• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

29.06.2016

09:33

PRAVE NAS BUDALAMA! "MARBO" NAVLAKUŠA i ove godine: Kupiš "čipsi", NIŠTA "PEPSI"!

Zaštitnik potrošača

PRAVE NAS BUDALAMA! "MARBO" NAVLAKUŠA i ove godine: Kupiš "čipsi", NIŠTA "PEPSI"!

Podeli vest

Brojni čitaoci su nam se požalili da uz kupon koji su pronašli u kesici čipsa nisu uspeli da dobiju besplatan pepsi u većini prodavnica. I reporter Informera uverio se u njihove tvrdnje skapavši od žeđi dok je tražio fraj sok

 

Na naše iznenađenje prodavnica koja je uredno naznačena na sajtu više ne postoji, a jedino što smo našli u tom delu ulice bile su poznata roštiljarnica i jedna novootvorena piljara

Čitaoci sa Voždovca, iz Niša, Novog Sada, Zemuna... javili su se našoj redakciji sa istim problemom! Naime, oni su pokušali da uz kupon iz kesice "čipsija" podignu besplatnu limenku "pepsija", ali uglavnom bi kod prodavaca nailazili na isti odgovor - nema, nestalo!

Posle brojnih dojava čitalaca da su "Marbo" i "Pepsi" drugu godinu zaredom izigrali potrošače i da nakon pojedenog "čipsija" ne mogu besplatno da utole žeđ u osvežavajućem napitku ove kompanije, odlučili smo da izađemo na teren i sve to proverimo sami.


KUPIŠ "ČIPSI", ŠIPAK "PEPSI"! Promo akcija je obična navlakuša!
 

Isto i prošle godine

Ista situacija sa ovom akcijom kompanija "Marbo" i "Pepsi" bila je i prošle godine. Reporter Informera je i tada uporno pokušavao da zameni kupon za sok, ali je situacija kao i sada bila uzaludna i beznadežna. U ovim kompanijama pravdali su se popularnošću ovog svog projekta i tvrdili da je zbog toga na tržištu manjak limenki soka.

Ispred naše firme na Terazijama kupili smo kesu "čipsija" i uredno u njemu dobili kupon za besplatan "pepsi", nakon čega smo krenuli u potragu za radnjama u kojima možemo da ga zamenimo. Spisak ovlašćenih prodavnica koji se nalazi na sajtu kompanije "Marbo" pokazao nam je da je najbliža radnja u Balkanskoj ulici, gde smo se brže-bolje zaputili.

Na naše iznenađenje, prodavnica koja je uredno naznačena na sajtu više ne postoji, a jedino što smo našli u tom delu ulice bile su poznata roštiljarnica i jedna novootvorena piljara. Pošto vlasnici ovih radnji nisu bili raspoloženi da nam kupon iz kesice zamene za pljeskavicu sa lukom i tucanom paprikom ili eventualno kilogramom krompira, odlučili smo da nastavimo potragu.

Informer

Sledeća najbliža lokacija bila je prodavnica "Idea" u podzemnom prolazu između Nušićeve i Dečanske ulice. Tamo smo pitali radnika na kasi da li može da nam zameni kupon za limenku, ali on nije znao da nam da odgovor pa je pozvao svog nadređenog. Nakon pet minuta čekanja pojavio se jedan gospodin koji nam je objasnio da bi nam rado zamenio kupon, ali da nema više limenki "pepsija".

Reč stručnjaka: Sramota za kompaniju

Predstavnici potrošača smatraju da se ovde radi o nepoštenom poslovanju i zabludi potrošača, što je sramno za jednu ovako veliku kompaniju.
Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije istakao je da organizatori ove akcije hitno moraju da budu sankcionisani.
- Treba alarmirati inspekciju, jer potrošači zbog njihove dezorganizacije ne smeju da trpe. Ukoliko su se ugovorom o sprovođenju ove nagradne igre obavezali da će svakom kupcu "čipsija" koji donese kupon dati limenku, onda to moraju i da ispoštuju! Kao da potrošačima nije dosta što se svaki dan nerviraju oko visokih cena namirnica, sad će još i da ih varaju i sa proizvodima koje su dobili gratis - kaže Bogosavljević.
Predsednica Centra za edukaciju i zaštitu potrošača Vera Vida rekla je da "Pepsi" i "Marbo" dovode kupce u zabludu.
- Ovo je dovođenje potrošača u zabludu, a ujedno i nepošteno poslovanje. Možda neko ne bi kupio čips da mu za to nije sledovao "pepsi" na poklon. Organizatori ove akcije za ovo moraju da odgovaraju, a to je jedino moguće ako se izigrani potrošači obrate tržišnoj inspekciji - jasna je Vida.

