• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

21.09.2016

11:36

OPASNO! ZABRANJEN U AMERICI, A NAMA GA UVALJUJU: U srpskoj "koka-koli ziro" zaslađivač koji izaziva rak!

Zaštitnik potrošača

OPASNO! ZABRANJEN U AMERICI, A NAMA GA UVALJUJU: U srpskoj "koka-koli ziro" zaslađivač koji izaziva rak!

Podeli vest

Natrijum ciklamat je jedan od tri veštačka zaslađivača u "koka-koli" bez šećera. FDA ga je zabranila u SAD jer se sumnja da pored kancera može da izazove i smanjenu plodnost, ali i štetne promene na ćelijama embriona

 

3 veštačka zaslađivača sadrži "koka-kola ziro"

Koka-kola ziro, pravljena za srpsko tržište, sadrži veštački zaslađivač koji je zabranjen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da izaziva rak.

Analiza ovog napitka, koja je urađena na Institutu za opštu i fizičku hemiju, pokazala je da je reč o bezalkoholnom piću bez saharoze, sa smešom tri zaslađivača.

Upravo su veštački zaslađivači ono što najviše treba da nas zabrine jer jedan od njih - natrijum-ciklamat FDA je označila kao opasan po zdravlje.

Kako objašnjava dr Stevan Blagojević, direktor Instituta, kada pijemo ovaj sok, zapravo unosimo senzorni doživljaj "kole", ali to je samo senzorni osećaj koji potiče od aroma i zaslađivača.

- Takva pića imaju i naziv "niskokalorična" jer sadrže zanemarljivu kalorijsku vrednost u odnosu na pića sa šećerom. Praktično, ti proizvodi nemaju nikakvu nutritivnu vrednost - ne sadrže proteine, ugljene hidrate, masti, minerale koje bi organizam mogao iskoristiti. Pića bez šećera ne nose rizik koja nose ona sa saharozom, ne utiču na eventualno povećanje telesne težine jer im je kalorijska vrednost minimalna i ne utiču na pojavu karijesa. Međutim, u stručnoj javnosti se često navodi rizik od unosa veštačkih zaslađivača, kojih u ovom slučaju ima tri: aspartam, acesulfam-K i natrijum ciklamat - objašnjava dr Blagojević.

Iz kompanije "Koka Kola" nisu nam odgovorili zašto stavljaju ciklamat u
ovaj napitak

Od sva tri pomenuta zaslađivača najviše razloga za brigu daje natrijum ciklamat, koji se u deklaracijama često krije iza oznake E 952.

- Sve soli ciklamata pa i Na-ciklamat zabranjene su u Sjedinjenim Američkim Državama. Aspartam se smatra bezbednim za upotrebu kao zaslađivač, ali pod uslovom da se koristi u skladu s prihvatljivim dnevnim unosom, koji je u Evropskoj uniji 40 miligrama po kilogramu telesne mase dnevno. Trenutno se aspartam smatra bezbednim prema mišljenju institucija UK Food Standard Agency, European Food Safety Authority (EFSA) i Health Canada. Acesulfam K ima odobrenje FDA i EFSA za upotrebu u pićima. Iako ima studija koji ga povezuju sa zdravstvenim problemima, prema tvrdnjama FDA i EFSA, ako se koristi u skladu sa prihvatljivim dnevnim unosom, rizik ne postoji - kaže Blagojević.


"KOKA-KOLA" ne zna matematiku, ILI LAŽE I KRŠI ZAKON! Kod njih je 1 kalorija = 0!

Kako zaključuje naš sagovornik, i bez velikog znanja hemije može se zaključiti da pića "ziro" nemaju nikakvu nutritivnu vrednost i praktično služe samo za osvežavanje, kome prija takav ukus.

- Nose manji rizik od pića sa saharozom u smislu karijesa, gojaznosti, korišćenja kod dijabetičara, ali postoje i sumnje u korišćenje veštačkih zaslađivača - kaže dr Blagojević.


KONAČNO OTKRIVENO: Evo zašto je bolje piti Koka-kolu iz staklene flaše!

Daljim istraživanjem smo došli do podatka da se pomenuti zaslađivač ne koristi ni u "koka-koli ziro" koja se pravi za tržište Velike Britanije. Od kompanije "Koka-Kola" nismo dobili odgovore na postavljena pitanja da li se u još nekoj zemlji izuzev Srbije koristi natrijum ciklamat u proizvodnji tog gaziranog pića.

Takođe, postoji još jedan problematičan momenat, a to je što na deklaraciji "koka-kole ziro" nije navedena količina veštačkih zaslađivača. Jer, osim za ciklamate i za aspartam, ali i acesulfam-K postoji preporučena doza unosa, jer ga samo to čini bezbednim za ljudsko zdravlje.

Na pitanje zašto nije naveden udeo veštačkih zaslađivača iz "Koka-Kole" takođe nismo dobili odgovor.


E 952 CIKLAMINSKA KISELINA I NJENE SOLI

Informer

Veštački zaslađivač koji je, zavisno od koncentracije, od 30 do 50 puta slađi od šećera saharoze. U ljudskom organizmu se razgrađuje različitim metaboličkim putevima, pri čemu se ne oslobađa energija. Crevne bakterije ih mogu razgraditi do toksičnog cikloheksilamina, pa je u eksperimentima na životinjama uočeno da visoke koncentracije uzrokuju rak bešike, smanjenu plodnost i da izazivaju štetne promene na ćelijama embriona. Poznato je i da ciklaminska kiselina i njene soli uzrokuju migrene. Evropska komisija znatno je smanjila dozvoljeni unos ovog aditiva jer ga deca lako mogu prekoračiti. Tako na primer, dete teško 15 kilograma samo jednom čašom osvežavajućeg napitka koji sadrži ciklaminsku kiselinu unosi dozu veću od preporučene. Iz tog razloga je u zemljama EU dopuštena doza u napicima smanjena s 400 na 250 miligrama po litru napitka. Ciklamati su u SAD zabranjeni zbog sumnje da izazivaju rak.


ASPARTAM - E 951

Informer

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je aspartam za upotrebu u raznim prehrambenim proizvodima početkom 80-ih godina prošlog veka. To je najčešće korišćen veštački zaslađivač u gaziranim napicima. Sadrži enzim problematičan za osetljive osobe koje ne mogu da ga svare kako treba. Krije se i iza naziva "nutrasweet", "equal" i "sugar twin" i slađi je od šećera 200 puta. Posebno je rizičan za one koji boluju od retke nasledne bolesti fenilketonurije jer može da dovede do povišenih nivoa fenilalanina, nusproizvoda aspartama. Povezuje se sa nemigrenskim glavoboljama ako se koristi dug vremenski period. Neka naučna istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo škodljiv za zdravlje ako se ne koristi umereno. U simptome preteranog unosa aspartama ubrajaju se omamljenost, glavobolja, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, dobijanje na telesnoj masi, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, zavisnost, slabost, gubitak sluha. Pojedini naučnici su ga povezivali i sa kancerom, ali mišljenja su ostala podeljena.
PREPORUČENA DNEVNA DOZA: 40 mg/kg telesne težine


ACESULFAM K - E 950

Informer

Acesulfam K je beli kristalni prah koji je 200 puta slađi od šećera saharoze. Uprkos tome što nije odobrena masovna upotreba, ima ga u svakodnevnoj hrani, lekovima, kozmetici... Nakon konzumiranja ovog, kao i ostalih veštačkih zaslađivača, karakteristična je pojava zaostalog ukusa u ustima. Za maskiranje takve pojave, kao i za dobijanje ukusa što sličnijeg običnom šećeru, namirnicama se često dodaje kombinacija veštačkih zaslađivača. Naučna istraživanja su jasno pokazala da acesulfam K, kao i neka drugi veštački zaslađivači, kod eksperimentalnih životinja uzrokuje rak i povećava izglede za pojavu raka kod ljudi. Takođe je utvrđeno postojanje mogućnosti da organizam na njih reaguje povećanim intenzitetom zbog povećane potrebe za ugljenim hidratima. Acesulfam K je dopušteno dodavati samo određenim namirnicama u propisanim količinama.
PREPORUČENA DNEVNA DOZA: 9,0 mg/kg telesne težine

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbija

pre 7 godina

Ameri nam uvaljuju otrove bombe uranijum a mi sve konzumiramo. Jos placamo KOKA KOLA OTROV. Ne kupujte americke otrove !!!!!\n

Bengurion

pre 7 godina

OPASNO! ZABRANJEN U AMERICI, A NAMA GA UVALJUJU: U srpskoj "koka-koli ziro" zaslađivač koji izaziva rak! To jos nije nista tek kada EU Koncerni sta Srbi spremaju vec sada vas TRUJU....

5555

pre 7 godina

Што не направе колоније,потроваће. Исток то не ради,то је њихов ZERO,кола напитак??!

Vladimir

pre 7 godina

Sta vam je Koka -kola kriva sto mi imamo nesposobnu vlast da zakonima utvrdi dozvoljene ili ne dozvoljene supstance?

Vuki

pre 7 godina

Ja pijem samo ziro, osim sto sam malo caknut, nista mi ovako ne fali..

Lala iz Banata

pre 7 godina

Шта ради министарство Здравља..Шта раде инспекције..? Хоће ли неко - на одговорност...?...Све што није у складу са законом и здрављем - СВЕ НА ЛОМАЧУ !...Али после донешеног ЗАКОНСКОГ РЕШЕЊА - у скраћеном поступку !

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija