• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zašitnik potrošača Informer

26.07.2016

12:55

KOLIKO HRANE MOŽE PREKO GRANE? Manje nego što u gepek stane!

Zaštitnik potrošača

KOLIKO HRANE MOŽE PREKO GRANE? Manje nego što u gepek stane!

Podeli vest

Turistička sezona je počela, a vesti da su grčki carinici na granicama oduzimali hranu i piće koje su putnici poneli sa sobom u bile su povod da proverimo šta se sve od hrane i pića sme uneti u države u koje naši građani najčešće putuju

Hrvatska:

Putnicima koji ulazeu Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz trećih zemalja, među kojimaje i Srbija. Sme se uneti do pet kilograma voća i povrća osim krompira, a majke mogu poneti do dva kilograma mleka u prahu. 

S druge strane, možete poneti 200 cigareta ili 250 grama duvana, litar alkoholnog pića (udeo alkohola veći od 22%) i 2 litra pića sa udelom alkohola manjim 22%, 5 litara vina ili 16 litara piva.

Public

Crna Gora:

Crnogorski carinici će dozvoliti unos dečje hrane koja je jasno deklarisana i do 5 kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira.

Punoletna lica smeju u ručnom prtljagu poneti 200 cigareta ili 250 grama duvana, jedan litar alkoholnog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara drugog pića i 5 litara flaširane vode.

Grčka:

U Grčku je zabranjen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz država koje nisu članica EU. Možete poneti do dva kilograma hrane i mleka u prahu za bebe i do 5 kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira. 

Dozvoljeno je uneti 40 cigareta ili 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duvana kao i litar žestokog alkoholnog pića, dva litra alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim 22%, 4 litra vina i 12 litara piva. 

Makedonija:

U Makedoniji putnici mogu uneti jedan kilogram voća i povrća, kao i hleb, makarone i pirinač u razumnim količinama. 

Takođe, strani državljani mogu uneti 200 cigareta iliti jedan boks/250 grama duvana, a punoletna lica i 1 litar alkoholnog pića, litar vina, 50 ml parfema ili 250 ml toaletne vode. 

Bugarska:

U Bugarsku je iz Srbije zabranjen unos mesa, mesnih prerađevina, mleka i mlečnih proizvoda.

Dozvoljeno je unos dva kilograma hrane za odojčad u originalnom pakovanju, hleba, instant supe, ali i krompira, povrća i voća do dva kilograma po putniku. 

Putnici u Bugarsku mogu poneti 200 komada cigareta ili 250 grama duvana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 7 godina

Bio sam na letovanju u Grckoj kao i mnoge moje kolege i rodbina, te price da Grci oduzimaju hranu nisu istinite....cista laz, tako da slobodno mogu da preporucim Grcku za letovanje gde se mi Srbi osecamo kao kod kuce.\n

Svetski putnik

pre 7 godina

Ko god je putovao bar jednom preko granice trebalo bi da zna da je hranu zabranjeno unositi/prenositi preko granice. Bilo je tako i kada nije postojala EU. I sada su takvi uslovi i to treba postovati. A sto se tice Grcke granice nije tacno da pretresaju putnike i oduzimaju hranu. Ove godine sam dva puta prelazila njihovu granicu, samo su nam pogledali pasos i to je to. Naravno na to ne treba racunati vec postovati zakone zemlje u koju putujes. I ne folirajte se sa onim da nemate novca da tamo kupujete hranu koja, uzgred, nije skuplja nego u Srbiji, ako vec ne letujete u hotelima. Ako ne mozete letovati kao sav normalan svet - sedite kod kuce. Ne brukajte ni sebe ni svoju drzavu i ne sluzite za podsmeh drugima.

posmatrac sa severa

pre 7 godina

Ko god je putovao bar jednom preko granice trebalo bi da zna da je hranu zabranjeno unositi/prenositi preko granice. -kaze Svetski putnik - Pa niste u pravu. Ja putujem celom EU i sire i nikad nisam imao probleme sa unosom iznosom hrane koja je upakovana u putnu torbu (suvomesnati proizvodi, konzerve, slatkisi, samo mora biti originalna embalaza) - Nije to brukanje drzave gospodjo, pogledajte nemce, oni sa sobom nose sve cak i flasiranu vodu kad dolaze na Jadransko more. Nisu oni bogati zato sto imaju ogromne plate vec zato sto stede. Tako je u vecini zapadnih zemalja.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija