je ponovo aktivirana, te je stoga bilo neophodno da korisnici počnu sa otplatom rata kredita. Korisnicima kredita koji nisu nastavili sa redovnom otplatom banka je počela da šalje pisma obaveštenja u kojima je navedeno da je neophodno da izmire svoja dospela dugovanja u određenom roku.

Kako kaže, raspitujući se ovih dana o preuzimanju studentskih dugova od strane Unikredit banke, saznala je da je banka putem Fejsbuk stranice objavila vest, što se, realno, ne može svrstati u bilo kakvo glasilo.


BAHATO! AGONIJA KLIJENTKINJE VOJVOĐANSKE BANKE: Isplatila VISA karticu, a ne daju joj potvrdu!

Druga bivša studentkinja nam je ispričala da je doživela još veću traumu kada je primila prvu platu preko računa otvorenog kod Unikredit banke.

- Kada sam počela da radim, bio mi je potreban tekući račun i sklopila sam ugovor sa ovom bankom. Tada mi niko nije rekao da im bilo šta dugujem. Kada sam otišla da podignem prvu platu, stanje je bilo "nula". Tada sam saznala da su mi povukli sredstva za otplatu studentskog kredita - kaže K. M., kojoj takođe nikada nije stiglo obaveštenje kome treba da isplaćuje preostali dug.


ISTRAŽIVANJE! U Srbiji 74 odsto građana koristi platne kartice!

U Unikredit banci kažu da kada su preuzeli ulogu ovlašćene banke za isplatu i otplatu studentskih kredita, u javnosti je komunicirano kako putem zajedničkog saopštenja za javnost, gostovanja u TV emisijama sa nacionalnom pokrivenošću, na vebsajtovima Ministarstva prosvete, Unikredit i Univerzal banke, tako i putem različitih postera na fakultetima i uključivanjem ovog podatka u konkursnu dokumentaciju.


PAMETNA INVESTICIJA ILI NE? U zlatne poluge ulagalo 900 građana Srbije!

- Veoma je bitno napomenuti da je potpisivanjem Ugovora o studentskom kreditu sa Ministarstvom svaki student preuzeo na sebe obavezu da se kao korisnik kredita neposredno, kod ovlašćene banke, informiše o ukupnom iznosu duga, visini mesečne otplate, broju i nazivu računa na koji će uplaćivati dospeli dug - kažu u ovoj banci.

Na pitanje da li je normalno da kanal informisanja bude FB stranica, kažu da je to bio samo dodatni kanal komunikacije, "s obzirom na to da velika većina mladih koristi upravo ovu društvenu mrežu".

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
jola

pre 7 godina

šta je danas 50000 din?njedna prosečna platana dug je dug bilo kod koje banken

magda

pre 7 godina

Sve banke u Srbiji deru gradjane sa visokim kamatama.Rajfasen banka konkretno mi uzima 50evra svakog meseca a glavnica mi je 130evra pa ukupno svakog meseca im placam po 180evra.Takve kamate nisu ni u Austriji.Ali oni od nasih gradjana moraju da uzimaju i za sebe i za ove nase sto rade za njih,pa zato sve ide preko nase grbace.Guvernerka bi trebala da se seti same sebe,kad je bila obican gradjanin,pa da malo sankcionise visinu tih kamata.Ovo sve izgleda,da pljackanju gradjana nikad kraja.Ja cu na kraju da platim duplo od onoga sto sam dobila od njih,a to vec ne moze da se nazove kreditom vec zelenastvom.Smanjite pljacku gradjana od stranih banaka,ne moraju toliko da zaradjuju na najsiromasnijem narodu u Evropi\n

pc

pre 7 godina

Ja sam sa bankama dobro prosao, ali sam i pismen za razliku od mnogih koji studiraju i zovu se akademskim gradjanima. Sramota je koliko nepismenog sveta imamo. Banke zive od nepismenih i zato su kamate u Srbiji velike. Zove me neka salterusa iz banke i kaze kamata je samo 5%, ja izracunam i kazem gospodjo ili gospodjice , kamata na mesecnom nivou je 6,5 posto, varate ljude.

Natasa

pre 7 godina

Ja sam u jos vecem problemu jer sam i ja dobila pomenuti dopis Unikreit banke da dugujem 91200 dinara, a ja te pare nisam ni videla jer sam promenila fakultet i izgubila pravo na kredit. Uvidom u analiticku karticu koju mi je poslala Unikredit banka vidi se da je "neko" podizao novac ocigledno u moje ime, a ne znam kako je to moguce. Ne znam sta da radim!?! Ako neko ima slicno iskustvo i zna resenje molim da mi pomogne komentarom!!!

Sabac

pre 7 godina

Da li je neko od vas kontaktirao UniCredit Banku? Kakvo je obrazlozenje i sta ste poduzeli? Ista situacija u Sapcu. Hvala

nata

pre 7 godina

da li zna neko odgovor??moja je cerka...diplomirala sa 10...prosek 8.57......i ipak smo dobili opomenu....za neku abnormalnu cifru....ja sam odmah slala ZALBU u ministarstvo....svu dokumentaciju prilozila....a ni dan danas niko nije nasao za shodno NI da odgovori....stvarno neznam sta trebamo uraditi???