Ožedneli od slanog "čipsa" i vidno oznojeni na upekloj zvezdi, nastavili smo potragu za limenkom koja nam sleduje, najviše podsećajući na zanemoćale putnike koji traže oazu po pustinji.

 

Sledeća najbliža "stanica" bila nam je prodavnica u Ulici braće Jugovića. Kada smo stigli do majušne radnje u kojoj bi se dva krupnija kupca jako teško zaobišla, zatražili smo od radnice da nam napokon zameni "misteriozni" kupon. Verovali ili ne, žena nas je samo zbunjeno pogledala i rekla nam da ona ni ne zna za tu akciju. Zalud objašnjavanje, pokazivanje kupona, mimike, onomatopeje, pantomime, radnica sa unezverenom grimasom gleda u nas kao da joj tražimo indonežansko crno pivo ili toalet-papir sa Šri Lanke. Nakon desetominutnog ubeđivanja odustali smo od ove radnje, a bogami i od dalje potere za zasluženom limenkom "pepsija". Bili smo "upaljeni" i preumorni da bismo nastavili dalje.

A opet tu je bila i opravdana bojazan da bi nas i u četvrtoj prodavnici sačekalo novo razočarenje. Pošto od ove tri jedna nije imala "pepsi", druga nije imala ni akciju, a treća prodavnica sa spiska čak nije ni postojala. Na kraju sage, vidno iznervirani i rezignirani, u inat smo se osvežili limenkom jednog konkurentskog gaziranog napitka, pošto kad već plaćamo ipak biramo ono što nam se najviše dopada.

I da ne bude zabune, verujemo da u Srbiji sigurno ima neka prodavnica gde se kupon iz "čipsija" ipak može zameniti "pepsijem". Ali teško da će neko ko kupi "čipsi" na Terazijama ići do Sremčice, Padinske Skele ili Boljevaca ne bi li našao prodavnicu koja može da mu zameni kupon. Pa ne poklanja se Dionisov nektar već samo običan "pepsi".
 

"Marbo": Obezbeđeno je dovoljno limenki

U kompaniji "Marbo produkt", koja je 2. maja 2016. godine pokrenula promociju tokom koje se kupovinom označenih pakovanja proizvoda "čipsi", uz nagradni kupon, dobija besplatna konzerva "pepsija", tvrde da je "obezbeđeno dovoljno gratis konzervi za ceo period trajanja promocije i do njenog zvaničnog završetka je preostala dovoljna količina za sve kupce".
- Promocija traje do 30. juna ili do isteka zaliha poklon "pepsi" limenki, što je jasno navedeno na trakama na proizvodima, kuponu koji se nalazi u kesici i našem sajtu. Ujedno, na isti način potrošači mogu naći spisak više od 5.500 prodajnih mesta na teritoriji cele Srbije na kojima se kupon može zameniti za gratis "pepsi" konzervu. Prodajni objekti u kojima je moguće izvršiti zamenu kupona jasno su naznačeni na info-posterima - kažu u ovoj kompaniji i dodaju:
- Kada na određenom prodajnom mestu isteknu zalihe, potrošači svoje kupone mogu zameniti u svim drugim objektima koji učestvuju u promociji. Na sajtu se nalazi mapa gde unosom svoje lokacije potrošači mogu pronaći najbliži prodajni objekat za zamenu kupona, a dodatne informacije o alternativnim mestima za zamenu kupona mogu dobiti i od operatera pozivanjem kontakt-centra.

 

 

 

 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
doktor

pre 7 godina

Иста је ситуација и у Републици Српској. Једино исправно је бојкотовати нелојалне. А ово је и превара, а не само нелојалност.

Cole5

pre 7 godina

Naša posla. Da li ste se zapitali da se u tim prodavnicama i kioscima trgovci nisu dogovorili i između sebe da podele te besplatne limenke pepsi-kole i odneli svojim kućama.

sladjana

pre 7 godina

cole ne mozemo da se dogovaramo za prodaju limenki ,svaka radnja je obavezna da da onoliko kartica koliko je dobila limenki ili da vrati preostale limenke na kraju igre

sladjana

pre 7 godina

Nije tacno da nema pepsi limenki vec se one distribuiraju zajedno sa cipsijem,a nikako posebno tako da kad trgovac ne trebuje cips ne dobija ni limenku.Mi trgovci smo obavezni da kartice menjamo za limenku i kad NIJE KUPLJENA U NASOJ RADNJI PA TAKO MOZE DA SE DESI DA CIPSIJA IMA A LIMENKE NEMA.

Boris

pre 7 godina

Ja svaki put dobio limenku, bez obzira gdje sam kupio cips. Dakle, imam dobra iskustva.

milan

pre 7 godina

Time sto nisu dobili pepsi prodavac im je samo ucinio uslugu jer svakako ne bi trebalo da piju to djubre , a jos manje da jedu cips koji nista zdraviji nije

zoxx

pre 7 godina

Varaju...pise se o tome...i opet nikom nista! Zamenu je moguce izvrsiti samo na pocetku nagradne igre...tamo gde sam menjao kupon za pepsi...odavno vise nema konzervi! Uzas sta se radi. Svaka cast redakciji na temi!

axax

pre 7 godina

Jest da je bilo i praznih. ali više je bilo onih u kojim je bilo dva kupona za pepsi.nn

slađana

pre 7 godina

Ja nisam imala loše iskustvo. Kad god sam kupila čips, izvukla kupon na kasi su mi zamenili za pepsi.Uglavnom je to prodajno mesto bio maksi gde ljubazno osoblje mi da hladan pepsi iz frizidera, a oni posle popune iz magacina.

ko otvara cips usput

pre 7 godina

Pise lepo da akcija traje do 30. juna ILI DO ISTEKA ZALIHA. Ko vam je kriv sto ste zakasnili, ja do sad pokupio 8 limenki pepsija, poslednju pre 10-ak dana. Menjao samo u super/hipermarketima, kakve trafike i ostali cumezi. I naravno da nisam odmah isao da menjam vec pojedem cips, kupon u novcanik pa sledeci put kad nesto kupujem i zamenim

Joker

pre 7 godina

Ja i ove godine i prošle zamenio bez ikakvih problema.

nikola

pre 7 godina

Isto je prosao i moj unuk. Nasao dva kupona, otisao u prodavnicu, a trgovci u cudu, nema pepsi, Pitam se samo dokle ce obmanjivati ovaj jadni srpski narod koji u sve veruje. Nazalost.

XXL

pre 7 godina

Pa i reklama kaže - svaka dobija. Mislim budalu koja kupi čips.

Mina

pre 7 godina

Ma, prevaranti obicni. Za nauk, zaobidjite i cips i pepsi, ne zna se sta je nezdravije!!!

petrovic mirko

pre 7 godina

nije istina,pepsi se dobija bez problema u svim prodavnicama!!!!!!!!!!!\n

Tanja

pre 7 godina

i ja sam imala srece, svaki put, normalno, u cipsi i pepsi

goran

pre 7 godina

U Nišu od 24.06.2016. tražim, iz principa, tu ''famoznu'' limenku i ništa. Pitao sam u Idei, Rodi, Amanu i još nekim velikim ''lancima'' i manjim trgovinama. Prodavci, uglavnom ljubazni, kažu da su trebovali, ali da limenki danima nema. Kupon mi je u ruci i na njemu lepo piše velikim slovima ''ČESTITAMO DOBILI STE PEPSI OD 330ML''. Tačno je da na poleđini super malim slovima piše ''do isteka zaliha''. Neverovatno da im zalihe isteknu u pola akcije, a da odštampaju 10 puta više kupona. Retko pijem ta gazirana pića jer znam da su s...e, ali ovo je klasična prevara i škola da ta s...a ne pijemo ni kad ih nude na poklon.

laza jokic

pre 7 godina

Ovde je velika zabuna u pitanju. Standardna kesica bilo kog cipsa je oko 30 do 40 gr. i razumljivo da je i cena na neki nacin manja. Cips sa BESPLATNIM kuponom pepsija je otprilike 80 ili 90 gr. tako da je i kesica cipsa uvecana. Sta je zanimljivo? Da cena standardne velicine limenke pepsija ili slicnog soka je od 50 do oko 70 dinara. Sta ovo znaci? Ovo znaci da su domaci kupci nasamareni. Zbir cipsa i limenke soka daju zbir sadasnje kesice cipsa sa "Besplatnim kuponom" koja je obicna navlakusa, jer imate i kesice cipsa bez kupona koje su za nijansu skuplje od one sa doticnim besplatnim kuponom.

Nebitno

pre 4 godine

Meni ne zele da zamene u nekim prodavnicama ako nije bas tu kupljen,a u ostalim mi zamene koje su obelezene,ali ja zivim u malom gradu tako da verujem da je nestalo kod nas kao nenormalni traze taj pepsi

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija