Shutterstock

08:43 Zaštitnik potrošača 4

Zastitnik potrosaca | 09. 09. 2016.

KRAJ PREVARAMA SA HLEBOM I PECIVIMA! Pekari će ubuduće u Srbiji mesiti po novim pravilima!

Prema novom Pravilniku, ražani, heljdin ili kukuruzni hleb moraće da sadrži minimum 70 odsto brašna od ovih žitarica

Ukoliko heljdin hleb nema u sebi 30 odsto heljde, ne može se nazvati heljdinim hlebom
Nenad Vujović, načelnik Republičke poljoprivredne inspekcije

Hleb, najviše konzumirana namirnica u Srbiji, ispostavilo se da spada u jednu od većih potrošačkih prevara. Naročito kada je reč o crnom hlebu, koji, kako smo već pisali, u 99 odsto slučajeva to nije. Umesto pravog crnog brašna, TIP 1100, koga skoro i da nema na našem tržištu, pekari u običan hleb ubacuju veštačke boje, koje ga čine polubelim ili crnim. Na taj način obmanjuju potrošače, koji misle da se kupovinom ove namirnice hrane zdravo ili poštuju preporuku lekara.

S druge strane, hlebove etiketiraju kao heljdin, ražani, kukuruzni iako je procenat ove žitarice u njima minimalan.


NEADEKVATNA DEKLARACIJA! Tonus hleb neistinito pripisuje sebi 'licencu Ruske Akademije nauka'!

Država je odlučila da stane na put ovim prevarama, i to novim Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenine, koji će zameniti propis koji je na snazi još iz 1995. godine. Međutim, koliko je ovaj problem kompleksan, govori i činjenica da će nova pravila za pekare početi sa primenom tek od januara 2018. godine jer je proizvođačima hleba i peciva potreban prelazni rok.

SRPSKE PEKARE BEZOČNO OBMANJUJU POTROŠAČE! Crni hleb je najveća prevara!

Sami otkrijte prevaru

Shutterstock

Dok novi Pravilnik ne počne da se primenjuje, evo nekoliko saveta kako da sami proverite da li vas pekari varaju na crnom hlebu.
- Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen
- Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli
- Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan
- Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina
- Drugačije miriše od belog

Načelnik Republičke poljoprivredne inspekcije Nenad Vujović kaže da je cilj donošenja Pravilnika, čija je izrada okupila predstavnike proizvođača, Ministarstva, instituta i fakulteta, da se omogući jedan bolje postavljeni sistem u pogledu bezbednosti kvaliteta proizvoda. Kao najvažniju izmenu propisa Vujović navodi to što su jasnije određeni procenti koji moraju da budu poštovani kako bi neko svoj hleb nazvao - ražanim, kukuruznim, heljdinim, speltinim.

Kako je kazao, cilj je bio da se prepoznaju standardi i odrednice koji će omogućiti da se ujednači pristup kvalitetu.

- Ovaj pravilnik je usaglašen po pitanju kvaliteta sa propisima koji se primenjuju u inostranstvu i mislimo da će potrošačima i proizvođačima biti jasnije kako taj proizvod po pitanju kvaliteta treba da izgleda - rekao je Vujović.

On ističe da se radna grupa potrudila da postavi jasnija pravila u odnosu na ono što je najviše zbunjivalo potrošače, a pre svega, kada se radi o vrstama hleba poput ražanog, hleba od kukuruznog brašna, od heljde.

- Precizirali smo koji je to odnos sirovina u proizvodu da bi on mogao da se nazove ražanim hlebom - objasnio je Vujović i dodao da su u prethodnom pravilniku postojala pravila koja su na neki način bila nejasna.

Prema novim pravilima, koja će na snagu stupiti od januara 2018. godine, ukoliko ražani hleb nema u sebi minimum 70 odsto tog brašna, ne može se smatrati takvim hlebom.


POTVRĐENI SVI NAVODI ZAŠTITNIKA POTROŠAČAI "Maksi" muljao sa crnim hlebom!

- Ukoliko heljdin hleb nema u sebi 30 odsto heljde, ne može se nazvati heljdinim hlebom - objasnio je Vujović i dodao:


ZGROZIĆETE SE I ŠOKIRATI: Da bi hleb što duže ostao svež u njega stavljaju...

- Prelazni rokovi su široki, a Pravilnik na snagu stupa od januara 2018. godine. Tada će biti na snazi u punoj formi i u tom periodu proizvođači moraju da se pripreme za postupanje po tom pravilniku. Postoji par odrednica u Pravilniku koje su stupile na snagu odmah, pre svega kada govorimo o kvalitetu žita, odnosno pirinča.

 

 

 



CIRINELA

09.09.2016. 11:18

I za to treba vise od godinu dana? Zaista ste dzabalebartosi i trutovi kakvih ni u jednoj zemlji sveta nema.


Nickname

09.09.2016. 19:22

@CIRINELA - ne kupujte proizvode pekare Alimpije najlosiji kvalitet.


Dera

10.09.2016. 10:40

Pravi hleb se jeo do onog dana kad su velike pekarske kuce uz obilnu pomoc drzave pocele da guse male pekare, i forsiraju ovaj danasnji proizvod koga oni bez argumenata zovu hleb , a on prepun hemije na sve lici osim na hleb ! Drzava treba da bude servis gradjana za njihovo sve opste dobro , zato ubrzajte donosenje zakona i standarda za proizvodnju i promet svih namirnica , tako vam bog pomogao , i zdrav razum !!!


Danilo

09.09.2016. 12:21

Auu do 2018te da jedemo vestacko ofarbano pa ko prezivi trovanje stomaka.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]