Informer

08:50 Zaštitnik potrošača 5

V. Nedeljković | 20. 09. 2016.

NE DAJTE DA VAS LAŽU, TO NIJE KAFA! '2 u 1' i '3 u 1' pune opasnog akrilamida!

Ove supstance ima dvostruko više nego u običnoj prženoj kafi. Iako su naučna mišljenja podeljena, stručni sagovornici Zaštitnika potrošača tvrde da je kancerogen ako se unosi u većim količinama

Sadrže svašta, a kafe najmanje.

Akrilamid je sam po sebi kancerogen i trebalo bi ga, koliko god je to moguće, izbegavati!
Jasna Mastilović, tehnolog

Reč je o instant napicima poput popularnih "2 u 1"i "3 u 1". Verovatno ćemo pogrešiti ako ih uopšte nazovemo kafom, jer sadržaj ove biljke u njima je minimalan, a pri tom zrno je termički obrađeno, te je većina pozitivnih svojstava izgubljena.

Kao jedan od najproblematičnijih sastojaka je akrilamid, zbog koga je Svetska zdravstvena organizacija kafu stavila na listu kancerogenih namirnica, ali je, kako su objasnili, kafa skinuta sa ove liste zbog nepostojanja dovoljno dokaza o potencijalnoj povezanosti između konzumiranja kafe i pojave raka.


KRAJ PREVARAMA SA HLEBOM I PECIVIMA! Pekari će ubuduće u Srbiji mesiti po novim pravilima!

Međutim, sa tim se nije složila Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja je objavila izveštaj u kome se navodi da konzumiranje bilo kakvih "vrelih napitaka" povećava rizik od stvaranja kancera. A spornog akrilamida ima dvostruko više u instant, nego u običnim kafama. To je pokazala analiza koju je uradio američki Nacionalni centar za biotehnologiju. U uporednoj analizi korišćeno je ukupno 42 uzorka kafe. Od toga je 28 uzoraka mlevene pržene kafe, zatim 11 instant kafa i 3 zamene za kafu.

Akrilamid u kafi ima kancerogena svojstva i zato bi bilo najbolje da umesto kafe pijemo kakao ili cikoriju
Milka Raičević, nutricionista

Po prvi put, 2002. godine pojavili su se naučni izveštaji o akrilamidu kao neurotoksičnoj i kancerogenoj supstanci i to od strane Švedske Nacionalne agencije za hranu u saradnji sa naučnicima sa Univerziteta u Stokholmu. Tada je utvrđeno da je namirnica sa najvećim procentom akrilamida upravo kafa, zbog čega je i dospela na listu Svetske zdravstvene organizacije kao kancerogena namirnica, ali kao što smo već pojasnili, skinuta je jer, prema njihovom mišljenju, nije bilo dovoljno naučnih dokaza.

Tehnolog Jasna Mastilović sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu kaže da je jedno opsežno istraživanje o prisustvo akrilamida u kafi pokazalo da su instant kafe najopasnije po zdravlje.


PAŽNJA, JEDEMO OTROVNI SUTLIJAŠ! Mlečna poslastica sadrži opasni aditiv KARAGENAN!

- Akrilamid je sam po sebi kancerogen i trebalo bi ga, koliko god je to moguće, izbegavati! On se sintetiše prženjem, pa ukoliko se nađe u bilo kojoj namirnici koju pijemo ili jedemo, ona postaje opasna. Zato treba voditi računa o količini unosa kafe i svih ostalih namirnica koje sadrže ovaj sastojak, a to su čips, prženi pomfrit, krekeri, prženi lešnici, kikiriki i bademi - ističe Mastilovićeva.

Koliko akrilamida sadrži šoljica kafe
Instant    358 mikrograma
Pržena    179 mikrograma

Nutricionista Milka Raičević kaže da bi ispijanje kafe trebalo zameniti zdravim napicima - kakaom, cikorijom, svežim sokovima...

- Akrilamid u kafi ima kancerogena svojstva i zato bi bilo najbolje da umesto kafe pijemo kakao, cikoriju ili sveže ceđene sokove. Na taj način mi čuvamo svoje zdravlje - savetuje Milka Raičević.

I njena koleginica Jovana Srejić je sličnog mišljenja.

- U brojnim studijama utvrđeno je da akrilamid ima kancerogena svojstva. To jasno ukazuje da su namirnice koje ga sadrže štetne i nezdrave! Najviše je zastupljen u prženoj kafi i kafama u prahu. One su izložene prženju na visokim temperaturama, dodatnim obradama i raznim pojačivačima ukusa i mirisa, što ih svrstava u štetne supstance - naglašava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, najzdravija je sveža, sirova kafa, koju možemo naći samo u malim pržionicama.


OPREZ! "Polimark" majonez nezdrav za mališane, SADRŽI ADITIV E385, može da dovede do POREMEĆAJA METABOLIZMA!

Treba uzeti u obzir i da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji s biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje ukus. Hidrogenizovana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.

Treba napomenuti i da je sadržaj kofeina veći u instant, nego u običnoj kafi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šoljica instant kafe ga ima približno 100 miligrama, iako to nije naglašeno na pakovanjima.

ŠTA NAM GOVORE DEKLARACIJE NA KESICAMA NAPITAKA

Čitajući deklaracije na napicima "2 u 1" i "3 u 1", prvo što smo primetili jeste da su one jedva čitljive golim okom. Dakle, ako zaista želite da znate šta sadrže, ponesite lupu sa sobom. U svakoj od njih ima po nekoliko emulgatora, ali i različit udeo kafe. Najmanje kafe je u brendu "Nescafe", dok najveći sadržaj ima "Cafekafica" domaće proizvodnje. Zanimljivo je da upravo "Necafe 2u1" na ambalaži nema ispisane nutritivne vrednosti, te ne možemo da znamo koliko šećera ili kalorija unosimo u organizam ispijajući ovaj napitak.

 

 

 



Lala iz Banata

20.09.2016. 09:56

Све то што је: " Две на једног" или " Три на једну".... - ништа то не ваља...!! ...Признајем само - Један на једну...! И једна на - једног....! То је по мом ... - "укусу" права ...ал да буде "вруће"...!


Lazar

20.09.2016. 10:09

Uzmite sirovu kafu sami je ispecite u przunu ili u serpi na sporetu, sameljite starim rucnim mlinom koji melje brzinom koja ne spaljuje kafu , kuvajte i uzivajte . Jeb.s 3 u 2 , 5 u 1 i t d . U svom sarenim kesama je prevara ugradjena.


milan

22.09.2016. 00:57

Kafu kupujem u zrnu ,srednje pecenu,cistu arabiku ili mesavinu sa vecim delom arabike ,meljem je na kvalitetnom mlinu s podesavanjem granulacije ,na kraju uz pomoc aparata dobijam u kucnim uslovima savrsen espreso .Kad vam se ukus istanca posle raznih solidnih arabika ili boljih mesavina tek onda vidite kad negde u gostima pijete tursku kafu koliko je to nekvalitetan napitak od najlosijih sorti robuste najgore klase a za 3u1 da ne pricam .Espreso pored toga sto nema talog ima mnogo manje kiseline koja iritira zeludac i nekoliko puta manje kofeina od turske kafe .


Dijete Božje

05.10.2016. 13:07

Кафа је у сваком случају отров и нема позитиван ефекат на организам, била она или не термички обрађена. Кафу треба избјегавати у широком луку, а о овима 3 у 1 и сл. нема потребе ништа ни говорити. Какао је такође врло штетан. Није препоручљив дневни унос кофеина више од 20мг, јер већ тих 20мг чине значајну штету организму. Једна мала шољица (попут оних турских) кафе садржи преко 40мг кофеина што значи да уопште не треба пијемо чак ни једну шољицу кафе, а пошто кофеин није једина штетна супстанца у кафи, кафу уопште не треба да конзумирамо.


bojana ivanov

27.08.2018. 20:38

ma ljudi kafa je sranje sa velikim s !!! prestala sam da je pijem i osecam se fantasticno, umesto nje pijem cajeve, kiselu vodu, a najvise volim obicnu hladnu vodu sa limunom, pak, ujutru me osvezi vruca limunada, naravno bez secera, super je verujte, podstice metabolizam i daje energiju!


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]