• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

30.08.2016

12:53

PAŽNJA, JEDEMO OTROVNI SUTLIJAŠ! Mlečna poslastica sadrži opasni aditiv KARAGENAN!

Zaštitnik potrošača

PAŽNJA, JEDEMO OTROVNI SUTLIJAŠ! Mlečna poslastica sadrži opasni aditiv KARAGENAN!

Podeli vest

Mlečna poslastica robne marke "Premija" sadrži opasni aditiv karagenan (E407), koji izaziva rak i ulcerozni kolitis, kao i ksantan i guar gumu, koji prouzrokuju teške poremećaje sistema za varenje

Aditivi poput karagenana su izuzetno štetni, ali problem je što su zakonom dozvoljeni
 

Informer

Miroslav Stojšić, bivši načelnik veterinarske inspekcije

Sutlijaš robne marke "Premija", koji se može kupiti u "Maksi" prodavnicama, prepun je otrovnih aditiva veoma opasnih po zdravlje, upozoravaju stručnjaci!

Ova mlečna poslastica, koju proizvodi "DTP mlekara" iz Kumanova, sadrži kancerogeni aditiv karagenan (E407), kao i ksantan i guar gumu, čije prisustvo u organizmu može izazvati teške poremećaje organa za varenje.

Na otrovni sutlijaš redakciji Informera pažnju su skrenuli roditelji iz Beograda koji su ga kupili svojoj deci.

- U "Maksiju" smo kupili sutlijaš marke "Premija" u želji da obradujemo decu, ali kada smo videli šta sve sadrži, zgrozili smo se. Pažnju nam je privukla činjenica da ova poslastica sadrži čak pet aditiva, od kojih su tri veoma štetna. Karagenan (E407), guar guma (E412) i ksantan guma (E415) ozbiljno narušavaju ljudsko zdravlje, izazivaju rak i teške poremećaje sistema za varenje - požalili su se zabrinuti roditelji, koji nisu želeli da im objavljujemo imena.


ŠOKANTNO OTKRIĆE! U slatkišima aditivi od kojih se deca postaju hiperaktivna i slabi im pažnja!

Ovo su opasni aditivi

Karagenan (E407)
* Polisaharid koji se dobija iz crvenih morskih algi
* Sredstvo za zgušnjavanje i želiranje
* Izaziva ulcerozni kolitis i rak

Guar guma (E412)
* Polisaharidna guma, koja se dobija iz semena biljke Cyamopsis tetragonoloba
* Sredstvo za zgušnjavanje i zgrušavanje
* Izaziva probavne smetnje i mučninu

Ksantan guma (E415)
* Polisaharid koji proizvodi bakterija ksantomonas kampestris
* Sredstvo za zgušnjavanje i želiranje
* Pravi probleme u probavnom traktu

Stručnjaci potvrđuju da su aditivi koje sadrži "Premijin" sutlijaš veoma štetni po zdravlje, a neki potencijalno mogu biti čak i smrtonosni. Doktor veterine i bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić kaže za Informer da je najopasniji karagenan (E 407) jer se lepi za sluzokožu creva i izaziva ozbiljne stomačne probleme poput ulceroznog kolitisa, a izaziva i rak.

- Svi ovi opasni aditivi nalaze se na pozitivnoj listi i proizvođači koji ih dodaju u svoje proizvode ne rade ništa protivzakonito. Međutim, s obzirom na to koliko su oni štetni po ljudsko zdravlje, nadležni u našoj zemlji bi morali da ih zabrane, odnosno da ih hitno skinu sa pozitivne liste. Pogotovu karagenan, koji proizvodu daje gustinu, a može da izazove ulcerozni kolitis i rak - upozorava Stojšić.

Prema njegovim rečima, najstrašnije je što se opasni aditivi stavljaju u proizvode poput sutlijaša, koji uglavnom jedu deca, ali i stari i bolesni ljudi.

- Kao izgovor proizvođači navode da u proizvode stavljaju veoma male doze ovih aditiva. Ali postavlja se pitanje kako bilo ko može da stavlja u hranu aditive koji dokazano izazivaju rak - ističe Stojšić.

Ko zna kakve nam sve otrove stavljaju u proizvode a da uopšte ne napišu u deklaracijama
Zoran Nikolić, NOPS


OPREZ! INFORMER OTKRIO I DOKAZAO: U omiljenoj poslastici opasni sastojci! JEDEMO PUDING PUN OTROVA!

Potpredsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić kaže da verovatno nijedan aditiv nije zdrav, ali posebno ga plaši mogućnost da se u proizvode stavljaju neki još štetniji sastojci koji se i ne stavljaju u deklaracije.

- Mene više zanima u kojoj se količini ti aditivi nalaze u nekom proizvodu. Još više se bojim kad pomislim šta se sve nalazi u proizvodima a da mi i ne znamo za to. Možda neki novi aditivi koji još nisu ispitani i registrovani, a proizvođači ih koriste da bi popravili ukus i izgled hrane - smatra Nikolić.

OPREZ! "Polimark" majonez nezdrav za mališane, SADRŽI ADITIV E385, može da dovede do POREMEĆAJA METABOLIZMA!

Proizvođač: Prošli smo sve kontrole

Operativni menadžer makedonske kompanije "Mlekara Zdravje Radovo d. o. o." Petar Naumovski kaže za Informer da se sutlijaš koji oni izvoze u Srbiju pravi od najkvalitetnijeg kočanskog pirinča i prvoklasnog mleka.
- Svi aditivi koji su navedeni na etiketi odobreni su i od srpskih i od makedonskih vlasti koje kontrolišu bezbednost proizvoda! Aditivi sa oznakom E nalaze se u sutlijašu u ekstremno malim količinama. Ti aditivi su kupljeni od firme koja ima sertifikat u kome stoji da su njihovi proizvodi "GMO free". Već godinu dana izvozimo sutlijaš u Srbiju. On se ovde ispituje na našem zdravstvenom institutu, a kod vas prolazi sve akreditovane kuće i zaista ne vidim u čemu je problem - istakao je Naumovski.

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
stevica

pre 7 godina

a vid' bivšeg načelnika veterinarske inspekcije.....uliva čovek poverenje.

Bgd

pre 7 godina

Pa kupite pirinač i sami pravite sutlijaš umesto da kupujete industrijske prepune aditiva. Je li to toliko teško?

SuverenaAnonimka

pre 7 godina

E1412 jeste polifosfat koji je kancirogen ! Ljudi jedite voce i povrce - niko ne moze nista da doda u sirovo voce i povrce koji sve lece i zalecuju ! Moj poliatritis je nestao, pre-dijabetes stopiran, naocari mi ne trebaju...

Aleksandar

pre 7 godina

Osim pesticida u jalo velilim kolicinama!

Ko

pre 7 godina

Ne vidim razlog za stvaranje tolike panike oko stvari koja je ustvari prorodno dijetalno vlakno koje moze da izazove samo redju stolicu ako se jede u kolicini vecoj od 5% od ukupnog sadrzaja u kome se nalazi, a karagenan koji je opasan se ne koristi u ljutskoj ishrani mislim da je razlika u molekularnoj tezini, da ovaj opasan ima tri molekula, a ovaj koji se koristi u ishrani sest, kako se nalazi u algama tako se nalazi i u drugim stvarima kao prirodno vlakno mislim da se cak nalazi i u psenici, znaci prestajemo svi hleb da jedemo, bitno je kad se pise o necemu do kraja da se istrazi tema, a ne sa poluistinama da se barata i neukom narodu da se stvara panika.

OOUR

pre 7 godina

Pitanje za proizvođača. A jel' možete samo da skuvate sutlijaš? Druga stvar. Ne razumem ove, naše, "snajke", zašto same deci ne naprave ovu poslasticu.

Neko iz mase

pre 7 godina

Ne branim proizvođača koji prodaje proizvode sa ovim materijama koje se uzgred nalaze na pozitivnoj listi ali...Kako nikom ne smeta prodaja cigareta koje opet dokazano u sebi sadrže otrovne i kancerogene materije (čak preko 130 u jednoj cigareti) , na svakoj kutiji postoji upozorenje i pored toga se masovno kupuju i konzumiraju i ti isti roditelji puše u prisustvu deteta ili majka u toku trudnoće koja puši...

Dana

pre 7 godina

Uvek ocekujemo da ce nova vlast biti bolja ali NE! Daj Boze da se resorno ministarstvo ozbiljnije pozabavi ovim problemima. Da zakoni budu stroziji, da se uvedu sankcije za sve koji su u lancu ishrane i krse zakon i proizbodjaci i trgivci. Ali i najstroze da se kazne inspekcije za kontrolu hrane i da se tu prekine mito i korupcija. Ovako nas svesno truju.

thesaint

pre 7 godina

@Ko.upravo to se desava u plasticnoj ambalazi razgradjuje se ili deli se na tri molekula i postaje karcogen.u staklenoj ambalazi je potpuno zdrav i bez posledica za zdravlje.

sashahamlet

pre 7 godina

Majke,odvojte malo vremena i obradujte svoju decu domaćim sutlijašem. To nije teško i ponajmanje skupo

nelle

pre 4 godine

Eeeeee moji novinari.......... Guar guma se smatra bezopasnim aditivom a tek u vecim kolicinama MOZE izazvati mucnine, nadutost i grceve. Naglasavam, MOZE, ne mora da znaci! A Ksantan guma se cak dodaje i u neke ekoloske proizvode i generalno se i ona smatra bezopasnim aditivom mada u vecim kolicinama MOZE da izazove laksativni efekat i to je sve! Jedino je Karagenan opasan koji moze izazvati i opasne probleme sa zelucem (npr. cireve tj. ulcere) pa cak i moze biti kancerogen! Samo, domacice moje, da znate da se Karagenan dodaje i u mnoge druge proizvode poput slatke pavlake, ne samo u sutlijase, njega dodaaju i mnogi druugi proizvodjaci hrane! Bolje je da se prvo informisete pa tek onda da citate sta pise po novinama! Ja znam sta pisem, za razliku od novinara.

nelle

pre 4 godine

Zaista ne vidim u čemu je problem - istakao je Naumovski. Pa problem je u Informeru i Vucicevicu, koji od svega naprave katastrofu i drzavni udar!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija