• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zastitnik potrosaca

06.12.2016

08:06

VARAJU NAS NA SVE STRANE! VOLITE LI TOBLERONE?! Plaćate istu cenu za manje pakovanje!

Zaštitnik potrošača

VARAJU NAS NA SVE STRANE! VOLITE LI TOBLERONE?! Plaćate istu cenu za manje pakovanje!

Podeli vest

Popularni slatki trouglovi sada su umesto 400 teški 360 grama. Po istom principu godinama unazad poskupljuju mlečni proizvodi, zapakovano povrće, napolitanke, čips...

Trgovac je u obavezi da u maloprodaji i veleprodaji za svaki proizvod istakne i jediničnu cenu proizvoda
Zakon o trgovini

Kompanija "Mondelez" poslednja je u nizu koja je pribegla trgovačkom triku - smanjila je gramažu popularnih toblerona, a zadržala staru cenu. Tako trouglasta čokolada od 400 grama sada je teška 360, a pakovanje od 170 smanjeno je na 150 grama.

"Mondelez" (bivši "Kraft") povećao je razmak između čuvenih trouglića, a kako su objasnili, ova odluka učinila im se pametnija nego da podignu cenu ovog slatkiša.

Srpski potrošači već godinama su žrtve ovih trikova koji podrazumevaju manju gramažu za iste pare. Sve je počelo od jogurta u čaši. Njegova količina je sa 200 mililitara spala na 180 a da je to malo ko primetio. Proizvođači ovde uglavnom igraju na kartu navike, pretpostavljajući da kupci mahom ne proveravaju deklaracije i po navici očekuju da proizvod koji stalno konzumiraju uvek bude iste težine. Samo revnosni potrošači koji čitaju podatke na ambalaži shvatili su da u čaši ima 10 odsto manje jogurta. Isto se dogodilo i sa pavlakom i kiselim mlekom.

Informer

Ubrzo je i čokolada sa 100 spala na 90, a zatim i na 80 i 75 grama, a ona od 300 postala je čokolada od 250 grama. Ni tu nije bio kraj, pa su instant supe umesto za četiri postale dovoljne za tri tanjira. Smrznuto povrće više nije težilo 500, već 450 ili 400 grama. Zapakovani suhomesnati proizvodi prodaju se u pakovanju od 170 umesto 200 grama...

Jedinična cena obavezna

Prema Zakonu o trgovini, trgovac je u obavezi da u maloprodaji i veleprodaji za svaki proizvod istakne i jediničnu cenu proizvoda, odnosno cenu po kilogramu, litru, metru ili drugoj jedinici mere. U praksi, to je uglavnom učinjeno jedva vidljivim brojkama i slovima, ali tu Zakon nije na strani potrošača jer ne postoji propisana veličina slova.
- To je ostavljeno trgovcu da proceni sam, ali je bitno da cena bude jasna i vidljiva. Međutim, to ne znači da mora biti iste veličine kao istaknuta prodajna cena - objašnjava Goran Macura, načelnik Tržišne inspekcije.
Trgovac će biti kažnjen samo ukoliko ne istakne jediničnu cenu.

Nekada su se svi proizvodi pakovali standardizovano - u pakovanja od 1 kilogram, 1 litar ili u ona od 500, 200 i 100 grama. Sve se promenilo 2009. godine, kada je u Evropskoj uniji doneta direktiva kojom su ukinuti raniji propisi o obaveznim standardnim pakovanjima.

Goran Papović, predsednik NOPS-a, kaže da proizvođači nažalost koriste naviku potrošača i dopuštaju sebi da ih obmanjuju.

- Većina potrošača kupuje po navici, vidi da je pakovanje proizvoda iste veličine, ali ne obrati pažnju da je njegova gramaža manja. Njemu je najbitnije da je cena ista. Mnogi proizvođači to koriste i tako smanjuju gramaže svojih proizvoda, naročito kada sastojci za pravljenje istog poskupe na tržištu. Zakon to prepoznaje kao neku vrstu obmane potrošača, a proizvođač može biti tužen - rekao je Papović.

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, objašnjava da proizvođači smanjivanjem gramaže svojih proizvoda posredno povećavaju cenu istog.

Većina potrošača kupuje po navici, vidi da je pakovanje iste veličine, ali ne obrati pažnju da je gramaža manja
Goran Papović, NOPS

- Ako neko to uradi, znači da automatski povećava cenu tog proizvoda. Postoje pravila od kojih se može odstupati. Tu pre svega spadaju mleko i mlečni proizvodi, ali što se tiče konditorskih proizvoda, to ne bi smelo da se radi. Postoji propis po kojem u supermarketima mora da bude istaknuta jedinična cena po masi. To znači da u radnji mora biti napisana cena po kilogramu određenog proizvoda. Na taj način potrošač može da izračuna da li će ga isti proizvod različitih proizvođača jeftinije ili skuplje koštati - rekao je Nikolić za Zaštitnik potrošača.

Nikolić kaže i da proizvođači imaju prava da to rade, ali da potrošači u Srbiji moraju da obrate više pažnje.

- Najbitnije je da potrošači budu odgovorni prema sebi, jer neće niko umesto njih. U razvijenim zemljama potrošači obraćaju veću pažnju na proizvode koje kupuju i samim tim mogućnost da budu obmanjeni je veoma mala - dodao je Nikolić.

Informer


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dera

pre 7 godina

Skinuli kvalitet , a evo sada se naveliko umanjuje i gramaza , jedino je ambalaza ostala ista , dok cene gde god mogu nadizu . A drzava cuti , pa sad ne znam jeli servis gradjana ili servis trgovaca ?

Sale

pre 7 godina

Монделез је ову фору, ако се не варам, прво применио у Великој Британији.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija