• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

26.07.2016

10:06

KOPIJE PAPUČA OPASNE PO ZDRAVLJE! Lažne "kroksice" OTROVNE, a niko ih ne kontroliše!

Zaštitnik potrošača

KOPIJE PAPUČA OPASNE PO ZDRAVLJE! Lažne "kroksice" OTROVNE, a niko ih ne kontroliše!

Podeli vest

Analizom u Nemačkoj utvrđeno je da šest od 10 kopija popularnih papuča sadrži policiklične aromatske ugljovodinike, veoma toksične materije. Srbija preplavljena ovom obućom, za koju niko ne zna od čega je napravljena

Godinama niko nije kontrolisao hemijski sastav određenih proizvoda, ne samo obuće nego i odeće
Goran Papović, NOPS

I ovog leta, baš kao i nekoliko godina unazad, bezbednost imitacije "kroks" papuča je veoma aktuelna tema. Ovog puta uzbunu je pokrenulo istraživanje nemačke WDR televizije, koje je pokazalo da lažne "kroksice" sadrže veoma toksične i kancerogene materije.

Ispitivanje je pokazalo da sadrže policiklične aromatske ugljovodinike, koji su veoma kancerogeni. Čak šest od deset ispitanih vrsta papuča imalo je otrovne materije u većoj meri nego što je to preporučeno.

Za mekše papuče

Proizvođači u obuću ubacuju policiklične aromatske ugljovodinike kako bi proizvod bio mekši. Istraživanja o njihovoj štetnosti na zdravlje ljudi započela su još u 18. veku kada se uvidelo da odžačari i radnici zaposleni u preradi parafina i katrana kamenog uglja češće obolevaju od raka kože. Neki od njih, kao na primer benzopiren, krizen, indenopiren, imaju izraženo kancerogeno i mutageno delovanje. Američka Agencija za toksične supstance i registar bolesti objavila je spisak 28 toksičnih policikličnih aromatskih ugljovodonika.

Pijace, ulične tezge, kineske prodavnice samo su neka od prodajnih mesta koja su preplavljena imitacijom "kroks" papuča, a da li među njima ima onih koje sadrže kancerogene materije, to ne znamo jer ih niko ne kontroliše.

Saša Filipović, direktor Sektora za tekstil i kožu "Jugoinspekta", kaže da je najveći problem to što ne postoji propis koji primorava uvoznike da provere robu.

- Tek ako inspektor posumnja na proizvod, može ga poslati na ispitivanje. Međutim, malo je inspektora. Veći uvoznici kontrolišu kvalitet proizvoda, ali ne i hemijski sastav - ispričao je Filipović.

Goran Papović, predsednik Udruženja potrošača Srbije, kaže da je to pitanje postavljano i ranije, ali da nije bilo nikakvog efekta.

- To je stara priča i prosto je zanimljivo da smo se mi pre dve godine oglasili, i postavili smo pitanje i sad postavljamo isto pitanje kako se te "kroksice", ako su plagijati, uopšte nalaze na tržištu? Ko dozvoljava uvoz plagijata i kopija, ko to radi i kontroliše? Kao drugo, znamo da godinama niko nije kontrolisao hemijski sastav određenih proizvoda, ne samo obuće nego i odeće - upozorava Papović.


"GRUBIN" OBEĆAO, PA BESRAMNO SLAGAO! Neće da zamene skupe papuče koje su se RASPALE!

Goran Macura, načelnik Odeljenja za opšti nadzor u Sektoru tržišne inspekcije, kaže da bi imitacije "kroks" papuča mogle da budu povučene sa tržišta ukoliko se ispostavi da zaista sadrže kancerogene materije kako se pretpostavlja.

- Što se tiče ove robe, nadležni organi nisu potvrdili do sada da je roba nebezbedna, da se mora povlačiti iz prometa. Niti su oni to utvrdili svojom kontrolom niti je sam distributer ili prodavac tih proizvoda obavestio nadležni organ da je proizvod nebezbedan, te se proizvodi normalno nalaze u prometu - rekao je Macura.

U Ministarstvu trgovine smatraju da nema razloga za paniku, pošto nisu niti od sistema za razmenu brzih informacija niti od distributera dobili informaciju o rizičnim "kroksicama".

Ni prave "kroksice" nisu bezbedne

Shutterstock

I originalne "kroksice" našle su se na udaru naučnog sveta, pa su se oglasili i ortopedi, koji ne preporučuju celodnevno nošenje ovih papuča.
- Nažalost, "kroksice" nisu preporučljive za celodnevno nošenje - kaže ortoped Megan Lei za "Hafington post".
Njena najveća zamerka "kroksicama" je ta što ne osiguravaju dovoljno petu.
- Kada je peta nestabilna, prsti počinju da se stiskaju, što može dovesti do upala tetiva, deformacije prstiju, problema sa uraslim noktima, čukljevima i žuljevima. Ista stvar se može dogoditi sa japankama ili bilo kojom obućom koja petama ne osigurava stabilnost - pojasnila je Lei.
Pre toga je nemačka WDR analizirala, pored lažnih, i originalne "kroksice", gde je utvrđeno da sadrže razređivače, koji mogu dovesti do alergije, pa ih treba nositi s čarapama.


 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Olja

pre 7 godina

Zar ni deca ,koja nose ,,kroksice"nisu razlog da ih odmah ispitaju pa povuku sa trzista? Strasno?

djeno

pre 7 godina

pitam se imamo li mi neku sluzbu koja kontrolise sta sve uvozi u Srbiju

Pera

pre 7 godina

he,he. tako originalni proizvodjaci stite svoju robu.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija