• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

14.07.2016

08:02

OPREZNO! PRE KUPOVINE DOBRO PROČITAJTE SASTAV: Opasne materije u preparatima za sunčanje!

Zaštitnik potrošača

OPREZNO! PRE KUPOVINE DOBRO PROČITAJTE SASTAV: Opasne materije u preparatima za sunčanje!

Podeli vest

Parabeni, nanočestice, vitamin A samo su neki od sastojaka mnoštva losiona i sprejeva koje koristimo kao zaštitu od UVA i UVB zraka, a za koje je nauka dokazala da mogu izazvati alergijske reakcije, hormonske poremećaje, pa čak i maligne bolesti. U preparatima najpoznatijih proizvođača kao što su Nivea, Garnier, Eucerin i Vichy mogu se naći sastojci koji se ne preporučuju

 

OVE SASTOJKE BI TREBALO IZBEGAVATI:

- bilo koji sastojak označen sa "nano"
- cinoksat
- dioksibenzon
- homosalat
- mentil-antranilat
- metoksicinamat
- oksibenzon
- oktil saliciklat
- oktokrilen
- paraaminobenzoička kiselina
- paraben
- penilbenzimidazol
- retinil - almitat

Što veći zaštitni faktor i što skuplja krema, zaštita od sunčevog zračenja je veća! Ovo je jedna od najvećih zabluda kada je reč o zaštitnim sredstvima za sunčanje o kojima potrošači u Srbiji vrlo malo znaju. S jedne strane, zbog nedostatka novca već godinama kod nas nisu rađena ispitivanja kozmetičkih preparata, a običnom građaninu je teško da iz deklaracije shvati šta stavlja na kožu i kakve efekte te materije imaju na njegovo zdravlje.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije objašnjava da se, kao najčešći razlog za takvu situaciju, navodi nedostatak finansijskih sredstava.

- Te analize nisu toliko skupe da ne možemo da ih obezbedimo. Prosečna analiza ne bi trebalo da bude skuplja od 7.000 do 8.000 hiljada dinara - kaže Bogosavljević.

Međutim, u bogatijem delu sveta ovakve stvari zdravstvene organizacije i potrošačka udruženja ne prepuštaju slučaju, pa je tako u maju ove godine američko udruženje potrošača "Consumer reports" objavilo rezultate istraživanja u kome su analizirali više od 60 losiona, sprejeva i ostalih sredstava za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom 30 i više. Tek 43 odsto njih uspelo je da odgovori na zahteve Američke dermatološke akademije.


PUDERI I KREME SA UV ZAŠTITOM: Da li zaista štite ili je to samo mit?

I druga svetska relevantna istraživanja imala su slične rezultate, te je na primer, Environmental Working Group (EWG) objavio rezultate istraživanja u kojima je otkrio da 75 odsto od 2.000 ispitanih krema i losiona sadrži štetne hemikalije koje povećavaju rizik od raka i drugih bolesti.


(FOTO) VOGUE: Prirodni ten je novo moderno, odbacite sunčanje!

- Mnogi sastojci krema za sunce ulaze u krv, a neki od njih imaju toksične sastojke. Neki od njih pod sunčevom svetlošću oslobađaju slobodne radikale koji štete koži, drugi deluju kao estrogen te remete hormone, a nekoliko ih može izazvati alergijske reakcije i nadražiti kožu - piše u izveštaju EWG-a.


NIJE RAZLOG ZA OAČAJANJE! Evo kako da se izborite sa onim danima na moru!

Posebnu pažnju ovoj temi posvetile su stručne institucije u Australiji.

Tako su naučnici iz laboratorija Državne naučno industrijske istraživače agencije u Australiji (CSIRO) dokazali da nanočestice metalnih oksida, koje sadrže kreme za sunčanje, mogu dospeti u ćelije kože i oštetiti njihov DNK.


PAMETNO SUNČANJE: Dermatolog savetuje kako pod UV zrake ovog leta?

Naučnici upozoravaju da mlada, prestara ili oštećena koža može lako da apsorbuje nanočestice titan-dioksida i cink-oksida, koje sadrže mnoga sredstva za sunčanje. U laboratorijskim uslovima, čestice metalnih oksida prodirale su u ćelije kože i oštetile njihov DNK.


UZ OVAJ PREPARAT RECITE ZBOGOM OPETKOTINAMA OD SUNCA! Sastojci su u vašoj kuhinji

Istraživanja nano-čestica će potrajati, a prave rezultate ćemo saznati tek za nekoliko godina. Do tada naučnici preporučuju da izbegavate kozmetiku s nanočesticama. Zemlje Evropske unije od 2013. godine moraju da istaknu na etiketama proizvoda sadržaj nanočestica.


SUPERMELEM ZA OPEKOTINE OD SUNCA! Spas za uništenu kožu!

Dermatovenerolog Gorana Isailović da se za mnoge supstance za koje se smatralo da su korisne u kremama za sunčanje ispostavilo da su štetne.

- To se dugo mislilo za cink-oksid, za koji se ispostavilo da je veoma štetan. Zabrinjavajuće je što se u kremama nalazi vitamin A, jer se zna da on može ostaviti loše posledice u kombinaciji sa suncem - objasnila je doktorka Isailović.

NA OVO POSEBNO OBRATITE PAŽNJU

Informer

PARABENI
Parabeni su konzervansi koji se dodaju mnogim kozmetičkim proizvodima, a sadrže ih mnoge kreme za sunčanje. Neke evropske zemlje, poput Danske, zabranile su proizvode koji sadrže parabene za decu mlađu od tri godine.
Rizik od parabena počinje "običnim" alergijskim reakcijama, ali i bez njih oni mogu da utiču na hormone jer deluju kao sintetički estrogen. Iako je takvo dejstvo parabena daleko slabije nego kod već ozloglašene plastike (BPA, ali i drugih vrsta, kako se nažalost pokazalo), izvesno je da u većim količinama i parabeni utiču na hormonsku sliku. Upravo dejstvo parabena kao "hormonskih interferenata" nosi opasnost od razvoja tumora i raka.
Proizvodi sa parabenima, inače, daju daleko češće alergijske reakcije od proizvoda koji ih ne sadrže, pa na neki način izgleda da i sam organizam upozorava da ih ne želi blizu. Alergijske reakcije po pravilu nisu jake, ponekad samo crvenilo ili blag otok, ali je svakako bolje, ako se pojave, naći šta ih uzrokuje i promeniti preparat. U ovom slučaju nema nikakvog smisla "senzitizovati" kožu na preparat koji može da bude štetan.


VITAMIN A
Oblik vitamina A retinil-palmitat kada se nanosi na kožu u prisustvu sunčeve svetlosti ubrzava razvoj tumora kože i lezije. Ovaj dokaz je zabrinjavajući jer se vitamin A nalazi u trećini svih proizvoda za sunčanje.
On se koristi u kremama za sunčanje jer je antioksidant koji usporava starenje kože. To može biti tačno za kreme i losione koji se koriste noću i u zatvorenom prostoru. Međutim, poznato je da vitamin A može da podstakne rast viška kože i da na sunčevoj svetlosti može da proizvede slobodne radikale koji oštećuju DNK.
Na etiketi se obično nalazi pod nazivima retinil-palmitat ili retinol.


NANOČESTICE
Nanotehnologija je veoma rasprostranjena u kozmetici, a u kremama za sunčanje uglavnom se susreću nanočestice titanijum-oksida i cink-oksida. O nanočesticama u kremama mišljenja su podeljena, a sumnju i podozrivost izazvao je jedan deo naučnog sveta koji tvrdi da prodiru u kožu i oštećuju DNK. S druge strane, postoji grupacija naučnika koja tvrdi da je to tačno, ali samo ako je koža na koju se nanosi oštećena iz nekog razloga (staračka koža, opekotine, rane). Uloga cinkovog i tatanijumovog oksida u preparatima za sunčanje je velika efikasnost odbijanja štetnih UV zraka u svojoj izvornoj, mineralnoj formi u kojoj, kako bi zaštitili od sunca, ostavljaju na koži karakteristične bele tragove. Sitnije čestice ovih minerala, dobijene procesom nanotehnologije, učinile su kreme za sunčanje prihvatljivije širim masama jer nisu ostavljale uočljive bele tragove nakon nanošenja.

 

ČITALI SMO DEKLARACIJE ZA VAS: Brend ne garantuje bezbednost!


Redakcija Zaštitnika potrošača zavirila je u deklaracije proizvoda za zaštitu od sunca koji se najčešće prodaju u domaćim drogerijama. U sastavu najpoznatijih brendova naišli smo na ono što stručnjaci smatraju štetnim.

EUCERIN:
 

- Eucerin Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+ - sadrži titanijum-dioksid (nano)
- Eucerin Fluid za zaštitu od sunca SPF 30 - sadrži titanijum-dioksid (nano)
- Eucerin Krem-gel za zaštitu od sunca i alergija SPF 25 - sadrži metilparaben, etilparaben
- Eucerin Losion za zaštitu od sunca za decu sa mikropigmentima SPF 25 - sadrži titanijum-dioksid (nano), cink-oksid
- Eucerin Losion za zaštitu od sunca za decu SPF 50+ - titanijum-dioksid (nano)

NIVEA:
 

- Nivea Sun Kids Swim & Play 30 - etilparaben, metilparaben
- Nivea Sun Kids Caring Sun Spray 20 - etilparaben, metilparaben
- Nivea Sun Moisturising Sun Lotion 20 - etilparaben, metilparaben
- Nivea Sun Caring Sun Spray 15 - metilparaben, propilparaben


GARNIER:
 

Garnier Ambre Solaire Light & Silky 30 - titanijum-dioksid (nano), etilparaben, metilparaben
Garnier Ambre Solaire Moisturising Milk F30 - titanijum-dioksid (nano)
Ambre Solaire Moisturising Spray F30 - titanijum-dioksid (nano)

 

VICHY:
 

IDEAL SOLEIL BB Tinted Velvety Cream SPF 50+ - titanijum-dioksid (nano)
IDEAL SOLEIL Velvety Face Cream SPF 50+ - titanijum-dioksid (nano)
IDEAL SOLEIL Children's Gentle Milk For Face & Body SPF 50+ - titanijum-dioksid (nano)
IDEAL SOLEIL Face & Body Milk SPF 50+ - titanijum-dioksid (nano)

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zorica

pre 7 godina

Navedite koja su to bezbedna sredstva. Zbirka \"inficiranih \" je data,a koje firme prave \" dobre\" zastite? \n

Ljilja

pre 7 godina

Napišite šta nam preporučujete. Svi članci se odnose na štetnost, šta je dobro?

penzionerj

pre 7 godina

To je toliko besmisleno da se nemoze izmeriti. Blesimetar bi pukao. Odakle mi gradjeni znamo koje su materije stetne a koje nisu. Gde je tu Drzava,gde je inspekcija,zasto se takav stetan proizvod nalazi u prodaji ili je to obmana-konkurencija. Moramo biti pravnici,lekari i mnogo drugih strucnosti. Najlakse je reci,pazite,ne kupujte a odgovorni za taj haos primaju debele plate a mozda i u dzep a rukovodstvo drzave mirno to gleda i nista ne preduzima. Kako da proizvod izadje na trziste bez pretodnog ispitivanja? Nemoze sve stici Predsednik Vlade ali zato ministarstvo mora reagovati,ako ne reaguje tada smeniti kompletno ministarstvo po hitnom postupku a ne razvlaciti.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17