Hani

pre 7 godina

Evo ja sam u sličnoj situaciji, prosek mi je iznad 8,5 i moram da vraćam kredit jer nisam završila do roka kad je ministarstvo u ugovoru naglasilo, već sam produžila par meseci. Rok koji oni daju podrazumeva da poslednji ispit mora da se da u okviru drugog semestra poslednje godine studija (u roku) i to do septembra- to znači bez prava da budeš apsolvent i sve ispite koje na poslednjoj godini imaš moraš dati zaključno sa junom i julom.

Zox

pre 7 godina

Kakve kandze Unikredit banke? Nije ona davala kredite nego drzava i Unikredit kao uslugu drzavi (Ministarstvo raspisuje tender koja ce to banka da radi) vrsi naplatu tih kredita. Svi studenti su znali da ako ne budu imali odredjeni prosek u toku studiranja moraju da vrate kredit. To sto su uzimali kredit sa idejom da ga nikada ne vrate to je njihov problem a ne problem Unikredita. I da ponovim: Studenti su ugovor o kreditu potpisivali sa Ministarstvom a ne sa UBB ili Unikredit bankom koje su samo vrsile isplatu kada im ministarstvo prebaci pare.

Cliche

pre 7 godina

Niko ne kaže da ne želi da vrati kredit. Problem je u tome što NISMO obavešteni da je UniCredit banka preuzela otplatu kredita. Ako su mogli da pošalju obaveštenje da su naplatili kamatu, onda su sigurno mogli da pošalju i obaveštenje da su preuzeli otplatu. Ali da su to uradili, ljudi bi počeli da vraćaju kredite na vreme a oni ne bi imali kamatu!

Tijana

pre 7 godina

Ja sam saznala pre par meseci,kada je drugarica slucajno cula da je to ponovo aktivirano, dug je bio ogroman! Isto smo do trenutka gasenja univerzal banke redovno isplacivale rate, i nakon toga sam redovno isla na sajt univerzal banke kako bih pratila situaciju, i posto su relativno uvek imale neke nove informacije, vezane za pravna lica,za fizicka lica , ocekivala sam da ce se pojaviti i za studente.. Ni jedna jedina recenica!! Kada smo zvali banku, oni su nam mrtvi ladni rekli da je informacija bila je na sajtu nekog ministarstva, pa da,sto je normalno, ja prvo kad odem na internet odem na sajt ministarstva prosvete,pa malo sporta,pa pogledam sta nam je sa poljoprivredom. Sramota!

BB

pre 7 godina

Godinama zivim u inostranstvu i nisam imala pojma o bilo kakvim promenama dok mi na kucni adresu u Srbiji nije stigao dopis da ima isplatim sve odjednom. Kada sam km odgovorila, pitala kakvi su uslovi otplate, da ja pojma nisam imala ko je preuzeo kredit (prosle godine sam kao luda trazila Univerzal banku dok nisam saznala da je u stecaju). Jednostavno, na sajtu ministarstva nema nista, a ja zivim na drugom kontinetu i kako da sanjam na koji nacin da uplatim novac. Elem, "ljubazni" sluzbenik mi je napisao takav mail da mi se dize kosa na glavi od ljubaznosti i profesionalizma. Jadna drzavo, ne zasluzujes ni jedno rodjeno dete, niti jedan uplacen porez, ne zasluzujes ni jednog od danas koji smo izgubili vreme studirajuci da bismo zavrsili kao nezaposleni duznici!!!!! SRAMOTA!!!!

ana dij

pre 7 godina

kakve bre kamate, sve treba da se oprosti studentima, jer mnogi ni do danas nisu našli posao i od čega da plaćaju. Kad treba da se drpa, država je tu da bije po džepu siromašnih porodica sa najnižom platom i to od intelektualne elite koja će nešto ovoj državi dati. Naša budućnost nije zaposlena, nije oženjena i udata, još nema poroda i živi sa roditeljima. Fuj...smradovi. Država duguje omladini, a ne obrnuto

meda

pre 7 godina

Tek sad videh ovaj tekst, nesto sam se presekla. Moje dete je uzelo studentski kredit, hvala Bogu, zavrsio je sve u roku i sa visokim prosekom. Pre nekoliko meseci dobio je dopis od banke da je oslobodjen vracanja kredita. Pomislih, kad sam videla naslov, nije valjda da su se predomislili.

Valeria Marco

pre 5 godina

Moje ime je Valeria Marco prije 6 mjeseci, moje se poslovanje srušilo, nisam imao nade da se vratim živjeti svoje poslovanje. Pokušao sam posuditi novac iz banke, ali nisam imao dovoljno novca na moju kreditnu karticu i nikakvu imovinu kao kolateral za dobivanje zajma, tako da je moj bliska prijateljica, Camila Diego, uveo mene do prave vjerovniku putem interneta. GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD. Ta ženska kreditna tvrtka mogla mi je dati zajam od 160.000 eura bez ikakve imovine kao kolateralna ili kreditna kartica, no ona mi ga je predala u ostavku. Dakle, moji prijatelji, sam sebi rekla zašto sam sebičan, pa sam odlučio podijeliti te informacije sa svima. Ako vam je potreban zajam od pouzdanog zajmodavca, kontaktirajte Ginu Morgan putem njezine e-pošte: ginamorganloancompany@gmail.com

Rajko Golić

pre 4 godine

Unikredit banka je najgora među najgorima, zelenašenje na kvadrat.

Mrs Edith

pre 4 godine

Pozdrav, tražite li hitan kredit E-pošta: {edithmarkeasyloanfirm@gmail.com}

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija